divendres, 26 d’agost del 2011

Dia 273: Cochabamba i el voluntari. Bolívia



A Cochabamba hi arribo perquè tinc una missió, una missió que em vaig imposar ja fa molts anys quan vaig decidir apadrinar una nena a través de l'ONG on treballen les meves amigues Raquel i Maica. Fa 7 anys em vaig comprometre amb Global Humanitaria i vaig començar a apadrinar una nena anomenada Nelyza d'un poblet de la zona d'Arbieto, al costat de Cochabamba. Els anys van anar passant i amb la petita ens intercanviàvem cartes on em parlava sobre el seu dia a dia i la seva família i jo li explicava sobre els meus viatges i família també i li enviava fotos i ella dibuixos, fins que un dia em van comunicar que la Nelyza ja no era localitzable en la seva escola, que segurament la família s'havia mudat, ja no podia ser més el seu padrí i passava a ser-ho de la Betzalem, una altra nena d'un poble proper. Aquesta notícia em va arribar quan ja ho havia preparat tot per a començar el meu viatge i estava a punt d'arrencar. Així que la meva missió era, un cop arribat a Bolívia, localitzar a la Nelyza, i a la Betzalem... tot i que amb ella no havia tingut cap tipus de contacte i a més m'acabaven de dir que s'havia mudat als Estats Units, però també.

En arribar a Bolívia vaig localitzar el responsable de Global Humanitaria sobre el terreny, en Christian, que de seguida es va mostrar molt disposat a ajudar-me i a incorporar-me a l'ONG com a un efectiu més. Així va ser com vaig començar a treballar amb ells, el primer dia amb en Francisco, la Jannett i en Jorge i un grup de consultors externs que ensenyaven a crear i cuidar un hort i un hivernacle en dos poblets, Ana Rancho i Méndez Mamata. L'objectiu d'aquests horts és abastir els menjadors que l'ONG té en les escoles d'aquests poblets per tal que tinguin verdura fresca. Un dels marcs d'acció de l'ONG són els menjadors i la nutrició dels estudiants. Tenen menjadors en diferents escoles, els hi forneixen els aliments i també les cuineres. Ara amb aquest projecte de creació d'horts es vol que les escoles siguin autosuficients a nivell de verdures i que tant pares com estudiants aprenguin a portar-los i cuidar-los. Un projecte molt important i interessant!

El següent dia vaig anar amb l'Eddy a Huerta Mayu i amb la Jaqueline i el "Vago" a Tarata per tal de fer que els estudiants dels diferents cursos fins a sisè acolorissin uns dibuixos per tal d'enviar-los als seus padrins, els que ja en tenien, o buscar-ne de nous els que no. Ben interessant veure el comportament dels nens en rebre'ns. Alguns ben entusiasmats, pintant amb molta dedicació, d'altres més aviat encuriosits, mirant-me tot el temps i rient i amagant-se quan jo els mirava i els somreia, d'altres molt afectuosos que a la que el professor es despistava venien i m'abraçaven o em donaven la mà per no deixar-la ja més... quina sensació més agradable la de compartir aquests moments amb els nens. Els professors i els directors amb els que anava parlant també estaven ben contents de tenir una visita tan "distingida" com jo, un padrí d'Europa, i em traslladaven el seu agraïment pel que l'ONG fa allí i el bé que fa als nens i també a ells. El director de Huerta Mayu em va convidar a una festivitat que tindria lloc la setmana següent a Taylaca, algunes professores em miraven i em preguntaven si ja estava casat, si em voldria quedar per allí, si voldria apadrinar-les a elles o als seus fills. Quin èxit, la meva presència!

Un dia més i una activitat diferent, entrega de donatius. Els padrins en general fan una donació mensual de 21€ que reverteix en l'ONG i aquesta compra equipament pels nens i professors, construeix menjadors o centres de salut, paga als treballadors,... però després cada padrí de manera personal pot fer una donació pel seu fillol. Aquesta donació poden ser coses concretes que el padrí vol oferir o poden ser necessitats que els de l'ONG detecten. I el que es va detectar en el seu moment és que el nen apadrinat, al que anem a visitar a Copapujyo Centro, estava dormint en el terra amb una espuma molt fina com a matalàs i guardava la roba en sacs, així que amb els diners donats pel padrí, uns 300€, es compra un llit, un armari, una bici, roba, menjar, productes de neteja,... Anem a la seva escola per que ens acompanyi fins a casa seva, juntament amb el director, i en presència del pare, amb una mica de grip, la mare i la germana, fem l'entrega. Per a que quedi constància s'ha d'exposar tot i fer una foto al nen amb tot el material. Aquesta part no em fa massa gràcia, doncs estem forçant al nen a posar i a que somrigui, quan no necessàriament és conscient del que està passant, però entenc que és necessària per tal que en prengui consciencia, però més per a que el padrí vegi que el seu donatiu ha sigut efectuat i no hi ha hagut cap tipus de desviament de fons ni compres innecessàries... Com que tantes i tantes ONGs han aprofitat per estafar a les ànimes caritatives, ara s'ha d'anar ben en compte i fer les coses tan transparents com es pot.

I ja si, el moment tan esperat per mi, la recerca de la "meva" nena. Primer visitem la casa on vivia la Betzalem i hi trobem el seu oncle. Ens confirma que tota la família s'ha mudat a Virgínia. Es veu que és bastant normal en aquesta comunitat, primer se'n va el cap de família i si li va bé i reuneix una mica de quartos fa reagrupar la família. Així que poc hi ha a fer aquí, sinó dir-li que quan parli amb la seva neboda li enviï records de part meva. I continuem cap a Takoloma, on estudiava la Nelyza. A la petita escola hi trobem uns quants nens que ens confirmen que ella segueix vivint on abans i que només s'ha canviat el lloc d'estudi. Segueix per aquí! Un dels nens ens acompanya fins a la casa familiar i allí la trobem, preparant-se per anar a escola. Ja té 10 anys i està molt més crescuda que en la darrera foto que vaig rebre fa 3 anys, però la reconec al instant. Quina il.lusió! Quan entre l'Eddy i en Christian li expliquen qui sóc queda una mica tallada, se la veu tímida i sense saber massa bé que fer, però parlem una miqueta amb ella i el seu oncle que és qui està a casa en aquests moments i quedem per anar-hi a dinar al cap de dos dies, el dissabte, quan tota la família hi serà i podrem parlar més tranquil.lament i ens acomiadem amb una petita abraçada. Estic que no m'ho crec, em pensava que no seria possible trobar-la o que seria una tasca molt més difícil i llarga, però resulta que sempre ha estat aquí. Els criteris d'apadrinament de la ONG es fan segons els llistats d'alumnes a principi de curs de les escoles amb les que tenen l'acord, i si un dels nens canvia d'escola, tot i que segueixi en el mateix sector, doncs no se'l pot localitzar tan fàcilment i surt del programa. Però ja l'he trobat! Que content i nerviós que m'he posat. I així ho anem a celebrar i com que és dijous, a Tarata hi tenen mercat i dinars espectaculars amb "chicarrón" i "chicha". El grup em fa provar de tot, la Jaqueline i la Fabiana em volen emborratxar i acabem tots ballant amb les mestresses del local. Quin dijous! I encara em queda un gran concert d'en Kevin Johansen a Cochabamba. Per a més informació d'aquesta part millor anar a l'article anterior.

Seguim amb les entregues de donatius passant per pobles com Toco i Chillijchi (que mai aprendré a pronunciar i que es veu que també és el nom d'un arbre del qual les fulles són comestibles). Una altra cosa que no m'acaba d'agradar és que quan hi ha un donatiu per a l'escola, com aquí és el cas, es fa formar a tots els alumnes i se'ls explica que tal company seu ha rebut un donatiu del seu padrí a compartir i se'ls fa aplaudir al padrí i a l'alumne en qüestió. El fet d'interrompre les classes cada cop que apareix l'ONG em sembla que és descompensar el poder dels professors dins de l'institució, però sembla que tothom està content així... així que qui sóc jo per qüestionar-ho, no?

I així arriba dissabte, dia de la visita a la família de la Nelyza. Abans, amb en Christian per guia, compro algunes coses que em sembla podran ajudar a la família i agradar a la nena. El llibre de "Charlie y la fábrica de chocolate" i una bruseta per a que vagi ben bonica per ella. Una mica de menjar, sacs d'arròs i de pasta, llet en pols i cacau, oli i també productes d'higiene ajudaran a la família a anar una mica més folgats. I cap a Takoloma falta gent. El poblet, com el nom en quítxua indica, està en una muntanyeta plena d'arbusts espinosos i punxants, ben àrid, res que sembli habitable per a molts de nosaltres, però el poble allí està i en Mario, el pare, i l'Alberto, el germà, esperant-nos. La mare no hi ha pogut ser ja que havia de treballar. Ens saludem, ens presentem i ja surt la Nelyza, més eixerida, a donar-me una abraçada. Durant més de 3 hores parlem, juguem, ens expliquem històries i acudits, i sembla prou contenta de conèixer-me. Jo estic encantat i em sembla que res del que els pogués oferir seria suficient. Però a partir d'ara reprendrem el contacte, en Christian es compromet a fer el possible per a que ella em pugui escriure quan vulgui i a transmetre'ls tot el que jo enviï. Em sembla que faré més d'un viatge a Cochabamba en els anys vinents...



En un principi havia pensat continuar el viatge passat el cap de setmana, però els de Huerta Mayu m'havien convidat a la festivitat de Taylaca el dilluns i hi vaig amb el "Vago", aprofitant per fer que els seus alumnes, els de Maica i Viscachani facin també els dibuixos corresponents. Al poble s'hi han ajuntat vàries escoles "properes", és a dir de llocs a una o dues hores de viatge a peu. Allí estan celebrant partidets de futbol, preparant dinar per a tots i una altra ONG aprofita per mostrar-los les bondats de les cuines de llenya eficients i també a energia solar, també preparen els balls que faran més tard, però que ja no ens quedarem a veure. Després de saludar a professors i nens que em recordaven de fa uns dies, de dinar amb els professors i de prendre diverses "totumes" de chicha a les que no em podia negar, tornem cap a Tarata on em fan un petit recorregut turístic ben interessant. Resulta que aquí hi van viure dos antics presidents bolivians i un d'ells, en Melgarejo, fins i tot hi va portar temporalment la capital del país. Un president excèntric que fora de Tarata no està massa ben vist.

També m'havia compromès el dimarts a fer entrega de material escolar i descobrir la zona de Vacas i cap allí que hi vaig amb tot l'equip al complet. El "Vago" i en Toño es queden amb la moto fent fer els dibuixets als nens de diferents escoles, l'Eddy, la Jaqueline i en Tomás en un jeep fent el mateix i repartint donatius en aquesta zona ben allunyada, a quasi 3 hores de la seu, i jo vaig amb el "Gato", el "Panda" i en Javier a repartir xandalls, motxilles i quaderns als nens de l'escola de Totora Pampa. Es veu que aquesta zona tan allunyada és famosa per la bravura dels seus habitants, que diuen rudes i poc amics dels estrangers. Si això és així, no serà avui ni amb mi. Sí que els nens es veuen més reservats, menys riallers i no se m'apropen tant com en altres pobles, però no hi ha cap tipus d'hostilitat. Ben al contrari, una professora vol que li apadrini el fill i una altra vol directament regalar-me el seu petit que porta penjat de l'esquena. Sí que veig que les nenes són força agressives i moltes d'elles més corpulents que els nens de la seva edat i amb una mica de ganes de brega, però això he vist que és força comú en aquesta zona. Quin caràcter les dones! I allí anem passant llista als alumnes de cada curs i anem fent entrega del material, entre alguna mostra d'agraïment espontani, tot i que tampoc masses, abans d'emprendre el recorregut de tornada i anar recollint pel camí els altres companys.

Darrer dia meu amb Global Humanitaria, avui vaig amb la Jannett a veure els diferents menjadors que l'ONG té per la zona. El primer a Pampa Mamata, ben a prop de Tarata i ben sorprenent. En aquest petit poblet tots treballen a una, tant els que són pares d'estudiants com els que no, per tal de tenir una escola ben cuidada. Hi arribem que estan construint un mur per tancar bé el recinte. M'expliquen que venen d'acabar de cimentar el pati escolar i que tot ho fan plegats i ben ràpid. Una veritable comunitat de la que estan ben orgullosos. I no n'hi ha per a menys. El menjador està fet d'adob com tantes altres cases de la zona, però ja estan pensant en fer-ne un de nou més resistent i confortable. Després parem a Méndez Mamata, on ja havia estat la setmana passada, i observem l'evolució de l'hort i l'hivernacle, ara ja amb el sistema de regadiu instal.lat i les verdures més altes i verdes. La cuina en ple funcionament doncs ben aviat serà l'hora de dinar i nosaltres continuem cap a Huayculi per veure que allí també estan mans a la feina. Pel camí ens parem a veure l'artesania local d'aquest poblet, la terrissa. Ens ensenyen i expliquen com fan uns gerros i uns testos, uns a mà i uns amb motlle. Em recorda a un poblet francès que el meu amic Diego m'havia ensenyat ara fa un any. Ben curiós, ben artesà. I continuem cap a Ana Rancho per veure també els horts i gaudir d'una sopeta que les cuineres ens ofereixen.

Fi dels dies de voluntari, fi de les visites al Valle Alto, fi de la col.laboració amb aquest excel.lent grup de gent. Després que em facin una darrera visita turística pel poble, pel convent de San José, pel campanar de la casa consistorial, comparteixo amb ells unes gotes de vi bolivià, alguns d'ells aquí també practiquen el kalimotxo, i m'acomiado de manera efusiva. Els dono les gràcies a tots ells pel que m'han fet viure, pel que hem compartit, pels bons moments que he tingut amb cadascun d'ells i per haver-me ajudat a complir la meva missió. Me'n vaig de Cochabamba amb un grup d'amics al sarró i la coneixença de la meva apadrinada. Gràcies a tots. No us oblidaré mai!

-----



-----

A Cochabamba llego porque tengo una misión, una misión que me impuse ya hace muchos años cuando decidí apadrinar una niña a través de la ONG donde trabajan mis amigas Raquel y Maica. Hace 7 años me comprometí con Global Humanitaria y empecé a apadrinar una niña llamada Nelyza de un pueblecito de la zona de Arbieto, próximo a Cochabamba. Los años fueron pasando y con la pequeña nos intercambiábamos cartas donde me hablaba sobre su día a día y su familia y yo le explicaba sobre mis viajes y familia también y le enviaba fotos y ella dibujos, hasta que un día me comunicaron que Nelyza ya no era localizable en su escuela, que seguramente la familia se había mudado, ya no podía ser más su padrino y pasaba a serlo de Betzalem, otra niña de un pueblo cercano. Esta noticia me llegó cuando ya lo había preparado todo para empezar mi viaje y estaba a punto de arrancar. Así que mi misión era, una vez llegado a Bolivia, localizar a Nelyza, y a Betzalem... a pesar de que con ella no había tenido ningún tipo de contacto, pero también.

Al llegar a Bolivia localicé el responsable de Global Humanitaria sobre el terreno, Christian, que enseguida se mostró muy dispuesto a ayudarme y a incorporarme a la ONG como un efectivo más. Así fue como empecé a trabajar con ellos, el primer día con Francisco, Jannett y Jorge y un grupo de consultores externos que enseñaban a crear y cuidar un huerto y un invernadero en dos pueblecitos, Ana Rancho y Méndez Mamata. El objetivo de estos huertos es abastecer los comedores que la ONG tiene en las escuelas de estos pueblecitos para que tengan verdura fresca. Uno de los marcos de acción de la ONG son los comedores y la nutrición de los estudiantes. Tienen comedores en diferentes escuelas, se los provee los alimentos y también las cocineras. Ahora con este proyecto de creación de huertos se quiere que las escuelas sean autosuficientes a nivel de verduras y que tanto padres como estudiantes aprendan a llevarlos y cuidarlos. Un proyecto muy importante e interesante!

El siguiente día fui con Eddy a Huerta Mayu y con Jaqueline y el "Vago" a Tarata para hacer que los estudiantes de los diferentes cursos hasta sexto colorearan unos dibujos para enviarlos a sus padrinos, los que ya tenían, o buscar de nuevos los que no. Muy interesante ver el comportamiento de los niños al recibirnos. Algunos muy entusiasmados, pintando con mucha dedicación, otros más bien curiosos, mirándome todo el tiempo y riendo y escondiéndose cuando yo les miraba y les sonreía, otros muy cariñosos que a la que el profesor se despistaba venían y me abrazaban o me daban la mano para no dejarla ya más... qué sensación más agradable la de compartir estos momentos con los niños. Los profesores y los directores con los que iba hablando también estaban muy contentos de tener una visita tan "distinguida" como yo, un padrino de Europa, y me trasladaban su agradecimiento por lo que la ONG hace allí y el bien que hace a los niños y también a ellos. El director de Huerta Mayu me invitó a una festividad que tendría lugar la semana siguiente en Taylaca, algunas profesoras me miraban y me preguntaban si ya estaba casado, si me querría quedar por allí, si querría apadrinarlas a ellas o a sus hijos. Qué éxito, mi presencia!

Un día más y una actividad diferente, entrega de donativos. Los padrinos en general hacen una donación mensual de 21€ que revierte en la ONG y esta compra equipamiento para los niños y profesores, construye comedores o centros de salud, paga a los trabajadores,... pero después cada padrino de manera personal puede hacer una donación por su ahijado. Esta donación pueden ser cosas concretas que el padrino quiere ofrecer o pueden ser necesidades que los de la ONG detectan. Y lo que se detectó en su momento es que el niño apadrinado, al que vamos a visitar a Copapujyo Centro, estaba durmiendo en el suelo con una espuma muy fina como colchón y guardaba la ropa en sacos, así que con el dinero dado por el padrino, unos 300€, se compra una cama, un armario, una bici, ropa, comida, productos de limpieza,... Vamos a su escuela para que nos acompañe hasta su casa, junto con el director, y en presencia del padre, con un poco de gripe, la madre y la hermana, hacemos la entrega. Para que quede constancia se debe exponer todo y hacer una foto al niño con todo el material. Esta parte no me hace demasiada gracia, pues estamos forzando al niño a poner y a que sonría, cuando no necesariamente es consciente de lo que está pasando, pero entiendo que es necesaria para que tome conciencia, pero más para que el padrino vea que su donativo ha sido efectuado y no ha habido ningún tipo de desvío de fondos ni compras innecesarias... Cómo tantas y tantas ONGs han aprovechado para estafar a las almas caritativas, ahora se tiene que ir con mucho cuidado y hacer las cosas tan transparentes como se puede.

Y ya si, el momento tan esperado por mí, la búsqueda de "mí" niña. Primero visitamos la casa donde vivía Betzalem y encontramos a su tío. Nos confirma que toda la familia se ha mudado a Virginia. Se ve que es bastante normal en esta comunidad, primero se va el cabeza de familia y si le va bien y reúne un poco de dinero hace reagrupar la familia. Así que poco hay a hacer aquí, sino decirle que cuando hable con su sobrina le envíe recuerdos de mi parte. Y continuamos hacia Takoloma, donde estudiaba Nelyza. En la pequeña escuela encontramos unos cuántos niños que nos confirman que ella sigue viviendo donde antes y que sólo se ha cambiado el lugar de estudio. Sigue por aquí! Uno de los niños nos acompaña hasta la casa familiar y allí la encontramos, preparándose para ir a la escuela. Ya tiene 10 años y está mucho más crecida que en la última foto que recibí hace 3 años, pero la reconozco al instante. Qué ilusión! Cuando entre Eddy y Christian le explican quién soy queda un poco cortada, se la ve tímida y sin saber demasiado bien que hacer, pero hablamos un poquito con ella y su tío que es quien está en casa en estos momentos y quedamos para ir a comer en dos días, el sábado, cuando toda la familia estará y podremos hablar más tranquilamente y nos despedimos con un pequeño abrazo. Estoy que no me lo creo, me pensaba que no sería posible encontrarla o que sería una tarea mucho más difícil y larga, pero resulta que siempre ha estado aquí. Los criterios de apadrinamiento de la ONG se hacen según los listados de alumnos a principio de curso de las escuelas con las que tienen el acuerdo, y si uno de los niños cambia de escuela, a pesar de que siga en el mismo sector, pues no se le puede localizar tan fácilmente y sale del programa. Pero ya la he encontrado! Que contento y nervioso que me he puesto. Y así lo vamos a celebrar y cómo que es jueves, en Tarata tienen mercado y comidas espectaculares con "chicarrón" y "chicha". El grupo me hace probar de todo, Jaqueline y Fabiana me quieren emborrachar y acabamos bailando con las dueñas del local. Qué jueves! Y todavía me queda un gran concierto de Kevin Johansen en Cochabamba. Para más información de esta parte mejor ir al artículo anterior.

Seguimos con las entregas de donativos pasando por pueblos como Toco y Chillijchi (que nunca aprenderé a pronunciar y que se ve que también es el nombre de un árbol del cual las hojas son comestibles). Otra cosa que no me acaba de gustar es que cuando hay un donativo para la escuela, como aquí es el caso, se hace formar a todos los alumnos y se les explica que tal compañero suyo ha recibido un donativo de su padrino a compartir y se les hace aplaudir al padrino y al alumno en cuestión. El hecho de interrumpir las clases cada vez que aparece la ONG me parece que es descompensar el poder de los profesores dentro de la institución, pero parece que todo el mundo está contento así... así que quién soy yo para cuestionarlo, no?

Y así llega sábado, día de la visita a la familia de Nelyza. Antes, con Christian por guía, compro algunas cosas que me parece podrán ayudar a la familia y gustar a la niña. El libro de "Charlie y la fábrica de chocolate" y una blusita para que vaya bien bonita para ella. Un poco de comida, sacos de arroz y de pasta, leche en polvo y cacao, aceite y también productos de higiene ayudarán a la familia a ir algo más holgados. Y hacia Takoloma falta gente. El pueblecito, como el nombre en quechua indica, está en una montañita llena de arbustos espinosos y punzantes, muy árido, nada que parezca habitable para muchos de nosotros, pero el pueblo allí está y Mario, el padre, y Alberto, el hermano, esperándonos. La madre no ha podido estar puesto que tenía que trabajar. Nos saludamos, nos presentamos y ya sale Nelyza, más sonriente, a darme un abrazo. Durante más de 3 horas hablamos, jugamos, nos explicamos historias y chistes, y parece bastante contenta de conocerme. Yo estoy encantado y me parece que nada de lo que les pudiera ofrecer sería suficiente. Pero a partir de ahora retomaremos el contacto, Christian se compromete a hacer lo posible para que ella me pueda escribir cuando quiera y a transmitirles todo el que yo envíe. Me parece que haré más de un viaje a Cochabamba en los años venideros...

En un principio había pensado continuar el viaje pasado el fin de semana, pero los de Huerta Mayu me habían invitado a la festividad de Taylaca el lunes y voy con el "Vago", aprovechando para hacer que sus alumnos, los de Maica y Viscachani hagan también los dibujos correspondientes. En el pueblo se han juntado varias escuelas "cercanas", es decir de lugares a una o dos horas de viaje a pie. Allí están celebrando partiditos de fútbol, preparando comida para todos y otra ONG aprovecha para mostrarles las bondades de las cocinas de leña eficientes y también a energía solar, también preparan los bailes que harán más tarde, pero que ya no nos quedaremos a ver. Después de saludar a profesores y a niños que me recordaban de hace unos días, de comer con los profesores y de tomar varias "totumas" de chicha a las que no me podía negar, volvemos hacia Tarata donde me hacen un pequeño recorrido turístico muy interesante. Resulta que aquí vivieron dos antiguos presidentes bolivianos y uno de ellos, Melgarejo, incluso trajo temporalmente la capital del país. Un presidente excéntrico que fuera de Tarata no está demasiado bien visto.



También me había comprometido el martes a hacer entrega de material escolar y descubrir la zona de Vacas y hacia allí que voy con todo el equipo al completo. El "Vago" y Toño se quedan con la moto haciendo que los niños de diferentes escuelas hagan los dibujitos, Eddy, Jaqueline y Tomás en un jeep haciendo lo mismo y repartiendo donativos en esta zona bien alejada, a casi 3 horas de la sede, y yo voy con el "Gato", el "Panda" y Javier a repartir chándales, mochilas y cuadernos a los niños de la escuela de Totora Pampa. Se ve que esta zona tan alejada es famosa por la bravura de sus habitantes, que dicen rudos y poco amigos de los extranjeros. Si esto es así, no será hoy ni conmigo. Sí que los niños se ven más reservados, menos risueños y no se me acercan tanto como en otros pueblos, pero no hay ningún tipo de hostilidad. Bien al contrario, una profesora quiere que le apadrine el hijo y otra quiere directamente regalarme su pequeño que lleva colgado de la espalda. Sí que veo que las niñas son bastante agresivas y muchas de ellas más corpulentas que los niños de su edad y con un poco de ganas de bronca, pero esto he visto que es bastante común en esta zona. Qué carácter las mujeres! Y allí vamos pasando lista a los alumnos de cada curso y vamos haciendo entrega del material, entre alguna muestra de agradecimiento espontáneo, a pesar de que tampoco demasiadas, antes de emprender el recorrido de regreso e ir recogiendo por el camino los otros compañeros.

Último día mío con Global Humanitaria, hoy voy con Jannett a ver los diferentes comedores que la ONG tiene por la zona. El primero en Pampa Mamata, bien cerca de Tarata y muy sorprendente. En este pequeño pueblecito todos trabajan a una, tanto los que son padres de estudiantes como los que no, para tener una escuela muy cuidada. Llegamos que están construyendo un muro para cerrar bien el recinto. Me explican que justo terminan de cimentar el patio escolar y que todo lo hacen juntos y muy rápido. Una verdadera comunidad de la que están muy orgullosos. Y no hay para menos. El comedor está hecho de adobe como tantas otras casas de la zona, pero ya están pensando en hacer uno de nuevo más resistente y confortable. Después paramos en Méndez Mamata, donde ya había estado la semana anterior, y observamos la evolución del huerto y el invernadero, ahora ya con el sistema de regadío instalado y las verduras más altas y verdes. La cocina en pleno funcionamiento pues bien pronto será la hora de comer y nosotros continuamos hacia Huayculi para ver que allí también están manos a la obra. Por el camino nos paramos a ver la artesanía local de este pueblecito, la arcilla. Nos enseñan y explican como hacen unos jarrones y unos tiestos, unos a mano y unos con molde. Me recuerda a un pueblecito francés que mi amigo Diego me había enseñado ahora hace un año. Muy curioso, muy artesano. Y continuamos hacia Ana Rancho para ver también los huertos y disfrutar de una sopita que las cocineras nos ofrecen.

Fin de los días de voluntario, fin de las visitas a Valle Alto, fin de la colaboración con este excelente grupo de gente. Después de que me den una última visita turística por el pueblo, por el convento de San José, por el campanario de la casa consistorial, comparto con ellos unas gotas de vino boliviano, algunos de ellos aquí también practican el kalimotxo, y me despido de manera efusiva. Les doy las gracias a todos ellos por lo que me han hecho vivir, por lo que hemos compartido, por los buenos momentos que he tenido con cada uno de ellos y por haberme ayudado a cumplir mi misión. Me voy de Cochabamba con un grupo de amigos al zurrón y el haber conocido a mi apadrinada. Gracias a todos. No os olvidaré nunca!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada