dilluns, 8 d’agost del 2011
Dia 254: Puno. Perú
Puno no sembla tenir altre atractiu que el fet d'estar a la vora del llac Titicaca. La veritat és que l'espectacle de veure el dia llevar-se des de la terminal d'autobusos amb el sol sortint just passat el llac és ben bonic i motivador, però després, buscant on esmorzar, ja veiem que només compta amb un carrer de vianants ple de restaurants i bars que dóna un cert encant i la ja clàssica Plaza de Armas amb la catedral. No crec que ens hi quedem massa, ja que del que més ens han parlat aquí són de les illes properes, Taquile amb cert ambient i els Uros que són unes illes flotants construïdes a base de totora. Vist que la Laia no és especialment fan dels vaixells, a cap dels dos ens atrauen massa els tours organitzats i sentir-nos com a ovelles d'un mateix ramat, i jo ja tinc ganes d'entrar a Bolívia, la visita serà curta.
De fet, avui és la Laia qui pren les decisions i em comenta que està interessada en anar a Sillustani. Unes quantes persones ens han parlat d'aquest lloc i ens han recomanat la visita que es pot fer en una tarda. I cap allí que anem amb una furgoneta que primer fa el recorregut pel centre de la ciutat per a recuperar a tot el grup. Serà per la caloreta que fa, el cansament d'una altra nit en bus, el fet d'acabar de dinar i sobretot la llarga estona que ens fan esperar una família (i que ens aniran fent esperar), però jo em passo la bona hora de viatge dormint tot i fer esforços per observar el bonic paisatge.
A Sillustani el que hi trobem és una espècie de turonet-península que entra dins del llac Umayo i en aquest turó el que hi ha és tota una sèrie de torres destinades a l'enterrament de persones il.lustres per part d'antigues cultures. Aquestes torres les anomenen "chulpas" i van anar patint una transformació i millora en la construcció al llarg del temps. Les van començar a fer servir la cultura kolla cap al segle XIII, enterraven a una persona momificada en posició fetal i a sobre hi construïen un monticle de fang amb una entrada orientada a l'est, per on surt el sol i que coincideix amb el nexe de la península a terra. Posteriorment els tiwanaku, van millorar les torres, fent-les amb pedres amuntegades, més altes i enterrant a les persones dins d'elles i no sota terra. Finalment, els inques van perfeccionar les tombes, recobrint el monticle de pedres amb roques tallades de manera mil.limètrica i perfectament encaixades, com ja havíem vist als murs del Cusco i en el Machu Picchu, les torres són molt més altes, de fins a 12m, i en les que segueixen més o menys en peus es poden apreciar uns relleus en forma de llangardaix o colobres. Aquestes darreres són les més impressionants. Tot el conjunt té un aire misteriós i màgic, ben agradable d'estar-s'hi observant el llac i la propera posta de sol, simplement que el guia ens dóna una mica de pressa i altres grups com el nostre però més sorollosos trenquen tot l'encant. Així que no hi ha més remei que marxar, després d'haver après una mica més sobre les diferents cultures que habitaven aquesta regió.
Amb la sensació d'haver aprofitat al màxim el que Perú ens ofereix comencem a abandonar aquest país. El trajecte fins a la frontera no és massa llarg, es tracta d'anar vorejant el Titicaca fins que el xofer ens para i ens dóna tots els consells necessaris, a nosaltres i als altres turistes, per tal de canviar moneda i fer tots els tràmits de sortida i posterior entrada a Bolívia. Me'n vaig content. Content d'haver conegut bona part d'aquest país tan ric en experiències, d'Est a Oest i de Nord a Sud. Ben gran, ben diferent. Però també content de canviar de país, de gent i d'humors. Un punt cansat de certs peruans, un punt content d'haver-los conegut. Però ara ja toca Bolívia, país que porto esperant molts anys per conèixer i que em sembla que m'aportarà molt. Adéu Perú! Hola Bolívia!!!
-----
-----
Puno no parece tener otro atractivo que el hecho de estar al lado del lago Titicaca. La verdad es que el espectáculo de ver el día levantarse desde la terminal de autobuses con el sol saliendo justo detrás del lago es muy bonito y motivador, pero después, buscando donde almorzar, ya vemos que sólo cuenta con una calle peatonal llena de restaurantes y bares que da un cierto encanto y la ya clásica Plaza de Armas con la catedral. No creo que nos quedamos demasiado, puesto que de lo que más nos han hablado aquí son de las islas cercanas, Taquile con cierto ambiente y los Uros que son unas islas flotantes construidas a base de totora. Visto que Laia no es especialmente fan de los barcos, a ninguno de los dos nos atraen demasiado los tours organizados y sentirnos como ovejas de un mismo rebaño, y yo ya tengo ganas de entrar en Bolivia, la visita será corta.
De hecho, hoy es Laia quién toma las decisiones y me comenta que está interesada en ir a Sillustani. Unas cuántas personas nos han hablado de este lugar y nos han recomendado la visita que se puede hacer en una tarde. Y hacia allí que vamos con una furgoneta que primero hace el recorrido por el centro de la ciudad para recuperar a todo el grupo. Será por el calorcito que hace, el cansancio de otra noche en bus, el hecho de acabar de comer y sobre todo el largo rato que nos hacen esperar una familia (y que nos irán haciendo esperar), pero yo me paso la buena hora de viaje durmiendo a pesar de hacer esfuerzos para observar el bonito paisaje.
En Sillustani lo que encontramos es una especie de cerro-península que entra dentro del lago Umayo y en este cerro lo que hay es toda una serie de torres destinadas al entierro de personas ilustres por parte de antiguas culturas. Estas torres las denominan "chulpas" y fueron sufriendo una transformación y mejora en la construcción a lo largo del tiempo. Las empezaron a usar la cultura kolla hacia el siglo XIII, enterraban a una persona momificada en posición fetal y encima construían un montículo de barro con una entrada orientada al este, por donde sale el sol y que coincide con el nexo de la península a tierra. Posteriormente los tiahuanako, mejoraron las torres, haciéndolas con piedras amontonadas, más altas y enterrando a las personas dentro de ellas y no bajo tierra. Finalmente, los incas perfeccionaron las tumbas, recubriendo el montículo de piedras con rocas cortadas de manera milimétrica y perfectamente encajadas, como ya habíamos visto en los muros del Cusco y en el Machu Picchu, las torres son mucho más altas, de hasta 12m, y en las que siguen más o menos en pie se pueden apreciar unos relieves en forma de lagarto o culebras. Estas últimas son las más impresionantes. Todo el conjunto tiene un aire misterioso y mágico, muy agradable para quedarse observando el lago y la cercana puesta de sol, simplemente que el guía nos da un poco de prisa y otros grupos como el nuestro pero más ruidosos rompen todo el encanto. Así que no hay más remedio que marchar, después de haber aprendido algo más sobre las diferentes culturas que habitaban esta región.
Con la sensación de haber aprovechado al máximo lo que Perú nos ofrece empezamos a abandonar este país. El trayecto hasta la frontera no es demasiado largo, se trata de ir bordeando el Titicaca hasta que el chofer nos para y nos da todos los consejos necesarios, a nosotros y a los otros turistas, para cambiar moneda y hacer todos los trámites de salida y posterior entrada a Bolivia. Me voy contento. Contento de haber conocido buena parte de este país tan rico en experiencias, de Este a Oeste y de Norte a Sur. Muy grande, muy diferente. Pero también contento de cambiar de país, de gente y de humores. Un punto cansado de ciertos peruanos, un punto contento de haberlos conocido. Pero ahora ya toca Bolivia, país que llevo esperando muchos años para conocer y que me parece que me aportará mucho. Adiós Perú! Hola Bolivia!!!
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada