Algú ha sentit a parlar del Canyó del Colca? Doncs és un dels canyons més profunds del món, molt més que el Gran Canyó del Colorado i està al sud del Perú. Jo no n'havia tingut notícies fins que em vaig apropar al Perú. Algú dels que m'anava creuant me'n parlaven, al mateix temps que em recomanaven visitar la ciutat d'Arequipa, la ciutat blanca. Ho vaig anotar, ho vaig situar en el mapa i ho vaig integrar a l'itinerari. Vaig pensar que estaria bé fer-hi alguna excursió abans de pujar el Machu Picchu, per anar entrenant. Però no podia imaginar el que allí hi veuria i hi viuria. I després d'haver-hi passat, puc dir sense cap mena de dubtes que passa a formar part del Top 5 dels llocs que he visitat, entre La Ciudad Perdida, Los Llanos i algun d'altre.
La visita al centre d'Arequipa deixa clar que estàs en un lloc especial. Les cases colonials, mansions, palauets, esglésies, convents i catedral construïts amb carreu blanc. Els passeigs interiors amb tendes d'artesania local i agradables restaurants Els volcans que es veuen des de qualsevol punt de la ciutat, el Misti i el Chachani. Els conductors que semblen oblidar de tant en tant que tenen clàxon i no el fan servir (una mica de silenci!!!). El "rocoto relleno", el "chupe de marisco", l'ocopa i tants i tants altres plats de la cuina local. Sí, definitivament Arequipa podria ser un lloc per quedar-s'hi uns dies i gaudir de l'agradable ambient i de la bellesa de la ciutat. Però l'excursió a la vall del Colca ens espera i ben d'hora.
A les 3h del matí ens passen a recollir per l'hostal i fem un recorregut per la ciutat recuperant els altres integrants del grup abans de posar rumb a Chivay on esmorzarem, a més de 3 hores de viatge, així que intentem seguir dormint. I amb la panxa plena quasi 2 hores més fins a la Cruz del Cóndor, on per primer cop en ma vida puc apreciar el vol d'aquesta au. I de molt a prop. Una desena de còndors, marrons els més joves, blancs i negres els adults, van planant per davant una bona munió de turistes que ens hem congregat aquí per apreciar-los i admirar-los. Aquesta és la raó principal per començar el tour tan d'hora, doncs els còndors solen sobrevolar aquest punt en les primeres hores del dia. I l'espectacle és meravellós, però només ens hi podem quedar una mitja hora, perquè tenim una dura baixada per davant.
Després d'explicar-nos en que consistirà el tour i una presentació més formal del grup, les franceses Charlotte, Lauréne, Cyrielle i Lola, la parella de belgues Herman i Nathalie, l'alemanya Barbara, la Laia i jo, amb el guia Sandro, iniciem el descens de 1.360m cap al riu Colca. Molts pensareu que baixar és fàcil, però no. Normalment les baixades castiguen més que les ascensions. Tot el pes del teu cos va carregant i carregant els genolls, a cada pas has de frenar la inèrcia i això els bessons també ho noten. No oblidem tampoc que la part de la vall per la que baixem és la vessant sud amb la qual cosa el sol ens peta damunt durant tota l'estona. Ufff! Que dur anar seguint les ziga-zagues del polsegós camí fins arribar al pont que creua el riu. Però que bonic que es veu tot. Veiem on descansarem demà. Li diuen l'oasis i des de la llunyania destaquen les piscines. Veiem els pobles que demà visitarem, petitons i mig abandonats a l'altra riba, quasi a peu de canyó. I com és tradició, quan toca creuar un riu, toca remullada. L'aigua glaçada ens reviu els peus i refresca la cara. Ja tornem a tenir energia per acabar la pujadeta final fins a San Juan de Chuccho i descansar-hi tota la tarda, acabant de fer coneixença amb el grup i la gent de l'hostalatge, mentre Perú guanya 4 a 1 a Veneçuela i es fa amb el tercer lloc de la Copa Amèrica.
El segon dia l'iniciem més tranquil.lament i no és fins a les 7h que comencem a caminar. En Sandro en diu el pla peruà, que vol dir que en línies generals el camí és planer i va vorejant els magnífics racons de la vall del Colca, però de cop comença a pujar de forma intensa fins arribar a Tapay, el primer poblet que creuem. Seguim després fins a Malata, un poblet on un home ens serveix chicha i ens ensenya com cultiven la cotxinilla en el cactus figuera de moro per tal de fer-ne després tintures diferents. La seva entranyable dona ens fa entrar en el petit museu on ens dóna una completa explicació i demostració del que es cultiva i caça en la zona, de com es prepara el menjar, vestits i festes tradicionals,... Una visita ben curta però enriquidora al mateix temps. I ja sí, continuem fins la baixada que ens porta a l'anomenat oasis. Un indret compost per diferents allotjaments de cabanes típiques i piscines on poder descansar i passar la tarda ben agradablement, sense res més a fer que banyar-se, llegir i xerrar, tot escoltant per la ràdio la final de la Copa Amèrica, d'on surt guanyador l'Uruguai després de vèncer al Paraguai.
I finalment, darrer dia, en tornem a llevar d'hora, a les 5h que no ha sortit encara el sol i això ens afavoreix per afrontar les tres hores de pujada per l'inclinada paret del congost. La pujada en ziga-zaga constant no és que sigui massa entretinguda a l'inici, així que engego l'mp3 i la música de Coldplay, Els pets i finalment d'Extremoduro em porten sense masses problemes cap amunt, amb grans moments com són la sortida del sol per entre les muntanyes i els bonics miradors que donen al canyó. La Laia per la seva banda, que va patir bastant el primer dia amb la baixada i se li van carregar bastant els bessons i el segon dia va continuar estoicament tot gaudint dels paisatges i l'ambient, aquest darrer dia l'inicia amb un bon ritme tranquil i música també que li permet arribar al final amb les tres hores estimades. Tots contents per ser a dalt acabem esmorzant a Cabanaconde abans d'emprendre el camí de tornada tot passant per una zona on es poden apreciar les boniques terrasses per al cultiu que daten de l'època incaica, més tard parar a Maca per veure una mica el poble i de ben a prop la llama, l'alpaca i les àguiles que serveixen d'atracció. Abans de dinar parem als banys termals de Chivay, on ens regalem una hora d'aigües ben calentes que ens descontrauen lleugerament els músculs cansats i després tornem a engegar per creuar la Reserva Nacional de Salinas y Aguada Blanca, una de les zones més impressionants que he vist darrerament, amb vistes als volcans de la regió, amb pampes enormes i carreteres infinites que les creuen, amb remats de llames i d'alpaques a banda i banda, altres animals com les viscatxes que són similars als esquirols i ho rematem amb una bonica posta de sol abans d'entrar de nou a Arequipa i acomiadar-nos d'aquest simpàtic grup.
Encara ens donem un dia més en aquesta ciutat, per descansar i per aprofitar de l'agradable ambient i visitar-ne una mica més. Realment, tot el que m'havien comentat d'Arequipa era cert, i el que m'havien insinuat dels seus voltants no té cap tipus de desperdici. La possibilitat d'allargar la nostra estada per aquí és molt temptadora, anar de poblet en poblet, descobrir tota la Reserva, pujar als seus volcans... Però el següent destí també ens atrau molt i decidim fer un pas endavant. Anem cap a el Cusco!
-----
-----
-----
Alguien ha oído hablar del Cañón del Colca? Pues es uno de la cañones más profundos del mundo, mucho más que el Gran Cañón del Colorado y está en el sur del Perú. Yo no había tenido noticias hasta que me acerqué al Perú. Algunos de los que me iba cruzando me hablaban del cañón, al mismo tiempo que me recomendaban visitar la ciudad de Arequipa, la ciudad blanca. Lo anoté, lo situé en el mapa y lo integré al itinerario. Pensé que estaría bien hacer alguna excursión antes de subir el Machu Picchu, para ir entrenando. Pero no podía imaginar lo que allñi viviría y vería. Y después de haberlo recorrido, puedo decir sin ningún tipo de dudas que pasa a formar parte del Top 5 de los lugares que he visitado, entre La Ciudad Perdida, Los Llanos y algún otro.
La visita al centro de Arequipa deja claro que estás en un lugar especial. Las casas coloniales, mansiones, palacetes, iglesias, conventos y catedral construidos con sillar blanco. Los paseos interiores con tiendas de artesanía local y agradables restaurantes Los volcanes que se ven desde cualquier punto de la ciudad, el Misti y el Chachani. Los conductores que parecen olvidar de vez en cuando que tienen bocina y no lo usan (un poco de silencio!!!). El "rocoto relleno", el "chupe de marisco", el ocopa y tantos y tantos otros platos de la cocina local. Sí, definitivamente Arequipa podría ser un lugar para quedarse unos días y disfrutar del agradable ambiente y la belleza de la ciudad. Pero la excursión al valle del Colca nos espera y bien temprano.
A las 3h de la mañana nos pasan a recoger por el hostal y hacemos un recorrido por la ciudad recuperando los otros integrantes del grupo antes de poner rumbo a Chivay donde almorzaremos, a más de 3 horas de viaje, así que intentamos seguir durmiendo. Y con el estómago lleno casi 2 horas más hasta Cruz del Cóndor, donde por primera vez en mi vida puedo apreciar el vuelo de esta ave. Y de muy cerca. Una decena de cóndores, marrones los más jóvenes, blancos y negros los adultos, van planeando enfrente una buena muchedumbre de turistas que nos hemos congregado aquí para apreciarlos y admirarlos. Esta es la razón principal para empezar el tour tan temprano, pues los cóndores suelen sobrevolar este punto en las primeras horas del día. Y el espectáculo es maravilloso, pero sólo nos podemos quedar una media hora, porque tenemos una dura bajada por delante.
Después de explicarnos en que consistirá el tour y una presentación más formal del grupo, las francesas Charlotte, Lauréne, Cyrielle y Lola, la pareja de belgas Herman y Nathalie, la alemana Barbara, Laia y yo, con el guía Sandro, iniciamos el descenso de 1.360m hacia el río Colca. Muchos pensaréis que bajar es fácil, pero no. Normalmente las bajadas castigan más que las ascensiones. Todo el peso de tu cuerpo va cargando y cargando las rodillas, a cada paso tienes que frenar la inercia y esto los gemelos también lo notan. No olvidamos tampoco que la parte del valle por la que bajamos es la vertiente sur con lo cual el sol nos pega encima durante todo el tiempo. Ufff! Que duro ir siguiendo el zigzag del polvoriento camino hasta llegar al puente que cruza el río. Pero que bonito que se ve todo. Vemos donde descansaremos mañana. Le llaman el oasis y desde la lejanía destacan las piscinas. Vemos los pueblos que mañana visitaremos, pequeñitos y medio abandonados a la otra orilla, casi a pie de cañón. Y cómo es tradición, cuando toca cruzar un río, toca remojada. El agua helada nos revive los pies y refresca la cara. Ya volvemos a tener energía para terminar la subidita final hasta San Juan de Chuccho y descansar toda la tarde, acabando de hacer conocimiento con el grupo y la gente del hospedaje, mientras Perú gana 4 a 1 a Venezuela y se hace con el tercer lugar de la Copa América.
El segundo día lo iniciamos más tranquilamente y no es hasta las 7h que empezamos a andar. Sandro lo llama el llano peruano, que quiere decir que en líneas generales el camino es suave y va bordeando los magníficos rincones del valle del Colca, pero de repente empieza a subir de forma intensa hasta llegar a Tapay, el primer pueblecito que cruzamos. Seguimos después hasta Malata, un pueblecito donde un hombre nos sirve chicha y nos enseña como cultivan la cochinilla en el cactus higo chungo para hacer después tinturas diferentes. Su entrañable mujer nos hace entrar en el pequeño museo donde nos da una completa explicación y demostración de lo que se cultiva y caza en la zona, de cómo se prepara la comida, vestidos y fiestas tradicionales,... Una visita muy corta pero enriquecedora al mismo tiempo. Y ya sí, continuamos hasta la bajada que nos lleva al llamado oasis. Un lugar compuesto por diferentes alojamientos de cabañas típicas y piscinas donde poder descansar y pasar la tarde bien agradablemente, sin nada más a hacer que bañarse, leer y charlar, escuchando por la radio la final de la Copa América, de donde sale ganador Uruguay después de vencer al Paraguay.
Y finalmente, último día, volvemos a levantarnos temprano, a las 5h que no ha salido todavía el sol y esto nos favorece para afrontar las tres horas de subida por la inclinada pared del desfiladero. La subida en zigzag constante no es que sea demasiado entretenida al inicio, así que pongo en marcha el mp3 y la música de Coldplay, Els pets y finalmente de Extremoduro me llevan sin demasiados problemas para arriba, con grandes momentos como son la salida del sol por entre las montañas y los bonitos miradores que dan al cañón. Laia por su parte, que sufrió bastante el primer día con la bajada y se le cargaron bastante los gemelos y el segundo día continuó estoicamente disfrutando de los paisajes y el ambiente, este último día lo inicia con un buen ritmo tranquilo y música también que le permite llegar al final con las tres horas estimadas. Todos contentos por ser arriba acabamos desayunando en Cabanaconde antes de emprender el camino de vuelta pasando por una zona donde se pueden apreciar las bonitas terrazas para el cultivo que datan de la época incaica, más tarde parar a Maca para ver un poco el pueblo y de muy cerca la llama, la alpaca y las águilas que sirven de atracción. Antes de comer paramos a los baños termales de Chivay, donde nos regalamos una hora de aguas muy calientes que nos descontraen ligeramente los músculos cansados y después volvemos a ponernos en marcha para cruzar la Reserva Nacional de Salinas y Aguada Blanca, una de las zonas más impresionantes que he visto últimamente, con vistas a los volcanes de la región, con pampas enormes y carreteras infinitas que las cruzan, con rebaños de llamas y de alpacas a ambos lados, otros animales como las vizcachas que son similares a las ardillas y lo rematamos con un bonito ocaso antes de entrar de nuevo a Arequipa y despedirnos de este simpático grupo.
Todavía nos damos un día más en esta ciudad, para descansar y para aprovechar del agradable ambiente y visitar algo más. Realmente, todo el que me habían comentado de Arequipa era cierto, y lo que me habían insinuado de sus alrededores no tiene ningún tipo de desperdicio. La posibilidad de alargar nuestra estancia por aquí es muy tentadora, ir de pueblecito en pueblecito, descubrir toda la Reserva, subir a sus volcanes... Pero el siguiente destino también nos atrae mucho y decidimos dar un paso adelante. Vamos hacia el Cusco!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada