divendres, 5 d’agost del 2011
Dia 252: Del Cusco al Machu Picchu! Perú
Arribar a Cusco en dies de Fiestas Patrias no és la millor època per trobar allotjament fàcilment, però en canvi et brinda la possibilitat de veure tots els cossos de policia, militars, bombers i altres tipus d'associacions formar en la Plaza de Armas i desfilar posteriorment. Nosaltres, ens instal.lem per esmorzar en el balcó d'un bar de la plaça i anem observant que poc disciplinats són els que tenim just a sota. D'acord que fa hores que estan aquí plantats i encara els quedarà alguna més abans de començar a moure's, però les anades i vingudes al bany, comprar dolços a les venedores ambulants, parlar entre uns i altres, riures i més són una constant. Nosaltres ens divertim observant les varietats de cossos i els que ens sorprenen més són les unitats especials que semblen anar vestits de ieti o d'alpaca.
Hem aconseguit un hostal bastant mediocre prop del centre i ja amb allotjament ens dediquem a descobrir la ciutat i a buscar un tour que ens porti fins al Machu Picchu i que ens agradi a la Laia i a mi. Per l'excursió hi ha varies opcions: el Camí de l'Inca, però aquest és el que tothom vol fer i s'havia de reservar amb mesos d'anticipació, així que no és possible; Choquequirao, és un altre dels refugis inques, ben interessant, però aquest no va al Machu Picchu... igual que el de Vilcabamba; Salcantay és una excursió que combina pujades als nevats amb un pas de 4.510m i també la part més selvàtica de la vall sagrada, però ens diuen que és bastant dur i que hi fa fred, així que la Laia no es veu massa motivada. Acabem escollint un altre que ens havien recomanat també, el Jungle Inca Trail, o camí inca de la selva, que combina descens amb bicicleta, caminar i passar per un tros del camí inca. Fet això, donem voltes per la ciutat.
El Cusco és ben bonic. Mescla de vestigis inques com parts de muralla, restes de temples i sobretot el caràcter de la gent, amb boniques estructures de l'època colonial, recordada amb bastant mal regust per tots. Passegem de la Plaza de Armas amb la catedral i les esglésies que l'envolten fins a la propera Plaza del Regocijo i la de San Francisco. Tot tipus de venedors ens assalten, ens ofereixen roba, menjar, massatges, viatges, fer-nos fotos amb les llames,... tot el que es vulgui. També anem cap al pintoresc i recomanat barri de San Blas, on veiem el mercat d'artesanies, molts allotjaments, més venedors de tot, artesans i fins i tot un casament local amb tot tipus de "cholitas", suposo que de diferents zones degut a la diferent manera de vestir i dels barrets, i turistes àvids de fotografies. Baixant de San Blas passem per davant del Palau Arquebisbal, antic palau de l'Inca Roca, on destaquen les pedres dels 12, dels 13 i fins i tot dels 14 angles. Aquests pedres formen part del mur extern del palau i totes estan tallades tan precisament que no s'hi pot introduir ni una agulla entre unes i altres. Tot un tret característic de la precisió inca a l'hora de construir recintes sagrats o d'alta importància.
Iniciem el trek cap al Machu Picchu amb una recollida una mica caòtica de tots els que composarem l'excursió. Però els germans guies, en Marco i en Jimmy, aconsegueixen no oblidar-se ningú i ficar-nos en el bus camí d'Urubamba, Ollantaytambo i finalment el pas muntanyenc d'Abra Málaga a 4.350m. Una mica més avall ens baixen del bus i ens preparen les bicis amb les que completarem un descens d'uns 2.000m en 30Km amb un temps d'hora i mitja. Una baixada ben impressionant, amb espectaculars paisatges i canviant del fred de la cima a una temperatura ben agradable ja en zona mig selvàtica. La carretera passa de ser asfaltada inicialment a trams de terra on s'hi estan fent treballs per tal de recuperar-la de les pluges torrencials dels darrers anys. La baixada es fa sense masses incidents. "Només" a en Pablo, un nano argentí, se li ha sortit la roda en un pas per un torrent, rascant-se la cara i els braços, i la Laia fent el cafre i divertint-se molt també a fet una petita visita al terra. Però tothom està content i seguim amb el bus fins a la destinació final del primer dia, Santa María, on tenim tota la tarda per descansar i començar a conèixer una mica el grup. Aquest cop som uns quants, gent de Suïssa, Argentina, Dinamarca, Anglaterra i els Estats Units. El poblet és ben tranquil i aprofitem per donar-hi una volta, mentre alguns dels nostres i els guies juguen a futbol, uns altres van a fer ràfting i d'altres visiten el bar o descansen.
El segon dia toca caminar, i caminar bastant. El primer tram pel costat del riu bastant tranquil, per encadenar després amb un tram de camí inca original que va ser trobat quan en 1998 hi va haver unes inundacions tan greus que hi va haver allaus de terra i els camins van quedar colgats. Buscant rutes alternatives aquest vell tram va sortir a la llum i des d'aleshores va ser utilitzat, sobretot pels turistes que no podent fer el camí inca original ens acontentem en fer-ne aquest tram. I el camí puja, puja i puja fins a la Cabana del Mico, una cabana on podem reposar, prendre sucs i una mica de menjar, veure el mico en qüestió, que ara està una mica malaltó, i altres animals que hi tenen per al turista, així com vestir-nos amb mudes tradicionals i fer-nos divertides fotos. Després seguim pujant fins arribar a un tombant des d'on es poden apreciar les tres muntanyes principals i podem fer el tribut als seus esperits o apus oferint-los 3 fulles de coca. Apu Machu Picchu a l'oest, Apu Verónica al sud i Apu Vilcabamba a l'est. I continuem ara amb més baixada i camí més planer fins arribar al punt on dinem i descansem en hamaques per continuar caminant tota la tarda al costat del riu fins a les aigües termals de Santa Teresa. El camí és llarg i es fa cansat, per això quan pel camí em creuo una venedora li compro un saquet de fulles de coca i les vaig mastegant tot el trajecte. Contràriament al que molts pensem o pensàvem, les fulles de coca en si no són cap droga ni et canvien el comportament ni t'hi tornes addicte. Les fulles de coca tenen propietats que en aquests països saben aprofitar, permet combatre el mal de cap que produeix el mal d'alçada i respirar sense problemes, satisfà les necessitats alimentàries i mitiga la sensació de cansament, entre moltes altres... Total, que mastego fulles de coca i pels matins prenc mate de coca, però no us heu de preocupar per això.
Un cop a les aigües termals uns quants ens hi llancem de cap. L'agradable aigua calenta ens recupera i relaxa els músculs. És una experiència agradable i ja coneguda, just abans d'acabar el segon dia. Aquí se'ns uneix un grup de gent que fa el trajecte en un dia menys, són quatre nanos xilens i una família del Canada que ja havíem creuat en el Colca. I així, amb el grup ampliat, sopem i anem de festa. Moltes converses per anar coneixent-nos millor i balls a ritme de salsa i cúmbia. Tota una novetat per a un trek, fins ara sempre havia consistit en caminar i caminar i anar a dormir d'hora, per llevar-nos d'hora també.
El tercer dia comença igual que el segon, caminant pel costat del riu Urubamba, fins arribar a la central hidroelèctrica. Però no tot és igual, una part del grup se n'ha anat a fer tirolina i uns altres hem decidit caminar-ho tot. I a Hidroeléctrica ens retrobem per dinar i preparar el darrer tram per les vies del tren fins a Aguas Calientes. El camí segueix sent preciós i a més de tant en tant tenim excel.lents vistes del que són les terrasses de la ciutat del Machu Picchu. Anem avançant per les vies fins que de tant en tant algun tren se'ns creua i hem d'apartar-nos per poder continuar. Una parada tècnica per banyar-nos en un dels molts afluents que anem passant i arribar així més frescos a l'excitant punt final. Ja som a poques hores de pujar a l'antiga ciutat inca i tots estem bastant cansats, però molt motivats.
A quarts de quatre del matí (es pot anomenar això matí???), ja estem llevats i disposats a pujar. Les tècniques d'ascensió són variades, n'hi ha que van a bon ritme i arriben així dels primers; la Laia i jo, anem al nostre, tranquil i constant per arribar sense masses esforços, també dels primers; d'altres comencen a ritme i de tant en tant van parant; els últims, prefereixen guardar-se les forces per més tard i pugen en autobús. Tots ens hem hagut de llevar igual de d'hora, uns per fer cua en la parada del bus i nosaltres per pujar les més de 1.700 escales en les fosques hores del dia. L'arribada a l'entrada de la ciutat és ben espectacular ja de per si, els núvols mig cobrint les muntanyes, la llum que comença a emergir i una llama que treu el cap per allí més amunt, al cim. La cua es va fent llarga a mesura que els autobusos van arribant i també els més endarrerits fins a les sis que ens obren les portes i podem passar a dins per esperar a tot el grup i al guia que arriba mitja hora després. Els primers moment són de molta excitació, ja som al Machu Picchu, una de les set meravelles del món modern (i amb aquestes ja són tres les que porto visitades) i a aquestes hores l'indret té tota la màgia que pot tenir. I comencem el recorregut pel recinte. Primer unes terrasses, després d'unes primeres cases trobem una sèrie de temples, el Temple del Sol, el Palau i la Tomba Reial, un increïble sistema de fonts que recorren de dalt a baix el complex... Estem tots amb la boca oberta i, escoltant les explicacions del nostre guia, en Jimmy, encara se'ns obre més. Serà un bon guia i un molt bon noi, però les explicacions no són el seu fort i es veu clar que a l'hora de buscar un guia local en castellà per aquesta part del tour, no l'han trobat o no l'han volgut pagar. El guia que s'ha fet amb el grup en anglès li dóna mil voltes i això tots ho hem intuït... Però per explicacions ja tenim les guies i internet i el que nosaltres volem és anar recorrent cada una de les seccions. Pugem fins al Temple de les tres finestres i la casa del sacerdot. Aquí apreciem les diferències a l'hora de construir espais sagrats, amb una construcció perfeccionista i uns murs ben polits que encaixen mil.limètricament i pedres de mida enorme, i els espais d'ordre menor, on es vol recalcar l'humilitat. I seguim pujant fins a l'Intihuatana, la pedra sagrada, pedra central de tota construcció sagrada i que significa "el lloc on es lliga el Sol", està tallada de tal manera que els seus quatre angles apunten els quatre punts cardinals i que amb l'ombra del punt més elevat es pot fer un seguiment de les estacions. Aquesta pedra té molta consideració i no ens la deixen tocar, només apropar-hi les mans per tal de carregar-nos d'energia i així poder continuar la visita més frescs. I seguim, descansant una mica davant la Roca Sagrada, que té la mateixa forma que les muntanyes que hi ha just darrere, abans d'anar fins el Temple del Còndor, on una roca tallada en el terra dóna la forma del cos i el cap, mentre que dues altres pedres davant seu donen forma al collar blanc d'aquesta au, i dues roques darrera produeixen l'efecte d'unes ales. Aquí concloem la primera part de la visita.
La segona part és l'ascens al Wayna Picchu. Si Machu Picchu vol dir Cim Vell, Wayna vol dir Jove, i és la muntanya que es veu al darrera de la ciutat en totes les fotos. En un principi tothom podia pujar-hi sense restriccions, més tard van imposar un sistema de quotes donant accés tan sols els primers 400 en arribar a l'entrada principal i això provocava grans carreres en les escales i encara de nit. Ara, no sé si per seguretat o amb ànims de recaptar encara una mica més, el sistema de quotes ha canviat i hi tenen accés els 400 primers que paguen els 10 dòlars establerts. Nosaltres entre ells. I s'ha de dir que bona part del nostre grup també, i els que no, com els argentins, ho aconsegueixen amb alguna tracamanya. Així que poquet a poquet continuem les pujades, cada cop més empinades i nosaltres més cansats però seguim contents. Les vistes pel camí i un cop arribats a dalt de tot bé valen l'esforç i els 10 dòlars... o potser una mica menys, però ja hi som, ja està fet i descansem fascinats. Ens donem un temps per respirar, menjar (tot i que dins del recinte no és pot...) i fer-nos unes quantes fotos, abans de tornar a baixar. Però decidim que ja que hi som, ho volem veure tot, i juntament amb els xilens emprenem el camí cap a les coves que es troben en la part posterior. El camí baixa i baixa, fins i tot per escales de fusta, fins arribar a veure diferents coves amb uns murs molt ben treballats i uns espais molt ben aconseguits on els que hi anem passant continuen fent ofrenes de coca, tabac o diners a la Pachamama o Mare Terra. I un cop a baix pensàvem que ja no hauríem de pujar massa, així ens ho confirma el vigilant que ens mig espanta apareixent d'entre unes branques on té el lloc de descans. Ens diu que primer puja una mica i després és pla... Maldito gañán! Quasi ens ho creiem! El camí, tot i ser preciós, entre boscos de densa vegetació, no té un sol instant de pla. Puja i puja. I quan sembla que estàs a l'alçada de la sortida, i de fet la veus, el camí emprèn una baixada desesperada que després haurem de remuntar. I aquí és on morim. Ja són quasi les dues de la tarda i decidim que la visita no duri massa més. Acabem de recórrer tranquil.lament el camí cap a la sortida, on ens trobem encara amb bonics escenaris i les construccions del grup alt, la zona industrial, les presons i el cementiri, per acabar amb les cases nobles i ja sí sortir i tornar a baixar fins Aguas Calientes les 1.700 escales. El camí no s'acaba mai, tram rere tram, apareixen escales on abans no hi havia res. Juro i prometo no pujar una escala més en 3 anys.
A Aguas Calientes ens retrobem tots, ens acomiadem dels nostres guies i enfilem cap al tren que ens ha de dur a Ollanataytambo tot comentant les sensacions de cada un. Estem feliços d'haver escollit el Jungle Inca Trail i d'haver-nos creuat amb un grup ben entès. Moltes vegades el problema dels tours és el de fer-ho amb desconeguts que poden ser un autèntic problema, ja sigui pel caràcter o per la manera d'encarar l'excursió. De moment estem tenint sort i la gent que anem creuant són ben macos i agradables. Després de les dues hores de tren encara ens en queden tres en autobús fins a Cusco. La sorpresa és la desperta criatura de 10 anys que ens ve a trobar per acompanyar-nos fins al bus. Aquests peruans no ens deixaran mai de sorprendre...
I ja sí a Cusco ens acomiadem tots i ens disposem a descansar. Passarem dos dies més en aquesta ciutat sense fer res més que reposar i fer petites passejades pels llocs que ja havíem visitat en dies previs. Ens sorprèn el nostre estat físic, doncs l'endemà de fer l'extenuant pujada ens trobem perfectament i no sentim mal enlloc, només un lleuger cansament. Estem en bona forma, però imaginar-nos emprendre una altra caminada de varis dies ens fa força mandra. Deixarem passar uns dies per fer poca activitat, només algunes visites i emprendre el nostre camí cap a Bolívia. Primera i última parada peruana, Puno i el llac. Ja fa temps que tinc ganes de trobar-me'l cara a cara i fer un banyet en un dels llacs més alts del món. Titicaca!
-----
-----
Llegar al Cusco en días de Fiestas Patrias no es la mejor época para encontrar alojamiento fácilmente, pero en cambio te brinda la posibilidad de ver todos los cuerpos de policía, militares, bomberos y otros tipos de asociaciones formar en Plaza de Armas y desfilar posteriormente. Nosotros, nos instalamos para almorzar en el balcón de un bar de la plaza y vamos observando que poco disciplinados son los que tenemos justo debajo. De acuerdo que hace horas que están aquí plantados y todavía les quedará alguna más antes de empezar a moverse, pero las idas y venidas al baño, comprar dulces a las vendedoras ambulantes, hablar entre unos y otras, risas y más son una constante. Nosotros nos divertimos observando las variedades de cuerpos y los que nos sorprenden más son las unidades especiales que parecen ir vestidos de yeti o de alpaca.
Hemos conseguido un hostal bastante mediocre cerca del centro y ya con alojamiento nos dedicamos a descubrir la ciudad y a buscar un tour que nos lleve hasta el Machu Picchu y que nos guste a Laia y a mí. Para la excursión hay varías opciones: el Camino del Inca, pero este es el que todo el mundo quiere hacer y se tenía que reservar con meses de anticipación, así que no es posible; Choquequirao, es otro de los refugios incas, muy interesante, pero este no va al Machu Picchu... igual que el de Vilcabamba; Salcantay es una excursión que combina subidas a los nevados con un paso de 4.510m y también la parte más selvática del valle sagrado, pero nos dicen que es bastante duro y que hace frío, así que Laia no se ve demasiado motivada. Acabamos escogiendo otro que nos habían recomendado también, el Jungle Inca Trail, o camino inca de la selva, que combina descenso en bicicleta, andar y pasar por un trozo del camino inca. Hecho esto, damos vueltas por la ciudad.
El Cusco es muy bonito. Mezcla de vestigios incas como partes de muralla, restos de templos y sobre todo el carácter de la gente, con bonitas estructuras de la época colonial, recordada con bastante mal regusto por todos. Paseamos de Plaza de Armas con la catedral y las iglesias que lo rodean hasta la cercana Plaza del Regocijo y la de San Francisco. Todo tipo de vendedores nos asaltan, nos ofrecen ropa, comer, masajes, viajes, hacernos fotos con las llamas,... todo lo que se quiera. También vamos hacia el pintoresco y recomendado barrio de San Blas, donde vemos el mercado de artesanías, muchos alojamientos, más vendedores de todo, artesanos e incluso una boda local con todo tipo de "cholitas", supongo que de diferentes zonas debido a la diferente manera de vestir y de los sombreros, y turistas ávidos de fotos. Bajando de San Blas pasamos frente al Palacio Arzobispal, antiguo palacio del Inca Roca, donde destacan las piedras de los 12, los 13 e incluso de los 14 ángulos. Estas piedras forman parte del muro externo del palacio y todas están talladas tan precisamente que no se puede introducir ni una aguja entre unas y otras. Todo un rasgo característico de la precisión inca a la hora de construir recintos sagrados o de alta importancia.
Iniciamos el trek hacia Machu Picchu con una recogida un poco caótica de todos los que compondremos la excursión. Pero los hermanos guías, Marco y Jimmy, consiguen no olvidarse de nadie y meternos en el bus camino de Urubamba, Ollantaytambo y finalmente el paso montañoso del Abra Málaga a 4.350m. Algo más abajo nos apean del bus y nos preparan las bicis con las que completaremos un descenso de unos 2.000m en 30Km con un tiempo de hora y media. Una bajada muy impresionante, con espectaculares paisajes y cambiando del frío de la cima a una temperatura muy agradable ya en zona medio selvática. La carretera pasa de estar asfaltada inicialmente a tramos de tierra donde se están haciendo trabajos para recuperarla de las lluvias torrenciales de los últimos años. La bajada se hace sin demasiados incidentes. "Sólo" a Pablo, un chico argentino, se le ha salido la rueda en un paso por un torrente, rascándose la cara y los brazos, y Laia haciendo el cafre y divirtiéndose mucho también a hecho una pequeña visita al suelo. Pero todo el mundo está contento y seguimos con el bus hasta el destino final del primer día, Santa María, donde tenemos toda la tarde para descansar y empezar a conocer un poco el grupo. Esta vez somos unos bastantes, gente de Suiza, Argentina, Dinamarca, Inglaterra y los Estados Unidos. El pueblecito es muy tranquilo y aprovechamos para dar una vuelta, mientras algunos de los nuestros y los guías juegan a fútbol, otros van a hacer ráfting y otros visitan el bar o descansan.
El segundo día toca andar, y andar bastante. El primer tramo por el lado del río bastante tranquilo, para encadenar después con un tramo de camino inca original que fue encontrado cuando en 1998 hubo unas inundaciones tan graves que hubo aludes de tierra y los caminos quedaron cubiertos. Buscando rutas alternativas este viejo tramo salió a la luz y desde entonces fue utilizado, sobre todo por los turistas que no pudiendo hacer el camino inca original nos contentamos al hacer este tramo. Y el camino sube, sube y sube hasta la Cabaña del Mono, una cabaña donde podemos reponer, tomar zumos y un poco de comida, ver el mono en cuestión, que ahora está un poco pocho, y otros animales que tienen para el turista, así como vestirnos con mudas tradicionales y hacernos divertidas fotos. Después seguimos subiendo hasta llegar a un saliente desde donde se pueden apreciar las tres montañas principales y podemos hacer el tributo a sus espíritus o apus ofreciéndoles 3 hojas de coca. Apu Machu Picchu al oeste, Apu Verónica al sur y Apu Vilcabamba al este. Y continuamos ahora con más bajada y camino más llano hasta llegar al punto donde comemos y descansamos en hamacas para continuar andando toda la tarde junto al río hasta las aguas termales de Santa Teresa. El camino es largo y se hace cansado, por esto cuando por el camino me cruzo una vendedora le compro un saquito de hojas de coca y las voy masticando todo el trayecto. Contrariamente a lo que muchos pensamos o pensábamos, las hojas de coca en si no son ninguna droga ni te cambian el comportamiento ni te vuelves adicto. Las hojas de coca tienen propiedades que en estos países saben aprovechar, permite combatir el dolor de cabeza que produce el mal de altura o soroche y respirar sin problemas, satisface las necesidades alimenticias y mitiga la sensación de cansancio, entre otras muchas... Total, que mastico hojas de coca y por las mañanas tomo mate de coca, pero no os tenéis que preocupar por esto.
Una vez en las aguas termales unos cuántos nos lanzamos de cabeza. La agradable agua caliente nos recupera y relaja los músculos. Es una experiencia agradable y ya conocida, justo antes de acabar el segundo día. Aquí se nos une un grupo de gente que hace el trayecto en un día menos, son cuatro chilenos y una familia del Canada que ya habíamos cruzado en el Colca. Y así, con el grupo ampliado, cenamos y vamos de fiesta. Muchas conversas para ir conociéndonos mejor y bailes a ritmo de salsa y cumbia. Toda una novedad para un trek, hasta ahora siempre había consistido en andar y andar e ir a dormir temprano, para levantaros temprano también.
El tercer día empieza igual que el segundo, andando por el lado del río Urubamba, hasta llegar a la central hidroeléctrica. Pero no todo es igual, una parte del grupo se ha ido a hacer tirolina y otros hemos decidido andarlo todo. Y en Hidroeléctrica nos reencontramos para comer y preparar el último tramo por las vías del tren hasta Aguas Calientes. El camino sigue siendo precioso y además de vez en cuando tenemos excelentes vistas de lo que son las terrazas de la ciudad del Machu Picchu. Vamos avanzando por las vías hasta que algún tren se nos cruza y tenemos que apartarnos para poder continuar. Una parada técnica para bañarnos en uno de los muchos afluentes que vamos pasando y llegar así más frescos al excitante punto final. Ya estamos a pocas horas de subir a la antigua ciudad inca y todos estamos bastante cansados, pero muy motivados.
A las tres y media de la mañana (se puede denominar esto mañana???), ya estamos levantados y dispuestos a subir. Las técnicas de ascensión son variadas, los hay que van a buen ritmo y llegan así de los primeros; Laia y yo, vamos al nuestro, tranquilo y constante para llegar sin demasiados esfuerzos, también de los primeros; otros empiezan a ritmo y de vez en cuando van parando; los últimos, prefieren guardarse las fuerzas para más tarde y suben en autobús. Todos nos hemos tenido que levantar igual de temprano, unos para hacer cola en la parada del bus y nosotros para subir las más de 1.700 escaleras en las oscuras horas del día. La llegada a la entrada de la ciudad es muy espectacular ya de por si, las nubes medio cubriendo las montañas, la luz que empieza a emerger y una llama que saca la cabeza por allí más arriba, en la cumbre. La cola se va haciendo larga a medida que los autobuses van llegando y también los más atrasados hasta las seis que nos abren las puertas y podemos pasar adentro para esperar a todo el grupo y al guía que llega media hora después. Los primeros momento son de mucha excitación, ya estamos en el Machu Picchu, una de las siete maravillas del mundo moderno (y con esta ya son tres las que he visitado) y a estas horas el lugar tiene toda la magia que puede tener. Y empezamos el recorrido por el recinto. Primero unas terrazas, después de unas primeras casas encontramos una serie de templos, el Templo del Sol, el Palacio y la Tumba Real, un increíble sistema de fuentes que recorren de arriba abajo el complejo... Estamos todos con la boca abierta y, escuchando las explicaciones de nuestro guía, Jimmy, todavía se nos abre más. Será un buen guía y un muy buen chico, pero las explicaciones no son su fuerte y se ve claro que a la hora de buscar un guía local en castellano para esta parte del tour, no lo han encontrado o no lo han querido pagar. El guía que se ha hecho con el grupo en inglés le da mil vueltas y esto todos lo hemos intuido... Pero por explicaciones ya tenemos las guías e internet y lo que nosotros queremos es ir recorriendo cada una de las secciones. Subimos hasta el Templo de las tres ventanas y la casa del sacerdote. Aquí apreciamos las diferencias a la hora de construir espacios sagrados, con una construcción perfeccionista y unos muros muy pulidos que encajan milimétricamente y piedras de medida enorme, y los espacios de orden menor, donde se quiere recalcar la humildad. Y seguimos subiendo hasta el Intihuatana, la piedra sagrada, piedra central de toda construcción sagrada y que significa "el lugar donde se ata el Sol", está tallada de tal manera que sus cuatro ángulos apuntan los cuatro puntos cardinales y que con la sombra del punto más elevado se puede hacer un seguimiento de las estaciones. Esta piedra tiene mucha significación y no nos la dejan tocar, sólo acercar las manos para cargarnos de energía y así poder continuar la visita más frescos. Y seguimos, descansando un poco ante la Roca Sagrada, que tiene la misma forma que las montañas que hay justo detrás, antes de ir hasta el Templo del Cóndor, donde una roca cortada en el tierra da la forma del cuerpo y la cabeza, mientras que dos otras piedras delante suyo dan forma al collar blanco de esta ave, y dos rocas última producen el efecto de unas alas. Aquí concluimos la primera parte de la visita.
La segunda parte es el ascenso al Wayna Picchu. Si Machu Picchu significa Cumbre Vieja, Wayna quiere decir Joven, y es la montaña que se ve detrás de la ciudad en todas las fotos. En un principio todo el mundo podía subir sin restricciones, más tarde impusieron un sistema de cuotas dando acceso tan sólo a los primeros 400 en llegar a la entrada principal y esto provocaba grandes carreras en las escaleras y todavía de noche. Ahora, no sé si por seguridad o con ánimos de recaudar todavía algo más, el sistema de cuotas ha cambiado y tienen acceso los 400 primeros que pagan los 10 dólares establecidos. Nosotros entre ellos. Y hay que decir que buena parte de nuestro grupo también, y los que no, como los argentinos, lo consiguen con algún tejemaneje. Así que poquito a poco continuamos las subidas, cada vez más empinadas y nosotros más cansados pero seguimos contentos. Las vistas por el camino y una vez llegados arriba del todo bien valen el esfuerzo y los 10 dólares... o quizás algo menos, pero ya estamos aquí, ya está hecho y descansamos fascinados. Nos damos un tiempo para respirar, comer (a pesar de que dentro del recinto no es puede...) y tomamos unas cuántas fotos, antes de volver a bajar. Pero decidimos que ya que aquí estamos, lo queremos ver todo, y junto con los chilenos emprendemos el camino hacia las cuevas que se encuentran en la parte posterior. El camino baja y baja, incluso por escaleras de madera, hasta llegar a ver diferentes cuevas con unos muros muy muy trabajados y unos espacios muy muy conseguidos donde los que vamos pasando continuamos haciendo ofrendas de coca, tabaco o dinero a la Pachamama o Madre Tierra. Y una vez abajo pensábamos que ya no tendríamos que subir demasiado, así nos lo confirma el vigilante que nos medio asusta apareciendo de entre unas ramas donde tiene el lugar de descanso. Nos dice que primero sube un poco y después es plano... Maldito gañán! Casi nos lo creemos! El camino, a pesar de ser precioso, entre bosques de densa vegetación, no tiene un solo instante de llano. Sube y sube. Y cuando parece que estás a la altura de la salida, y de hecho la ves, el camino inicia una bajada desesperada que después tendremos que remontar. Y aquí es donde morimos. Ya son casi las dos de la tarde y decidimos que la visita no dure mucho más. Acabamos de recorrer tranquilamente el camino hacia la salida, pasando todavía por bonitos escenarios y construcciones como las del grupo alto, la zona industrial, las prisiones y el cementerio, para acabar con las casas nobles y ya sí salir y volver a bajar hasta Aguas Calientes las 1.700 escaleras. El camino no se acaba nunca, tramo tras tramo, aparecen escaleras donde antes no había nada. Juro y prometo no subir una escalera más en 3 años.
En Aguas Calientes nos reencontramos todos, nos despedimos de nuestros guías y nos dirigimos hacia el tren que nos tiene que llevar a Ollanataytambo comentando las sensaciones de cada uno. Estamos felices de haber escogido el Jungle Inca Trail y de habernos topado con un grupo bien entendido. Muchas veces el problema de los tours es el de hacerlo con desconocidos que pueden ser un auténtico problema, ya sea por el carácter o por la manera de encarar la excursión. De momento estamos teniendo suerte y la gente que vamos cruzando son muy majos y agradables. Después de las dos horas de tren todavía nos quedan tres en autobús hasta Cusco. La sorpresa es la vivaracha criatura de 10 años que nos viene a encontrar para acompañarnos hasta el bus. Estos peruanos no nos dejarán nunca de sorprender...
Y ya sí en Cusco nos despedimos todos y nos disponemos a descansar. Pasaremos dos días más en esta ciudad sin hacer nada más que reponer y hacer pequeñas paseadas por los lugares que ya habíamos visitado en días previos. Nos sorprende nuestro estado físico, pues el día siguiente de hacer la extenuante subida nos encontramos perfectamente y no sentimos dolor en ninguna parte, sólo un ligero cansancio. Estamos en buena forma, pero imaginarnos emprender otra caminata de varios días nos da bastante pereza. Dejaremos pasar unos días para hacer poca actividad, sólo algunas visitas y emprender nuestro camino hacia Bolivia. Primera y última parada peruana, Puno y el lago. Ya hace tiempo que tengo ganas de encontrármelo frente a frente y darme un bañito en uno de los lagos más altos del mundo. Titicaca!
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada