dijous, 11 d’agost del 2011

Dia 257: Copacabana i la Isla del Sol. Bolívia



Arribar a Copacabana en dies de Fiestas Patrias no és la millor època per trobar allotjament fàcilment... Em sembla que aquesta introducció ja l'havia fer servir pel Cusco... Però és que és veritat. Un estrany do que tinc és anar encertant el bon moment per arribar a cada lloc. Per sort, els països que em queden per visitar ja hauran celebrat les seves independències i em podré estalviar unes quantes festes. Sembla que els mesos d'estiu van ser bastant crítics per la Corona Espanyola...

Després de trobar un allotjament que ens fa pagar quatre vegades el valor normal per una habitació ens dediquem a observar amb grossos ulls tot el que passa pel nostre voltant, i és que el poble està transformat del que m'havien explicat que seria. Hi ha gent per tot arreu, parades que ofereixen tot tipus de menjar i els olors i els fums envaeixen els carrers unint-se també als dels cotxes que intenten passar i els dels petards que sonen de tant en tant, d'altres on es pot comprar de tot, els clàssics "chullos" o casquet amb orelleres, bufandes, guants, escalfadors o "chimbabuques" com els hi diu la Laia i altres peces de roba andina, decoracions pels cotxes que han vingut fins aquí per celebrar i per tal de continuar la tradició de beneir-los, artesanies, instruments musicals i records,... També s'hi veuen suposats bruixots que et llegeixen la bonaventura a través de les formes que pren l'estany fos en l'aigua. Peruans i bolivians, entre turistes gringos, amunt i avall comprant, menjant, bevent,... I nosaltres avassallats pel rebombori, la multitud, els ferums i els sorolls. Està bé però potser és un pèl massa i decidim que el dia següent ens refugiarem a la Isla del Sol com ja estava previst. L'Illa del Sol és on es diu que va començar la cultura incaica. Es diu que allí hi va aparèixer el primer sobirà inca, Manco Cápac fill del déu Sol (Inti en quítxua), que es va casar amb la seva germana, Mama Ocllo, i així van fecundar la Terra.

Després de tornar a passejar pel poble pel matí i descobrir que el ritme no canvia ja sigui matí, tarda o nit, agafem la lenta llanxa cap a Yumani, la part sud de l'illa. Pel camí veiem com la gent, a més de fer peregrinació cap a al mont Calvario, també la fa cap a una roca que anomenen "La boca del Sapo" i fan cua per trencar-hi una ampolla de sidra. Diuen que si la sidra entra a la boca, tindran bona fortuna, i el que passa és que milers d'ampolles trencades s'acumulen dins del mar, formant una apreciable muntanya de vidre. També de camí ens sorprèn la serralada nevada entre la qual destaquen l'Illampu i l'Ancohuma de més de 6.000m.

Ja en l'illa ens dediquem a visitar la part sud, des de les antigues Escales de l'Inca, coronades per la Font de l'Inca que et dóna l'eterna joventut, cap al Temple del Sol on hi ha la Roca Sagrada o dels Orígens, on el Sol i la Lluna es van amagar durant les grans inundacions que van portar l'obscuritat. Acabades les pluges, el Sol va tornar a sortir i va engendrar els seus fills. I nosaltres, havent gaudit de la caminada, refem els nostres passos direcció nord, doncs hem decidit que no ens quedarem a Yumani sinó que intentarem arribar a Cha'lla per no estar amb tots els turistes i així poder gaudir més de l'illa. Coincidim amb la Laia que els poblets que ens anem creuant són els més macos que em vist des que ella es va unir al viatge. El fet de no haver-hi carreteres i per tant res d'automòbils, i que les cases estiguin ben acabades hi té molt a veure. I xerrant tranquil.lament anem ascendint i baixant turonets, quan veiem que la nit s'apropa i encara estem lluny del nostre destí, però els vilatans que ens anem creuant ens diuen que no hi ha allotjaments en els pobles intermedis. No hi fa res perquè tampoc fa tan fred com ens havien advertit i el fet de caminar de nit, amb la Lluna quasi plena per llanterna i la tranquil.litat del camí, ja ens agrada. Així, arribats a Cha'lla i mig per casualitat, ens creuem amb el propietari de l'allotjament i amable ens ensenya l'habitació i ens prepara el sopar. La nit és ben calmada i el soroll de les onades en la badia que tenim davant ens acompanya en el merescut descansar.

Deixem escapar el bot que torna cap a Copacabana a les 10h per gaudir del bonic matí que tenim davant nostre. Un passeig per la platja, una estona de lectura i sol en el moll de fusta, i un altre desig acomplert, un bany ràpid i fugaç en les gelades aigües del Titicaca. Ara ja tinc el bateig dels Andes!

Quan portes tants mesos viatjant i trobes un indret tan maco i tranquil com aquest, no t'importa deixar passar el temps sense fer res més que veure el dia passar. I quan d'això en tenim prou, arranquem cap al nord, pujant els darrers turonets per trobar Cha'llapampa i la barca que ens tornarà a terra ferma, veient altre cop les cales que hem anat caminant, passant a prop de la Isla de la Luna i una hora i mitja després entrant a port.

Ja és el darrer dia de festes i mica en mica la gent va desapareixent de Copacabana, recuperant la tranquil.litat de la que m'havien parlat. Ara sí que és més plaïble caminar pels carrers, xafardejar les botigues i fer estoc de "chullos", visitar-ne la basílica de curiosa edificació moresca amb la capella de les espelmes on la gent dibuixa amb cera sobre les parets o qualsevol espai lliure que troben, figures de cotxes, cases i desitjos per tal de veure'ls realitzats i tenir bona sort. Són ben supersticiosos aquests bolivians! Però nosaltres també hem decidit continuar el viatge i dirigir-nos cap la capital administrativa, La Paz. De moment Bolívia comença bé, m'ha agradat la manera d'entrar-hi. A veure que hi ha dins!


-----

-----

Llegar a Copacabana en días de Fiestas Patrias no es la mejor época para encontrar alojamiento fácilmente... Me parece que esta introducción ya la había usado para el Cusco... Pero es que es verdad. Un extraño don que tengo es ir acertando el buen momento para llegar a cada lugar. Por suerte, los países que me quedan para visitar ya habrán celebrado sus independencias y me podré ahorrar unas cuántas fiestas. Parece que los meses de verano fueron bastante críticos para la Corona Española...

Después de encontrar un alojamiento que nos hace pagar cuatro veces el valor normal por una habitación nos dedicamos a observar con grandes ojos todo lo que pasa por nuestro alrededor, y es que el pueblo está transformado respecto a lo que me habían comentado que sería. Hay gente por todas partes, paradas que ofrecen todo tipo de comida y los olores y los humos invaden las calles uniéndose también a los de los coches que intentan pasar y los de los petardos que suenan de vez en cuando, otras tiendas donde se puede comprar de todo, los clásicos "chullos" o gorros con orejeras, bufandas, guantes, calentadores o "chimbabuques" como los llama Laia y otras prendas de ropa andina, decoraciones para los coches que han venido hasta aquí para celebrar y continuar la tradición de bendecirlos, artesanías, instrumentos musicales y recuerdos,... También se ven supuestos brujos que te leen la buenaventura a través de las formas que toma el estaño fundido en el agua. Peruanos y bolivianos, entre turistas gringos, arriba y abajo comprando, comiendo, bebiendo,... Y nosotros avasallados por el bullicio, la multitud, los olores y los ruidos. Está bien pero quizás es un poco demasiado y decidimos que el día siguiente nos refugiaremos en la Isla del Sol como ya estaba previsto. La Isla del Sol es donde se dice que empezó la cultura incaica. Se dice que allí apareció el primer soberano inca, Manco Cápac hijo del dios Sol (Inti en quechua), que se casó con su hermana, Mama Ocllo, y así fecundaron la Tierra.

Después de volver a pasear por el pueblo por la mañana y descubrir que el ritmo no cambia ya sea mañana, tarde o noche, cogemos la lenta lancha hacia Yumani, la parte sur de la isla. Por el camino vemos como la gente, además de hacer peregrinación hacia el monte Calvario, también la hace hacia una roca que denominan "La boca del Sapo" y hacen cola para romper una botella de sidra. Dicen que si la sidra entra en la boca, tendrán buena fortuna, y lo que pasa es que miles de botellas rotas se acumulan dentro del mar, formando una apreciable montaña de vidrio. También de camino nos sorprende la cordillera nevada entre la cual destacan el Illampu y el Ancohuma de más de 6.000m.

Ya en la isla nos dedicamos a visitar la parte sur de la isla, desde las antiguas Escaleras del Inca, coronadas por la Fuente del Inca que te da la eterna juventud, hacia el Templo del Sol donde hay la Roca Sagrada o de los Orígenes, donde el Sol y la Luna se escondieron durante las grandes inundaciones que trajeron la oscuridad. Acabadas las lluvias, el Sol volvió a salir y engendró sus hijos. Y nosotros, habiendo disfrutado de la caminata, rehacemos nuestros pasos dirección norte, pues hemos decidido que no nos quedaremos en Yumani sino que intentaremos llegar a Cha'lla para no estar con todos los turistas y así poder disfrutar más de la isla. Coincidimos con Laia que los pueblecitos que nos vamos cruzando son los más bonitos que me visto desde que ella se unió al viaje. El hecho de no haber carreteras y por lo tanto nada de automóviles, y que las casas estén muy terminadas tiene mucho que ver. Y charlando tranquilamente vamos ascendiendo y bajando lomas, cuando vemos que la noche se acerca y todavía estamos lejos de nuestro destino, pero los aldeanos que nos vamos cruzando nos dicen que no hay alojamientos en los pueblos intermedios. No pasa nada porque tampoco hace tan frío como nos habían advertido y el hecho de andar de noche, con la Luna casi llena por linterna y la tranquilidad del camino, ya nos gusta. Así, llegados a Cha'lla y medio por casualidad, nos cruzamos con el propietario del alojamiento y amable nos enseña la habitación y nos prepara la cena. La noche es muy calmada y el ruido de las olas en la bahía que tenemos delante nos acompaña en el merecido descansar.

Dejamos escapar el bote que regresa hacia Copacabana a las 10h para disfrutar de la bonita mañana que tenemos deante nuestro. Un paseo por la playa, un momento de lectura y sol en el embarcadero de madera, y otro deseo cumplido, un baño rápido y fugaz en las heladas aguas del Titicaca. Ahora ya tengo el bautizo de los Andes!

Cuando llevas tantos meses viajando y encuentras un lugar tan hermoso y tranquilo como este, no te importa dejar pasar el tiempo sin hacer nada más que ver el día pasar. Y cuando de esto tenemos suficiente, arrancamos hacia el norte, subiendo los últimos cerros para encontrar Cha'llapampa y la barca que nos regresará a tierra firme, viendo otra vez las calas que hemos ido andando, pasando cerca de la Isla de la Luna y una hora y media después entrando a puerto.

Ya es el último día de fiestas y poco a poco la gente va desapareciendo de Copacabana, recuperando la tranquilidad de la que me habían hablado. Ahora sí que es más placentero andar por las calles, chafardear las tiendas y hacer acopio de "chullos", visitar la basílica de curiosa edificación morisca con la capilla de las velas donde la gente dibuja con cera sobre las paredes o cualquier espacio libre que encuentran, figuras de coches, casas y deseos para verlos realizados y tener buena suerte. Son muy supersticiosos estos bolivianos! Pero nosotros también hemos decidido continuar el viaje y dirigirnos hacia la capital administrativa, La Paz. De momento Bolivia empieza bien, me ha gustado la manera de entrar. A ver que hay dentro!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada