divendres, 22 de juliol del 2011

Dia 237: Paracas. Perú

Passegem per Pisco i concloem que aquí no hi ha res a fer i que aquesta ciutat ens estressa i no ens agrada. El Pisco antic va desaparèixer en gran part amb el terratrèmol del 2007 i a les afores de la ciutat encara es poden veure runes de totes les cases que van caure. En el seu lloc s'alcen noves construccions, però quan les veus sembla que tinguin molts més anys. Això i l'astúcia peruana per no pagar impostos al no concloure les noves construccions, deixant a mig fer el segon pis o alguna peça, amb els ferros sortint per la part superior del terrat, fan que la ciutat sigui bastant lletja. Si hi afegim la sorra del desert proper i de la platja que envaeixen els carrers i que els pocs cotxes que hi ha es fan notar a cop de botzina, fa que prenguem fàcilment la decisió de res fer avui i de marxar demà després de les visites que si volem fer.

Comencem ben d'hora anant fins a Paracas per embarcar en una llanxa cap a les Illes Ballestas. Només sortir, uns dofins ens venen a trobar i saludar i estols i estols d'aus en formació de V se'ns creuen direcció les illes. A mig camí parem per veure un altre dels misteris que guarda el Perú, la figura del Candelabro, un geoglif marcat sobre la vessant d'una muntanya de sorra on no hi plou mai ni hi bufa el vent, permetent-ne la conservació per més de centenars d'anys. Ningú sap del cert qui el va fer ni amb quina finalitat. Marca per a navegants, símbol de maçonaria, extraterrestres,... tot és vàlid. Per a mi, la seva similitud amb el cactus san Pedro, em fa pensar en rituals xamànics. I continuem navegant seguint les aus per arribar a les illes, roques cobertes literalment per milers d'aus de diferents espècies. Primer veiem els mascarells, els pelicans, els cormorans,... després ens surten a visitar els pingüins de Humboldt. La Laia no tenia massa clar que en aquestes latituds pogués haver-n'hi, però aquí estan, trepant la roca. I en roques més petites hi tenim els llops marins que també en saluden. El soroll i l'ambient són sensacionals. L'olor i el risc de rebre un regal en forma de guano també són elevats. Aquestes illes són conegudes i valuoses precisament per això, per les defecacions de les aus, riques en nitrogen i fòsfor, que fan d'elles un molt bo fertilitzant. De fet, en les illes es tenen plataformes per tal que el guano s'hi acumuli durant mesos i després poder recuperar-lo i comercialitzar-lo.

Les illes en si també són ben boniques amb molts arcs, coves i una aigua ben blava. Però ens allunyem per anar a la segona part de l'excursió, la Reserva Nacional de Paracas. Allí, de bon principi i després de visitar-ne el museu, ja podem observar els flamencs xilens o pariwanas en quítxua, que tenen els colors que van inspirar la bandera peruana; vermell a les ales i blanc al cos. La furgoneta ens porta amunt i avall de la península per observar els diferents llocs d'interès com pot ser la Catedral, una immensa formació rocosa que tenia forma de volta, però que el terratrèmol del 2007 va fer desaparèixer. Amb tot, les vistes dels penya-segats segueixen sent impressionants. Més tard la Platja Roja on la sorra té aquest color i ens expliquen que és bona per a construccions, per acabar en la Platja de Lagunillas veient tota la badia des d'un mirador, les aus com pesquen i nosaltres com degustem la deliciosa gastronomia peruana.

Un tour ben interessant en un paratge natural ben bonic i preservat de la mà de l'home, tan diferent dels pobles i ciutats que l'envolten. Amb la Laia ens preguntem com poden tenir tan mal gust a l'hora d'edificar i no saber acabar bé les coses, tenint uns exemples naturals tan macos i impressionants tan a prop... Molt contents per haver aprofitat tan bé aquest dia, ja ens encaminem cap a la següent destinació, Nazca, amb dubtes sobre si podré sobrevolar-ne o no les famoses línies. Creuem els dits i seguim endavant!




-----

-----



Paseamos por Pisco y concluimos que aquí no hay nada que hacer y que esta ciudad nos estresa y no nos gusta. El Pisco antiguo desapareció en gran parte con el terremoto del 2007 y a las afueras de la ciudad todavía se pueden ver escombros de todas las casas que cayeron. En su lugar se levantan nuevas construcciones, pero cuando las ves parece que tengan muchos más años. Esto y la astucia peruana para no pagar impuestos al no concluir las nuevas construcciones, dejando a medias el segundo piso o alguna pieza, con los hierros saliendo por la parte superior del techo, hacen que la ciudad sea bastante fea. Si añadimos la arena del desierto cercano y de la playa que invaden las calles y que los pocos coches que hay se hacen notar a golpe de bocina, hace que tomemos fácilmente la decisión de no hacer nada hoy y de marchar mañana después de las visitas que si queremos hacer.

Empezamos bien temprano yendo hasta Paracas para embarcar en una lancha hacia las Islas Ballestas. Nada más salir, unos delfines nos vienen a encontrar y saludar y bandadas y más bandadas de aves en formación de V se nos cruzan dirección las islas. A medio camino paramos para ver otro de los misterios que guarda el Perú, la figura del Candelabro, un geoglifo marcado sobre la vertiente de una montaña de arena donde no llueve nunca ni sopla el viento, permitiendo la conservación por más de centenares de años. Nadie sabe del cierto quién lo hizo ni con qué finalidad. Marca para navegantes, símbolo de masonería, extraterrestres,... todo es válido. Para mí, su similitud con el cactus san Pedro, me hace pensar en rituales chamánicos. Y continuamos navegando siguiendo las aves para llegar a las islas, rocas cubiertas literalmente por miles de aves de diferentes especies. Primero vemos los cormoranes, los piqueros, zarcillos, pelícanos... después nos salen a visitar los pingüinos de Humboldt. Laia no tenía demasiado claro que en estas latitudes pudiera haber, pero aquí están, trepando la roca. Y en rocas más pequeñas tenemos los lobos marinos que también saludan. El ruido y el ambiente son sensacionales. El olor y el riesgo de recibir un regalo en forma de guano también son elevados. Estas islas son conocidas y valiosas precisamente por esto, por las defecaciones de las aves, ricas en nitrógeno y fósforo, que hacen de ellas un muy buen fertilizante. De hecho, en las islas se tienen plataformas para que el guano se acumule durante meses y después poder recuperarlo y comercializarlo.

Las islas en si también son muy bonitas con muchos arcos, cuevas y un agua muy azul. Pero nos alejamos para ir a la segunda parte de la excursión, la Reserva Nacional de Paracas. Allí, de buen principio y después de visitar el museo, ya podemos observar los flamencos chilenos o pariwanas en quechua, que tienen los colores que inspiraron la bandera peruana; rojo en las alas y blanco en el cuerpo. La furgoneta nos lleva arriba y abajo de la península para observar los diferentes lugares de interés como puede ser la Catedral, una inmensa formación rocosa que tenía forma de bóveda, pero que el terremoto del 2007 hizo desaparecer. Aún así, las vistas de los acantilados siguen siendo impresionantes. Más tarde la Playa Roja donde la arena tiene este color y nos explican que es buena para construcciones, para terminar en la Playa de Lagunillas viendo toda la bahía desde un mirador, las aves como pescan y nosotros cómo degustamos la deliciosa gastronomía peruana.

Un tour muy interesante en un paraje natural muy bonito y preservado de la mano del hombre, tan diferente de los pueblos y ciudades que lo rodean. Con Laia nos preguntamos como pueden tener tan mal gusto a la hora de edificar y no saber acabar bien las cosas, teniendo unos ejemplos naturales tan hermosos e impresionantes tan cerca... Muy contentos por haber aprovechado tan bien este día, ya nos encaminamos hacia el siguiente destino, Nazca, con dudas sobre si podré sobrevolar o no las famosas líneas. Crucemos los dedos y sigamos adelante!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada