A Trujillo hi arribem a tres i tot va rodat. A la terminal d'autobusos ens proposen apropar-nos al centre fins l'hotel on volíem i en l'hotel ens proposen un descompte per anar a les runes que teníem pensat visitar. Sense necessitat de fer res ens trobem dins d'una furgoneta anant cap a les Huacas del Sol i de la Lluna.
Primer visita del museu, on expliquen perfectament qui era la cultura Moche, que es va desenvolupar fa una mica més de 2.000 anys en les costes nord del Perú i de la que destaca la seva ceràmica i la seva arquitectura. Els dos temples que tenen els anomenen del Sol i de la Lluna degut a les similituds amb les piràmides mexicanes de Teotihuacan, però en realitat poc hi tenen a veure. Els mochiques construïen primer un temple en forma cúbica i quan una època havia conclòs segellaven l'interior i en construïen un a sobre, tot reforçant l'exterior. És per això que tenen forma piramidal, però de fet són varis temples superposats i cada nou temple és major a l'anterior. Cada temple és ricament adornat, tant per l'interior com per l'exterior, amb relleus de colors significant els seus déus i les seves creences. Totes les construccions són fetes d'adob i és per això que el temps els ha deteriorat molt. Ara s'estan reconstruint, però hi ha molta feina a fer i poc pressupost per tant la Huaca del Sol encara està tancada i no és permès visitar-la, i de la Huaca de la Lluna només se'n pot visitar una part mentre segueixen els treballs, però només amb això ja et fas una idea de l'impressionant que devia ser en aquells temps. En la plana entre un temple i un altre també s'hi han trobat habitatges que devien ser dels artesans i habitants de la zona. Més al nord del Perú s'alcen altres temples com el del Señor de Sipán o la Huaca del Brujo.
Nosaltres continuem les vistes culturals per la tarda, amb la visita a la Huaca Arco Iris, aquesta integrada a la ciutat de Trujillo i de la cultura posterior, els Chimús, d'entre els segles XII i XV. Aquesta és una piràmide sòlida de doble plataforma, tot i que n'hi havia una tercera. La piràmide està emmurallada, cosa característica d'aquesta cultura, com podem veure després en la ciutat d'adob de Chan Chan. Aquesta ciutat es troba entre Trujillo i Huanchaco, i consta de nou ciutadelles de les quals nosaltres visitem la de Nik'an que és la única que es pot visitar. Novament la falta de pressupost i recursos i la immensitat de les runes fan que els treballs de reconstrucció puguin tardar segles. L'estructura em recorda bastant a la Ciutat Prohibida de la Xina. Diferents nivells de muralles, amb diferents places a mesura que es va accedint a l'interior, amb diferents nivells de privadesa. Destaca l'impressionant arquitectura en adob, amb murs plens de gravats i relleus de significats mísitcs, i aconseguint sales molt ben ventilades i a la vegada protegides del vent i la sorra que envolta l'indret. Poc m'imaginava a l'arribar a la costa del Perú que em trobaria amb un paratge inhòspit i desèrtic. Ja em va sorprendre a Máncora veure-hi tan poca vegetació i unes muntanyes tan àrides, però aquí la cosa s'intensifica. Sembla talment un desert. Una altra visita ben enriquidora que acabem en el poblet pesquer-turístic de Huanchaco on decidim que ens instal.larem els propers dies.
Abans de marxar de Trujillo, li dedico una bona visita al bonic centre de la ciutat on hi ha unes construccions colonials amb uns enormes finestrals de ferro i unes balconades tancades de fusta ben curioses. Tot molt colorit i agradable a passejar. I marxem, però no tots en la mateixa direcció. La Jazmín troba a faltar el sol i la platja de Máncora i cap allí que va. En Diego i jo, ens instal.lem en un econòmic i agradable hostal surfer de Huanchaco, on passarem els propers dies sense fer masses coses.
Volia fer surf, però els dies grisos, la baixa temperatura de l'aigua i les roques que hi ha només entrar-hi no em motiven massa, després d'haver provat les costes de Nicaragua i Costa Rica. Així que em dedico a mirar els que si que tenen més coratge, a veure les postes del sol, a passejar pel passeig marítim i veure les curioses embarcacions, "caballitos de totora", que són unes canoes fetes de joncs amb les que els pescadors surten a la mar muntant-les com si de cavalls es tractés.
En l'hostal creem un bonic grup de nou amb en Leo del Brasil, la Jojo de Suïssa i en Tobi d'Alemanya. Amb ells compartim el dijous a l'hostal on tenen "tragos" a 3 Sols i la festa reggae del divendres, on també se'ns sumen altres noies que hi ha pel poble com la Guadalupe d'Argentina, la Melissa de França i un grup de noies que estan treballant com a voluntàries en la reconstrucció del Chan Chan, la Gemma de Girona, Mariana de Mèxic i Roxxana de Perú. És molt fàcil trobar gent i passar-ho bé en els pobles de platja. És molt fàcil passar-ho bé en el Perú. I ara ja només em queda anar cap a Lima a esperar l'arribada de la Laia!
-----
-----
-----
En Trujillo llegamos a tres y todo va rodado. En la terminal de autobuses nos proponen acercarnos al centro hasta el hotel donde queríamos ir y en el hotel nos proponen un descuento para ir a las ruinas que teníamos pensado visitar. Sin necesidad de hacer nada nos encontramos dentro de una furgoneta yendo hacia las Huacas del Sol y de la Luna.
Primero visita del museo, donde explican perfectamente quién era la cultura Moche, que se desarrolló hace algo más de 2.000 años en las costas norte del Perú y de la que destaca su cerámica y su arquitectura. Los dos templos que tienen los denominan del Sol y de la Luna debido a las similitudes con las pirámides mexicanas de Teotihuacan, pero en realidad poco tienen que ver. Los mochiques construían primero un templo en forma cúbica y cuando una época había concluido sellaban el interior y construían un encima, reforzando el exterior. Es por eso que tienen forma piramidal, pero de hecho son varios templos superpuestos y cada nuevo templo es mayor al anterior. Cada templo está ricamente adornado, tanto por el interior como por el exterior, con relieves de colores significando a sus dioses y sus creencias. Todas las construcciones son hechas de adobe y es por eso que el tiempo los ha deteriorado mucho. Ahora se están reconstruyendo, pero hay mucho trabajo que hacer y poco presupuesto por lo tanto la Huaca del Sol todavía está cerrada y no es permitido visitarla, y de la Huaca de la Luna sólo se puede visitar una parte mientras siguen los trabajos, pero sólo con esto ya te haces una idea de lo impresionante que debía de ser en aquellos tiempos. En la llanura entre un templo y otro también se han encontrado viviendas que debían de ser de los artesanos y habitantes de la zona. Más al norte del Perú se levantan otros templos como el del Señor de Sipán o la Huaca del Brujo.
Nosotros continuamos las vistas culturales por la tarde, con la visita a la Huaca Arco Iris, esta integrada en la ciudad de Trujillo y de la cultura posterior, los Chimúes, de entre los siglos XII y XV. Esta es una pirámide sólida de doble plataforma, a pesar de que había una tercera. La pirámide está amurallada, cosa característica de esta cultura, como podemos ver después en la ciudad de adobe de Chan Chan. Esta ciudad se encuentra entre Trujillo y Huanchaco, y consta de nueve ciudadelas de las cuales nosotros visitamos la de Nik'an que es la única que se puede visitar. Nuevamente la falta de presupuesto y recursos y la inmensidad de las ruinas hacen que los trabajos de reconstrucción puedan tardar siglos. La estructura me recuerda bastante a la Ciudad Prohibida de la China. Diferentes niveles de murallas, con diferentes plazas a medida que se va accediendo al interior, con diferentes niveles de privacidad. Destaca la impresionante arquitectura en adobe, con muros llenos de grabados y relieves de significados místicos, y consiguiendo salas muy muy ventiladas y a la vez protegidas del viento y la arena que rodea el lugar. También los relieves con significados místicos de las paredes. Poco me imaginaba al llegar a la costa peruana que me encontraría con un paraje inhóspito y desértico. Ya me sorprendió en Máncora ver tan poca vegetación y unas montañas tan áridas, pero aquí la cosa se intensifica. Parece talmente un desierto. Otra visita muy enriquecedora que acabamos en el pueblecito pesquero-turístico de Huanchaco donde decidimos que nos instalaremos los próximos días.
Antes de marchar de Trujillo, le dedico una buena visita al bonito centro de la ciudad donde hay unas construcciones coloniales con unos enormes ventanales de hierro y unos balcones cerrados de madera muy curiosos. Todo muy colorido y agradable para pasear. Y marchamos, pero no todos en la misma dirección. Jazmín echa de menos el sol y la playa de Máncora y hacia allí que va. Diego y yo, nos instalamos en un económico y agradable hostal surfero de Huanchaco, donde pasaremos los próximos días sin hacer demasiadas cosas.
Quería hacer surf, pero los días grises, la baja temperatura del agua y las rocas que hay sólo entrar no me motivan mucho, después de haber probado las costas de Nicaragua y Costa Rica. Así que me dedico a mirar los que si que tienen más coraje, a ver las puestas del sol, a pasear por el paseo marítimo y ver las curiosas embarcaciones, "caballitos de totora", que son unas canoas hechas de juncos con las que los pescadores salen a la mar montándolas cómo si de caballos se tratara.
En el hostal creamos un bonito grupo de nuevo con Leo del Brasil, Jojo de Suiza y Tobi de Alemania. Con ellos compartimos el jueves en el hostal donde tienen tragos a 3 Soles y la fiesta reggae del viernes, donde también se nos suman otras chicas que hay por el pueblo como Guadalupe de Argentina, Melissa de Francia y un grupo de chicas que están trabajando como voluntarias en la reconstrucción de Chan Chan, la Gemma de Girona, Mariana de México y Roxxana de Perú. Es muy fácil encontrar gente y pasarlo bien en los pueblos de playa. Es muy fácil pasarlo bien en el Perú. Y ahora ya sólo me queda ir hacia Lima a esperar la llegada de Laia!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada