dijous, 23 de juny del 2011

Dia 208: Les neus del Cotopaxi. Equador

Arribo a Latacunga focalitzat en el meu objectiu, el Cotopaxi. Aquest volcà de quasi 5.900m que ja fa temps vaig sentir anomenar i em vaig fixar com a repte a pujar. M'instal.lo en l'hostal i em dedico a descansar, sense voltar massa la ciutat. Encara tinc mal a les cames de l'ascensió a l'Imbabura i descarto intentar pujar el Cotopaxi l'endemà. Així doncs passo també el dia següent sense fer masses coses, només provant el material i tancant el contracte per a tenir un guia per a l'excursió que començarà demà dimarts a les 11h.

I a les 11h sóc a l'oficina de Greivag. En Wallace és el meu guia, un nano de la zona amb més de cinc anys d'experiència. Tot sembla conforme, així que agafem les bosses, el jeep i anem cap al Parc Nacional Cotopaxi. La primera parada per aclimatar és la llacuna de Limpiopungo a 3.800m. El recorregut que circumval.la la llacuna és de 2,5 Km i el faig en menys d'una hora, a bon ritme, però observant la flora i fauna local. Ben bonica al peu del volcà Rumiñahui em permet veure que estic en bona forma, aclimatat i llest per a l'ascensió. Arribem al pàrking, em vesteixo de muntanya amb mitjons dobles, pantalons dobles, jaquetes dobles, gorra,... i pugem el primer tram fins al refugi. No són ni cent metres de desnivell per arribar als 4.800m, però la pujada de sorra volcànica fa que cada pas sigui molt curt o que fins i tot retrocedeixi una mica, així que quasi tardem una hora i a mi em sembla que és bastant dur, però bé demà serà neu i glaç, que hauria de ser més fàcil.

Arribats al refugi dinem una mica i ens prenem uns quants tes per entrar en calor. A fora fa fred, però a dins també i tinc les mans glaçades... Surto al sol de la tarda a fer una migdiada ben tapat. Em desperta una ratxa de vent que se m'ha endut un guant i buscant-lo descobreixo a una guineu rondant en busca de menjar. És preciosa. Em sembla que mai n'havia vist de tant a prop, o directament no n'havia vist mai. Per aquí en viuen unes quatre em diuen abans d'entrar al refugi mentre es fa fosc i sopem que no són ni les 19h. Per la finestra es veu Quito ben il.luminat. La nit està ben descoberta i em diuen que això és bo per a l'ascensió. Amb aquesta esperança me'n vaig a dormir unes quatre hores per llevar-me a mitjanit, equipar-me de nou i sortir a la intempèrie.

És ben fosc i bufa un ventet fresc però suau. La primera mitja hora anem avançant a pas lent però constant per la senda terrosa que altres expedicions ja han deixat mig marcada. El ritme és bo i no tinc masses problemes per anar seguint. Uns metres darrera nostre ve l'altre nano que avui també intentarà fer el cim, un alemany amb el seu guia corresponent. I així arribem a la neu, moment de posar-nos els grampons i rebre les explicacions de les dues tècniques per avançar. Ja me les havien explicat fa uns anys a l'Argentina, quan vaig passejar el Perito Moreno, però sempre és bo recordar-les. Sense més, continuem volcà amunt, però el ritme que marca el guia i el meu no acaben de ser el mateix. Intento adaptar-m'hi, però no m'és fàcil. Em veig massa a prop d'ell, així que em paro de tant en tant per donar-me espai, però això no és bo ni per la respiració ni pel ritme cardíac que intento mantenir constant. Cada cop que em paro em sento cansat, respiro i continuo. És una sensació que ja havia tingut abans, en excursions al volcà Barú o les recents al Cruz Loma o Imbabura, però aquest cop fa massa poc que he començat i encara em queda molt. Amb aquests pensaments entrem en la glacera on toca establir la cordada. Ens lliguem amb la corda, l'arnés i els mosquetons, em dóna uns metres i continuem. Omplo el meu cap de pensaments positius, em visualitzo en el cim i en les vistes que hi deu haver des d'allí, ja veig la meva foto celebrant els 5.897m, penso en el meu amic Yann que ho va fer fa uns anys i em dic que jo també ho puc fer, positiu, positiu, jo puc. Però el cansament també s'apodera de mi i interfereix en els meus pensaments amb idees negatives, només fa dues hores que hem sortit i ja estic cansat, encara em queden 4 hores de pujada, cada cop és més difícil, cada cop fa més fred, el pitjor no ha passat, no sé mantenir el bon ritme, les botes em faran mal,... Les imatges negatives van guanyant el terreny a les positives a mesura que passen els minuts i els metres recorreguts. Què hi faig jo aquí?!?!?!

Seguim pujant però una idea ha entrat involuntàriament en el meu cap i es va propagant igual que el fred pel meu cos, i va entumint el meu avançar. No ho aconseguiré. Sóc massa lluny i ja estic ben cansat. Estic bastant cansat. Li he de dir al William que no ho veig clar. Que vull parar i tornar. Però no ho faig, no encara, no. He vingut fins aquí, he lluitat per ser-hi. M'ha costat massa per ara deixar-ho estar a la primera, així que continuo pas sobre pas. Ara un grampó, ara un altre, seguint en William, enfocant-lo amb la llanterna i veient que ell continua amb el mateix pas cansí però constant. Amunt, amunt. I demano una pausa. He de recuperar energia durant un minut. I continuo. Em sento millor, més fresc, però dura poc. Passats dos minuts torno a parar. I encara un minut més tard. Cada cop avançant pocs metres, pujant pocs centímetres. Em miro al guia i li pregunto, així no puc continuar, oi? Així no arribarem mai, oi? No, em respon, així no. Bé, continuem amunt.

Però de nou paro. De genolls a terra sobre el gel li expresso els meus temors, per ell compartits. M'anima vagament a continuar. Els dos sabem que no el pujaré el Cotopaxi. Reflexiono en aquesta postura de derrota uns breus instants. M'analitzo i els meus límits se'm fan conscients. Hi he arribat. Estic a 5.400m i fer uns passos més només endarreriria la tornada. William, baixem d'aquí. Avui no estic preparat per pujar fins a dalt. I en silenci i en la foscor encara de les 4h del matí comencem la baixada. A cada pas tinc la certitud d'haver pres la bona decisió a l'hora de fer mitja volta. No he de demostrar res a ningú més que a mi i, tot i que trist, estic content d'haver pujat fins aquí. Ara ja era una tortura i jo no estic aquí per passar-ho malament. Analitzo quins poden haver estat els motius per haver necessitat avortar l'ascens i en trobo uns quants. El principal és el cansament acumulat dels dies anteriors i no haver descansat bé per la nit. La falta d'aclimatació a les altures diria que no ha sigut decisiu, però afecta, és clar. El fet de ser la primera vegada que feia escalada amb grampons i piolet, amb un fred i un vent intens i cada cop més fort,... Així arribem fins al refugi que ja són les 6h i intento descansar dues horetes abans de veure com arriba l'alemany completament desfigurat. Han fet el cim però el vent els ha destrossat i no sembla haver-ho passat massa bé tampoc.

Acabem l'excursió baixant fins el cotxe i emprenent el camí fins a Latacunga. El vent es va calmant i la temperatura torna a ser agradable. El Cotopaxi està ben cobert de núvols i l'anem deixant enrere. He tingut temps de pensar-hi molt i he arribat a la conclusió que no és el tipus d'excursions que a mi m'agraden. Començar amb negra nit sense veure més que els 3 propers metres, amb fred que t'obliga a anar hiperprotegit i amb sensació d'entumiment de dits permanent, sense poder caminar normalment per pistes i amb desnivells cada cop més inclinats... No, l'alta muntanya no m'ha agradat, prefereixo les excursions a la llum del dia, per pistes més planeres, amb pujades sí, però amb plans també i a temperatures més confortables. Per ara s'acaben les excursions, s'acaben els volcans. He decidit canviar els meus plans d'anar fins a Otavalo de nou per celebrar l'Inti Raymi, per un destí més tranquil i que em reconfortarà. Baños i les seves aigües termals.



-----

-----

Llego a Latacunga focalizado en mi objetivo, el*Cotopaxi. Este volcán de casi 5.900m que ya hace tiempo sentí nombrar y me fijé como reto a subir. Me instalo en el hostal y me dedico a descansar, sin merodear demasiado la ciudad. Todavía tengo dolor de piernas de la ascensión al Imbabura y descarto intentar subir el Cotopaxi el día siguiente. Así pues paso también el día siguiente sin hacer demasiadas cosas, sólo probando el material y cerrando el contrato para tener un guía para la excursión que empezará mañana martes a las 11h.

Y a las 11h estoy en la oficina de Greivag. Wallace es mi guía, un chico de la zona con más de cinco años de experiencia. Todo parece conforme, así que cogemos las bolsas, el jeep y vamos hacia el Parque Nacional Cotopaxi. La primera parada para aclimatar es la laguna de Limpiopungo a 3.800m. El recorrido que circunvala la laguna es de 2,5 Km y la hago en menos de una hora, a buen ritmo, pero observando la flora y fauna local. Muy bonita al pie del volcán Rumiñahui me permite ver que estoy en buena forma, aclimatado y listo para la ascensión. Llegamos al parking, me visto de montaña con calcetines dobles, pantalones dobles, chaquetas dobles, gorra,... y subimos el primer tramo hasta el refugio. No son ni cien metros de desnivel para llegar a los 4.800m, pero la subida de arena volcánica hace que cada paso sea muy corto o que incluso retroceda un poco, así que casi tardamos una hora y a mí me parece que es bastante duro, pero bien mañana será nieve y hielo, que tendría que ser más fácil.

Llegados al refugio comemos un poco y nos tomamos unos cuántos tés para entrar en calor. Afuera hace frío, pero adentro también y tengo las manos heladas... Salgo al sol de la tarde a hacer una siesta muy tapado. Me despierta una racha de viento que se me ha llevado un guante y buscándolo descubro a un zorro rondando en busca de comida. Es preciosa. Me parece que nunca había uno visto de tanto cerca, o directamente no había visto nunca uno. Por aquí viven unos cuatro me dicen antes de entrar al refugio mientras se hace oscuro y cenamos que no son ni las 19h. Por la ventana se ve Quito muy iluminado. La noche está muy descubierta y me dicen que esto es bueno para la ascensión. Con esta esperanza me voy a dormir unas cuatro horas para levantarme a medianoche, equiparme de nuevo y salir a la intemperie.

Está bien oscura y sopla un vientecito fresco pero suave. La primera media hora vamos avanzando a paso lento pero constante por la senda terrosa que otras expediciones ya han dejado medio marcada. El ritmo es bueno y no tengo demasiados problemas para ir siguiendo. Unos metros detrás nuestro viene el otro chico que hoy también intentará hacer la cumbre, un alemán con su guía correspondiente. Y así llegamos a la nieve, momento de ponernos los crampones y recibir las explicaciones de las dos técnicas para avanzar. Ya me las habían explicado hace unos años en Argentina, cuando paseé el Perito Moreno, pero siempre es bueno recordarlas. Sin más, continuamos volcán arriba, pero el ritmo que marca el guía y el mío no acaban de ser el mismo. Intento adaptarme, pero no me es fácil. Me veo demasiado cerca de él, así que me paro de vez en cuando para darme espacio, pero esto no es bueno ni para la respiración ni para el ritmo cardíaco que intento mantener constante. Cada vez que me paro me siento cansado, respiro y continúo. Es una sensación que ya había tenido antes, en excursiones al volcán Barú o las recientes a Cruz Loma o Imbabura, pero esta vez hace demasiado poco que he empezado y todavía me queda mucho. Con estos pensamientos entramos en el glaciar donde toca establecer la cordada. Nos ligamos con la cuerda, el arnés y los mosquetones, me da unos metros y continuamos. Lleno mi cabeza de pensamientos positivos, me visualizo en la cumbre y en las vistas que debe de haber desde allí, ya veo mi foto celebrando los 5.897m, pienso en mi amigo Yann que lo hizo hace unos años y me digo que yo también lo puedo hacer, positivo, positivo, yo puedo. Pero el cansancio también se apodera de mí e interfiere en mis pensamientos con ideas negativas, sólo hace dos horas que hemos salido y ya estoy cansado, todavía me quedan 4 horas de subida, cada vez es más difícil, cada vez hace más frío, lo peor no ha pasado, no sé mantener el buen ritmo, las botas me harán daño,... Las imágenes negativas van ganando el terreno a las positivas a medida que pasan los minutos y los metros recorridos. Qué hago yo aquí?!?!?!

Seguimos subiendo pero una idea ha entrado involuntariamente en mi cabeza y se va propagando igual que el frío por mi cuerpo, y va entumeciendo mi avanzar. No lo conseguiré. Estoy demasiado lejos y ya estoy muy cansado. Estoy bastante cansado. Le tengo que decir a William que no lo veo claro. Que quiero parar y regresar. Pero no lo hago, no todavía, no. He venido hasta aquí, he luchado para estar aquí. Me ha costado demasiado para ahora dejarlo correr a la primera, así que continúo paso sobre paso. Ahora un crampón, ahora otro, siguiendo a William, enfocándolo con la linterna y viendo que él continúa con el mismo paso cansino pero constante. Arriba, arriba. Y pido una pausa. Tengo que recuperar energía durante un minuto. Y continúo. Me siento mejor, más fresco, pero dura poco. Pasados dos minutos vuelvo a parar. Y todavía un minuto más tarde. Cada vez avanzando pocos metros, subiendo pocos centímetros. Me miro al guía y le pregunto, así no puedo continuar, verdad? Así no llegaremos nunca, verdad? No, me responde, así no. Bien, continuemos hacia arriba.

Pero de nuevo me paro. De rodillas al suelo en el hielo le expreso mis temores, por él compartidos. Me anima vagamente a continuar. Los dos sabemos que no lo subiré el Cotopaxi. Reflexiono en esta postura de derrota unos breves instantes. Me analizo y mis límites se me hacen conscientes. Los he alcanzado. Estoy a 5.400m y hacer unos pasos más sólo retrasaría el retorno. William, bajemos de aquí. Hoy no estoy preparado para subir hasta arriba. Y en silencio y en la oscuridad todavía de las 4h de la mañana empezamos la bajada. A cada paso tengo la certidumbre de haber tomado la buena decisión a la hora de dar media vuelta. No tengo que demostrar nada a nadie más que a mí y, a pesar de que triste, estoy contento de haber subido hasta aquí. Ahora ya era una tortura y yo no estoy aquí para pasarlo mal. Analizo cuáles pueden haber sido los motivos por haber necesitado abortar el ascenso y encuentro unos cuántos. El principal es el cansancio acumulado de los días anteriores y no haber descansado bien por la noche. La falta de aclimatación a las alturas diría que no ha sido decisivo, pero afecta, está claro. El hecho de ser la primera vez que hacía escalada con crampones y piolet, con un frío y un viento intenso y cada vez más fuerte,... Así llegamos hasta el refugio que ya son las 6h e intento descansar dos horitas antes de ver como llega el alemán completamente desfigurado. Han hecho cumbre pero el viento los ha destrozado y no parece haberlo pasado demasiado bien tampoco.

Acabamos la excursión bajando hasta el coche y emprendiendo el camino hasta Latacunga. El viento se va calmando y la temperatura vuelve a ser agradable. El Cotopaxi está muy cubierto de nubes y lo vamos dejando atrás. He tenido tiempo de pensar mucho y he llegado a la conclusión de que no es el tipo de excursiones que a mí me gustan. Empezar con negra noche sin ver más que los 3 próximos metros, con frío que te obliga a ir hiperprotegido y con sensación de entumecimiento en los dedos permanente, sin poder andar normalmente por pistas y con desniveles cada vez más inclinados... No, la alta montaña no me ha gustado, prefiero las excursiones a la luz del día, por pistas más llanas, con subidas sí, pero con llanos también y a temperaturas más confortables. Por ahora se acaban las excursiones, se acaban los volcanes. He decidido cambiar mis planes de ir hasta Otavalo de nuevo para celebrar el Inti Raymi, por un destino más tranquilo y que me reconfortará. Baños y sus aguas termales.

2 comentaris: