Quan em parlaven d’Otavalo i del seu mercat imaginava un poblet amb alguns venedors instal.lats en la plaça principal venent artesanies als turistes dels dissabtes. Hi vaig arribar de nit i la impressió va ser bona, però sense més. El passeig nocturn a la busca de menjar em va dur inevitablement a la Plaza de Ponchos on hi vaig trobar tot un seguit de petits restaurants en carpes "de quita y pon" i un ambient festiu, amb joves que es dedicaven a tocar la guitarra i una flauta amb teclat, anomenada melòdica, i a ballar en petits cercles, tots ben juntets i picant de peus i canviant de sentit. Tot ben divertit. Em va sorprendre que aquests joves en lloc d'estar asseguts bevent alcohol i fumant es dediquessin a la música. Hi havia dos o tres grupets diferents repartits per la plaça. Tots fent el mateix.
El dia següent, mentre intentava gestionar la meva ascensió al volcà Cotacachi vaig passar per la plaça de nou. Aquest cop sí que era plena de tendes. Un munt. Més de les que imaginava. Venien tot tipus de peces de vestir, des de les tradicionals a les imitacions més modernes. Barrets de diferents estils, cada un pertanyent a l'estil de cada comunitat indígena, bufandes, guants, collarets, fulards, mocadors, ponxos, jerseis o "chompas" com aquí en diuen, vestits, bruses, faldilles, sabatilles, bosses, mantes, catifes, màscares, artesanies, CDs,... de tot! I molt fet a mà, fent-ho allí mateix. Els venedors eren tot simpatia i t'obligaven a comprar. "Hola, amiguito, llévate esto. Llévatelo. Pon tu precio". Jo anava d'exploració, sense diners per no caure en la trampa. Preguntant, xerrant i amb els ulls ben oberts per abastar-ho tot. Em va agradar i ja vaig localitzar el que m'agradaria comprar. Un barret per al qual m'havien demanat entre 15 i 20$, una chompa pel mateix preu i algun regalet sorpresa per a les meves fidels lectores que me'l demanin. ; )
Vaig contactar amb en Claudio de l'agència de turisme Ecomontes i em va oferir l'ascensió del volcà Imbabura, en lloc del Cotacachi. No era el que tenia pensat, però em va dir que el Cotacachi era més perillós, i que per l'Imbabura hi havia una altra persona que ho volia fer el divendres. Seriem dos, seria més entretingut i el cost es reduiria... Convençut. A mi m'era igual l'un que l'altre, només volia provar-me i entrenar-me abans del Cotopaxi. Vaig continuar donant voltes pel poble, fascinat per les dones i noies que continuen vestint de manera tradicional. Els homes no tant. Hi ha diverses comunitats indígenes i cada una té un estil diferent, com he dit. La que més es veu per aquí, les dones porten una tela gruixuda enrotllada al cap o simplement dipositada a sobre, uns collarets grocs, una brusa blanca finament brodada amb ornaments florals, un gran mocador negre en forma de bandolera o capa, una faldilla doble blava fins als peus amb un cinturó de fil teixit de tots colors, i unes sabatilles tipus avarques però de tela. Mooolt elegants. Molt boniques. Altres comunitats vesteixen amb un barret tipus tirolès, amb ploma de paó i tot, camisa blanca, manta de vius colors en forma de capa o jaqueteta, una faldilla pujada fins ben amunt de la cintura i uns mitjons ben llargs amb unes sabates. Quasi totes porten els cabells ben llargs amb una cua protegida per unes cintes de fil teixit. Els homes, doncs molts vesteixen com tu o com jo, però els tradicionals van tots de blanc amb un ponxo. I tots, tots, porten un barret. Ben elegants també. Només el fet de dur barret et converteix en elegant, em sembla a mi.
Vaig continuar descobrint el poble fins el divendres, dia de l'ascensió, que va començar ben d'hora. A les 6h em passaven a buscar i ens dirigíem a Ibarra per després agafar camí de La Esperanza on el cotxe ens deixava i començàvem a les 7h30 a pujar, en Claudio com a guia i la canadenca Audrey com a companya d'expedició. El volcà quedava tapat darrera unes primeres muntanyes i alguns núvols. Vam arrencar amb ganes, però ràpidament ens vam veure frenats per un encantador vellet que ens va obligar a recollir unes branques que tenia la intenció de pujar fins a la darrera casa del poblet. Estaven de celebració, hi havia un bateig, i estaven engegant el forn del poble per fer pa. Ens van convidar a passar més tard per recollir els nostres panets de recompensa i vam continuar costa amunt. Bon ritme, bon humor i parades oportunes per recuperar l'aire que de mica en mica trobava a faltar. Havíem començat a uns 3.600m i en una hora ja n'havíem pujat 200m. Teníem els núvols just a sobre nostre i observàvem Ibarra per darrera vegada. El fred i el vent també es feien presents i de lluny es sentien trons... continuem. Tres hores més havien passat volant. Es nota que anant sol o acompanyat canvia completament la noció del temps. Ja érem en la part de les roques, passats els 4.000m. Ens vam haver d'abrigar bé perquè el vent bufava fred i hi havia força humitat. Ara tocava fer servir les mans per pujar els darrers 300m. Aquesta va ser la part que més em va agradar. Pujava ràpid i sense més problemes que un lleuger dolor de cap que es passava quan baixava el ritme. El gato volador! I entre els núvols que ens envoltaven vam visualitzar el cim, ja hi érem! Cinc hores d'ascensió i havíem coronat els 4.630m del volcà Imbabura!!!
Poc temps vam poder-nos-hi estar, perquè la pluja ens va venir a saludar. Semblava que Taita (Pare) Imbabura no ens volia a dalt i quan algú no et vol és millor marxar. La baixada no va ser fàcil. El primer tram de roques sense problemes, però després, amb el terra ben humit i relliscós vaig patir més del pensat. Les botes no tenien bona adherència i algun cop em vaig veure patinant volcà avall. Vaig optar per una baixada més ràpida, sense frenar massa, per no relliscar ni forçar els genolls, però que em carregava bastant les cuixes. Ben cansat vaig sortir del núvol per tornar a veure la ciutat, les muntanyes i les llacunes que ens envoltaven. Ja quedava poc i el camí era més planer, així que vam acabar tranquil.lament, comentant l'excursió i parlant una mica de tot abans de passar a buscar els nostres panets, acomiadar-nos de la simpàtica gent que habitava aquest poblet i que ens van fer provar la "chicha", la beguda alcohòlica de blat fermentat. De tornada vam parar a Iluman, el poblet especialitzat en la fabricació de barrets, però cap em va convèncer. Es veu que cada poble està especialitzat en una artesania diferent, uns la fusta, altres les bruses, altres les teles, ... Ja quasi arribant a Otavalo vam poder veure com el volcà acabava per descobrir-se i alliberar-se de tots els núvols. Clarament no volia que hi caminéssim... La propera vegada li haurem de fer alguna ofrena...
Ja dissabte, menys cansat del que em pensava després de l'excursió, vaig decidir anar a la plaça per veure el mercat del qual tant m'havien parlat, però no va ser necessari ni sortir de l'hostal (a 3 carrers de la plaça) per veure'l. El mercat s'estenia per tot el poble. Tots els carrers eren mercat. Files i files de tendes, amb més quantitat i varietat de la que havia pogut apreciar el primer dia. El barret va caure ràpid; vaig trobar el que cercava i per 10$ me'l vaig endur. Vaig anar a buscar els regalets i passejar una mica pel centre del mercat per després anar a descansar a l'hostal. I ja sense pressió vaig tornar a passejar, amb els venedors que m'intentaven vendre de tot. Només estava interessat per un jersei, però com que les talles del que m'agradava eren massa petites em vaig dedicar a emprovar-me'n uns quants en tendes diferents i divertir-me xerrant amb els venedors. Fins i tot vaig aconseguir que em regalessin una bonica venedora de 18 anys. Quan torni us la presento. He, he. Finalment una venedora espavilada va trobar la meva talla i per 15$ la chompa va ser meva. Aquesta paraula em va agradar, chompa. Vaig continuar passejant, però ja estava tot vist i em vaig retirar a descansar.
Otavalo m'ha agradat molt. No tant el poble com la seva gent i els seus voltants. Els paisatges són espectaculars. Volcans extints i llacunes s'alternen i adornen la zona. Magnífic per als que com jo adorem la muntanya, adorem els Andes. La gent és encantadora, tot somriures. Al principi és difícil arrencar algunes paraules als nadius, però amb una mica de temps, bones maneres i alegria acabes compartint bons moments. Si a més aprens una mica de quítxua, la tasca és molt més fàcil. Ali punja, Mashi!
-----
-----
Cuando me hablaban de Otavalo y de su mercado imaginaba un pueblecito con algunos vendedores instalados en la plaza principal vendiendo artesanías a los turistas de los sábados. Llegué por la noche y la impresión fue buena, pero sin más. El paseo nocturno a la busca de comida me llevó inevitablemente a Plaza de Ponchos donde encontré toda una serie de pequeños restaurantes en carpas de quita y pon y un ambiente festivo, con jóvenes que se dedicaban a tocar la guitarra y una flauta con teclado, denominada melódica, y a bailar en pequeños círculos, todos bien juntitos y picando de pies y cambiando de sentido. Todo muy divertido. Me sorprendió que estos jóvenes en lugar de estar sentados bebiendo alcohol y fumando se dedicaran a la música. Había dos o tres grupitos diferentes repartidos por la plaza. Todos haciendo el mismo.
El día siguiente, mientras intentaba gestionar mi ascensión al volcán Cotacachi pasé por la plaza de nuevo. Esta vez sí que estaba llena de tiendas. Un montón. Más de las que imaginaba. Vendían todo tipo de prendas de vestir, desde las tradicionales a las imitaciones más modernas. Sombreros de diferentes estilos, cada uno perteneciente al estilo de cada comunidad indígena, bufandas, guantes, collares, fulares, pañuelos, ponchos, jerseys o "chompas" cómo aquí dicen, vestidos, blusas, faldas, zapatillas, bolsas, mantas, alfombras, máscaras, artesanías, CDs,... de todo! Y mucho de ello hecho a mano, haciéndolo allí mismo. Los vendedores eran todo simpatía y te obligaban a comprar. "Hola, amiguito, llévate esto. Llévatelo. Pone tú precio". Yo iba de exploración, sin dinero para no caer en la trampa. Preguntando, charlando y con los ojos muy abiertos para abarcarlo todo. Me gustó y ya localicé el que me gustaría comprar. Un sombrero para el cual me habían pedido entre 15 y 20$, una chompa por el mismo precio y algún regalito sorpresa para mis fieles lectoras que me lo pidan. ; )
Contacté con Claudio de la agencia de turismo Ecomontes y me ofreció la ascensión del volcán Imbabura, en lugar del Cotacachi. No era el que tenía pensado, pero me dijo que el Cotacachi era más peligroso, y que para el Imbabura había otra persona que lo quería hacer el viernes. Seriamos dos, sería más entretenido y el coste se reduciría... Convencido. A mí me daba igual el uno que el otro, sólo quería probarme y entrenarme antes del Cotopaxi. Continué dando vueltas por el pueblo, fascinado por las mujeres y chicas que continúan vistiendo de manera tradicional. Los hombres no tanto. Hay varias comunidades indígenas y cada una tiene un estilo diferente, cómo he dicho. La que más se ve por aquí, las mujeres llevan una tela gruesa enrollada en la cabeza o simplemente depositada encima, unos collares amarillos, una blusa blanca finamente bordada con ornamentos florales, un gran pañuelo negro en forma de bandolera o capa, una falda doble azul hasta los pies con un cinturón de hilo tejido de todos colores, y unas zapatillas tipos albarcas pero de tela. Muuuuuy elegantes. Muy bonitas. Otras comunidades visten con un sombrero tipo tirolés, con pluma de pavo y todo, camisa blanca, manta de vivos colores en forma de capa o chaquetita, una falda subida hasta bien arriba de la cintura y unos calcetines muy largos con unos zapatos. Casi todas llevan los cabellos muy largos con una cola protegida por unas cintas de hilo tejido. Los hombres, pues muchos visten como tú o como yo, pero los tradicionales van todos de blanco con un poncho. Y todos, todos, llevan un sombrero. Muy elegantes también. Sólo el hecho de llevar sombrero te convierte en elegante, me parece a mí.
Continué descubriendo el pueblo hasta el viernes, día de la ascensión, que empezó bien temprano. A las 6h me pasaban a buscar y nos dirigíamos a Ibarra para después coger camino de La Esperanza donde el coche nos dejaba y empezábamos a las 7h30 a subir, Claudio como guía y la canadiense Audrey como compañera de expedición. El volcán quedaba tapado detrás unas primeras montañas y algunas nubes. Arrancamos con ganas, pero rápidamente nos vimos frenados por un encantador viejito que nos obligó a recoger unas ramas que tenía la intención de subir hasta la última casa del pueblecito. Estaban de celebración, había un bautizo, y estaban poniendo en marcha el horno del pueblo para hacer pan. Nos invitaron a pasar más tarde para recoger nuestros panecillos de recompensa y continuamos cuesta arriba. Buen ritmo, buen humor y paradas oportunas para recuperar el aire que poco a poco echaba de menos. Habíamos empezado a unos 3.600m y en una hora ya habíamos subido 200m. Teníamos las nubes justo encima nuestro y observábamos Ibarra por última vez. El frío y el viento también se hacían presentes y de lejos se sentían truenos... continuamos. Tres horas más habían pasado volando. Se nota que yendo solo o acompañado cambia completamente la noción del tiempo. Ya estábamos en la parte de las rocas, pasados los 4.000m. Nos tuvimos que abrigar bien porque el viento soplaba frío y había bastante humedad. Ahora tocaba usar las manos para subir los últimos 300m. Esta fue la parte que más me gustó. Subía rápido y sin más problemas que un ligero dolor de cabeza que se pasaba cuando bajaba el ritmo. El gato volador! Y entre las nubes que nos rodeaban visualizamos la cumbre, ya llegábamos! Cinco horas de ascensión y habíamos coronado los 4.630m del volcán Imbabura!!!
Poco tiempo nos pudimos quedar, porque la lluvia nos vino a saludar. Parecía que Taita (Padre) Imbabura no nos quería arriba y cuando alguien no te quiere es mejor marchar. La bajada no fue fácil. El primer tramo de rocas sin problemas, pero después, con el suelo muy húmedo y resbaladizo sufrí más de lo pensado. Las botas no tenían buena adherencia y alguna vez me vi patinando volcán abajo. Opté por una bajada más rápida, sin frenar demasiado, para no resbalar ni forzar las rodillas, pero que me cargaba bastante los muslos. Muy cansado salí de la nube para volver a ver la ciudad, las montañas y las lagunas que nos rodeaban. Ya quedaba poco y el camino era más llano, así que acabamos tranquilamente, comentando la excursión y hablando un poco de todo antes de pasar a buscar nuestros panecillos, despedirnos de la simpática gente que habitaba este pueblecito y que nos hicieron probar la "chicha", la bebida alcohólica de trigo fermentado. De vuelta paramos en Iluman, el pueblecito especializado en la fabricación de sombreros, pero ninguno me convenció. Se ve que cada pueblo está especializado en una artesanía diferente, unos la madera, otras las blusas, otras las telas,... Ya casi llegando a Otavalo pudimos ver como el volcán acababa para descubrirse y liberarse de todas las nubes. Claramente no quería que anduviéramos por ahí... La próxima vez le tendremos que hacer alguna ofrenda...
Ya sábado, menos cansado de lo que me pensaba después de la excursión, decidí ir a la plaza para ver el mercado del cual tanto me habían hablado, pero no fue necesario ni salir del hostal (a 3 calles de la plaza) para verlo. El mercado se extendía por todo el pueblo. Todas las calles eran mercado. Filas y filas de tiendas, con más cantidad y variedad de la que había podido apreciar el primer día. El sombrero cayó rápido; encontré el que buscaba y por 10$ me lo llevé. Fui a buscar los regalitos y pasear un poco por el centro del mercado para después ir a descansar al hostal. Y ya sin presión volví a pasear, con los vendedores que me intentaban vender de todo. Sólo estaba interesado por un jersey, pero cómo que las tallas del que me gustaba eran demasiado pequeñas me dediqué a probarme unos cuántos en tiendas diferentes y divertirme charlando con los vendedores. Incluso conseguí que me regalaran una bonita vendedora de 18 años. Cuando vuelva os la presento. He, he. Finalmente una vendedora avispada encontró mi talla y por 15$ la chompa fue mía. Esta palabra me gustó, chompa. Continué paseando, pero ya estaba todo visto y me retiré a descansar.
Otavalo me ha gustado mucho. No tanto el pueblo como su gente y sus alrededores. Los paisajes son espectaculares. Volcanes extintos y lagunas se alternan y adornan la zona. Magnífico para los que cómo yo adoramos la montaña, adoramos los Andes. La gente es encantadora, todo sonrisas. Al principio es difícil arrancar algunas palabras a los nativos, pero con un poco de tiempo, buenas maneras y alegría acabas compartiendo buenos momentos. Si además aprendes un poco de quechua, la tarea es mucho más fácil. Ali punja, Mashi!
fieles lectoras? pero qué te piensas que todas son tias?..... hombres.... chanchitoooooooooooooooooo
ResponEliminaAnonymous
Bueno Anonymous,
ResponEliminaSi me lo pides así, para ti también habrá. Comienza a dejarte el pelo largo o espera a la siguiente entrega de "regalitos para mis fieles lectores"
Oinks, oinks