Estar a Veneçuela i no parlar de política és com ser del Barça i no parlar dels 5 a 0’s o del gol d’Iniesta. (Tots sabem quin... Pell de gallina!) En algun moment o altre el tema surt.
Vaig començar molt girat amb aquest país. Venia amb més por que en cap d’altres països on he estat fins ara al llarg de la meva vida. El pitjor no és que la gent que mai ha estat per aquí et previngui, com passa amb Nicaragua o Colòmbia, sinó que els que hi han viatjat i sobretot els locals et fiquen la por al cos. És perillós. No surtis mai de nit, enlloc. No vagis sol, mai, per cap barri... I així no et sents segur, no vols parlar amb ningú i desconfies de totes les mirades. Els que et vas creuant et comenten que és insegur perquè els "malandros" estan ben armats i no dubten en usar la força.
I com és que estan tan ben armats? Doncs segons les meves fonts, va ser el Chávez que els va armar per evitar que la gent sortís al carrer a manifestar-se en contra d’ell i promoure un cop d’estat. Això es tradueix en un toc de queda implícit des que es fa fosc, cap allí les set, amb comerços tancats i carrers sense vida. Però desembolicant una mica més aquest fil, resulta que va ser després de l’intent de cop d’estat del 2002 que els "malandros", gent de classes baixes i molt baixes, van prendre les armes i van proclamar, després de veure l’oposició colpista enfotent-se’n, que qualsevol altre intent de cop d’estat acabaria amb l’oposició morta...
De l’oposició en parlaré després, ara comentaré que la perillositat tampoc dista tant de la dels altres països i que si ets prudent pots anar per quasi tot arreu. Les grans ciutats poden resultar perilloses a certes hores i certs indrets, però les altres i els poblets són ben tranquils. La gent segueix sent bona per naturalesa, disposada a ajudar-te i a parlar si els saludes amb un somriure. De fet, als veneçolans els agrada molt parlar. Fet comprovat.
Com va arribar Chávez al poder? Després de varis anys alternant-se de manera consensuada els dos grans partits, el COPEI i Acción Democrática, sense complir les promeses i amb elevats índexs de corrupció, la gent estava cansada i volia canvi. Una jove governadora, ex-miss Univers, Irene Sáez, que havia tingut molt èxit en un districte de Caracas i estava fent bé les coses a l’Illa Margarita, anava primera en les enquestes de les presidencials del 98. En Chávez també s’hi presentava amb promeses revolucionàries, però el fet d’haver encapçalat un intent de cop d’estat en el 92 on va haver-hi força morts feia que la gent no s'en fiés o no el volgués. L’error de la candidata va ser aliar-se amb el COPEI, un dels partits històrics caigut en desgràcia, doncs va fer que la gent es repensés el seu vot i en lloc de sumar forces, molts dels vots van passar a l’altra proposta de canvi, el "Comandante Chávez", que va guanyar de manera autoritària, va canviar la constitució i va començar a treballar exclusivament pels més pobres i desafavorits. Les classes altes i mitges des d’aleshores s’han sentit molt perjudicades, com és normal, i com que posseeixen els mitjans de comunicació i poderosos lobbies, tenen una campanya constant de propaganda contra ell. També dominen les universitats, que estan molt polititzades i fan molt soroll. Aleshores la cosa està així, si estàs a ciutat, només es senten comentaris antichavistes; res està bé i està enfonsant el país. Si estàs en poblets o en el camp, tot són lloances; on no hi havia res, ara hi ha hospitals accessibles a tothom, universitats públiques, mercats a preus justs, infraestructures i serveis indispensables a la mà del poble.
Sembla que en Chávez no està fent un país més ric, però si un més igualitari. Quin és l’error, sota el meu punt de vista? Que no es pot excloure intencionadament una part important de la població, que és la que finalment aporta riquesa i estabilitat al país. Per tal de tenir controlada aquesta població, un gran desplegament de l’exèrcit i la Guàrdia Nacional, incondicionals d’en Chávez, està per tot el país. Hi ha controls en cada població i cada canvi de regió. Paren vehicles aleatòriament i els revisen de cap a peus, els usuaris de les carreteres han de mostrar repetidament la documentació o ser escorcollats també. Això fa que tothom sàpiga que l’exèrcit està allà per defensar el "Comandante" si fa falta, però també li dóna molt de poder. Nombroses "contribucions" són recollides al llarg del dia. En el meu cas van ser 20 Bolivars només arribar i en un altre em vaig fer el boig i vaig haver de buidar tota la motxilla a les 5 del matí. A un nano que vam creuar al Roraima uns lladres li van robar 500$ a punta de ganivet només arribar, la policia va aconseguir detenir-los però es va quedar els quartos. A un altre company d’aventures, abans de pujar el bus, el van fer despullar i li van treure tots els diners que portava repartits aquí i allà tal com diu el "Manual del bon viatger"... És igual, ells saben on ens els guardem. I tot això et fa bullir la sang i sentir-te molt més que desprotegit. Els veritables lladres van d’uniforme!
En aquest sentit Veneçuela et fa canviar de sentiments constantment. L’estimes i aprecies pels increïbles paisatges i la seva gent, l’odies per aquests tipus. Passes de l’eufòria a la frustració en pocs minuts. Personalment, crec que en Chávez hauria de concentrar una mica més d’esforç en la seguretat interna, afavoriria el comerç i el turisme, que pot ser una gran font d’ingressos pel seu projecte socialista.
L’altre punt que no m’agrada és la personalització del socialisme en un sol personatge, una sola figura. L’eslògan del país és "Patria, socialismo o muerte". Sembla més aviat, "Patria, socialismo con Chávez o muerte". Ell ho és tot. I com a persona d’esquerres crec més en el projecte que en líder d’aquest. Què passarà quan ell ja no hi sigui? Es tornarà a caure en els errors d’abans? Sense la figura de Chávez, a qui seguirà el poble?
Un amic em va fer notar el per què de la personificació. El poble veneçolà és extremadament religiós, acostumats a tenir una imatge, un líder, un salvador. "Necessiten" aquest sol ídol al que seguir, del qual la seva paraula és llei. En Chávez ho sap i se n’aprofita? Ves a saber. Però per a que un projecte duri es necessita un bon equip que hi treballi i que asseguri la seva continuïtat, penso jo.
-----
Estar en Venezuela y no hablar de política es cómo ser del Barça y no hablar de los 5 a 0’s o del gol de Iniesta. (Todos sabemos cuál... Piel de gallina!) En algún momento u otro el tema sale.
Empecé muy girado con este país. Venía con más miedo que en ninguno de los otros países donde he estado hasta ahora a lo largo de mi vida. Lo peor no es que la gente que nunca ha estado por aquí te prevenga, como pasa con Nicaragua o Colombia, sino que los que han viajado y sobre todo los locales te meten el miedo en el cuerpo. Es peligroso. No salgas nunca por la noche, en ninguna parte. No vayas solo, nunca, por ningún barrio... Y así no te sientes seguro, no quieres hablar con nadie y desconfías de todas las miradas. Los que te vas cruzando te comentan que es inseguro porque los "malandros" están muy armados y no dudan en usar la fuerza.
Y cómo es que están tan bien armados? Pues según mis fuentes, fue Chávez que los armó para evitar que la gente saliera a la calle a manifestarse en contra de él y promover un golpe de estado. Esto se traduce en un toque de queda implícito desde que oscurece, hacia las siete, con comercios cerrados y calles sin vida. Pero desenredando algo más este hilo, resulta que fue después del intento de golpe de estado del 2002 que los "malandros", gente de clases bajas y muy bajas, tomaron las armas y proclamaron, después de ver a la oposición golpista riéndose , que cualquiera otro intento de golpe de estado acabaría con la oposición muerta...
De la oposición hablaré después, ahora comentaré que la peligrosidad tampoco dista tanto de la de los otros países y que si eres prudente puedes ir por casi todas partes. Las grandes ciudades pueden resultar peligrosas a ciertas horas y ciertos lugares, pero las otras y los pueblecitos son muy tranquilos. La gente sigue siendo buena por naturaleza, dispuesta a ayudarte y a hablar si los saludas con una sonrisa. De hecho, a los venezolanos les gusta mucho hablar. Hecho comprobado.
Cómo llegó Chávez al poder? Después de varios años alternándose de manera consensuada los dos grandes partidos, el COPEI y Acción Democrática, sin cumplir las promesas y con elevados índices de corrupción, la gente estaba cansada y quería cambio. Una joven gobernadora, ex-miss Universo, Irene Sáez, que había tenido mucho éxito en un distrito de Caracas y estaba haciendo bien las cosas en Isla Margarita, iba primera en las encuestas de las presidenciales del 98. Chávez también se presentaba con promesas revolucionarias, pero el hecho de haber encabezado un intento de golpe en el 92 donde hubo bastantes muertos hacía que la gente no se fiara o no lo quisiera. El error de la candidata fue aliarse con el COPEI, uno de los partidos históricos caído en desgracia, pues hizo que la gente se repensara su voto y en lugar de sumar fuerzas, muchos de los votos pasaron a la otra propuesta de cambio, el "Comandante Chávez", que ganó de manera autoritaria, cambió la constitución y empezó a trabajar exclusivamente para los más pobres y desfavorecidos. Las clases altas y medias desde entonces se han sentido muy perjudicadas, como es normal, y cómo poseen los medios de comunicación y poderosos lobbies, tienen una campaña constante de propaganda contra él. También dominan las universidades, que están muy politizadas y hacen mucho ruido. Entonces la cosa está así, si estás en ciudad, sólo se oyen comentarios antichavistas; nada está bien y está hundiendo el país. Si estás en pueblecitos o en el campo, todo son alabanzas; donde no había nada, ahora hay hospitales accesibles a todo el mundo, universidades públicas, mercados a precios justos, infraestructuras y servicios indispensables a la mano del pueblo.
Parece que Chávez no está haciendo un país más rico, pero si uno más igualitario. Cuál es el error, bajo mi punto de vista? Que no se puede excluir intencionadamente una parte importante de la población, que es la que finalmente aporta riqueza y estabilidad al país. Para tener controlada esta población, un gran despliegue del ejército y la Guardia Nacional, incondicionales de Chávez, está por todo el país. Hay controles en cada población y cada cambio de región. Paran vehículos aleatoriamente y los revisan de pies a cabeza, los usuarios de las carreteras tienen que mostrar repetidamente la documentación o ser registrados también. Esto hace que todo el mundo sepa que el ejército está allá para defender el "Comandante" si hace falta, pero también le da mucho poder. Numerosas "contribuciones" son recogidas a lo largo del día. En mi caso fueron 20 Bolivares sólo llegar y en otro me hice el loco y tuve que vaciar toda la mochila a las 5 de la mañana. A un chico que cruzamos en el Roraima unos ladrones le robaron 500$ a punta de cuchillo sólo llegar, la policía consiguió detenerlos pero se quedó el dinero. A otro compañero de aventuras, antes de subir al bus, lo hicieron desnudar y le sacaron todo el dinero que llevaba repartido aquí y allá tal como dice el "Manual del buen viajero"... Da igual, ellos saben dónde nos los guardamos. Y todo esto te hace hervir la sangre y sentirte mucho más que desprotegido. Los verdaderos ladrones van de uniforme!
En este sentido Venezuela te hace cambiar de sentimientos constantemente. La quieres y aprecias por los increíbles paisajes y su gente, la odias por estos tipos. Pasas de la euforia a la frustración en pocos minutos. Personalmente, creo que Chávez tendría que concentrar algo más de esfuerzo en la seguridad interna, favorecería el comercio y el turismo, que puede ser una gran fuente de ingresos para su proyecto socialista.
El otro punto que no me gusta es la personalización del socialismo en un solo personaje, una sola figura. El eslogan del país es "Patria, socialismo o muerte". Parece más bien, "Patria, socialismo con Chávez o muerte". Él lo es todo. Y como persona de izquierdas creo más en el proyecto que en líder de este. Qué pasará cuando él ya no esté? Se volverá a caer en los errores de antes? Sin la figura de Chávez, a quien seguirá el pueblo?
Un amigo me hizo notar el por qué de la personificación. El pueblo venezolano es extremadamente religioso, acostumbrados a tener una imagen, un líder, un salvador. "Necesitan" este solo ídolo al que seguir, del cual su palabra es ley. Chávez lo sabe y se aprovecha? Vete tú a saber. Pero para que un proyecto dure se necesita un buen equipo que trabaje y que asegure su continuidad, pienso yo.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada