dilluns, 14 de febrer del 2011

Dia 116: Roraima. Veneçuela

Arribo a les 6h del matí al terminal de Santa Elena. En Francisco Álvarez de l'agència m'havia dit que l'expedició al Roraima sortia a les 10h, així que després d'un viatge ben llarg amb cinc controls de passaport i un de la Guàrdia Nacional on em toca buidar la motxilla, arribo ben cansat però amb temps. I tant temps, com que no és fins a les 12h que em passen a buscar amb la resta del grup. Víctor i Amaia de Pamplona, Stuart d'Austràlia, Martin txec, els polonesos Jarusz i Maria, el francès Michel amb la veneçolana Grecia i el guia, en Leo.

A quasi dues hores en jeep es troba el poble indígena de Paraitepui, on recuperem tendes, sacs i aïllants, signem l'entrada al Parc Nacional de Canaima i comencem a caminar. El Roraima ens espera!

A l'inici el silenci impera. Hem començat a caminar a les 14h i tots sabem que anem tard sense tan sols haver començat. A mi m'havien dit a les 10h, però a d'altres els havien arribat a dir les 8h i les 9h del matí. Desordre veneçolà.

Quan acabem les pujades inicials, el grup comença a conèixer-se. Uns parlen amb d'altres, depenent del ritme de cadascú els grupets es van formant. L'australià davant, el txec, els navarresos i jo pel mig, després el francès i la veneçolana amb el guia i finalment els polonesos i la gran càmera de fotos d'ell que no para de fer servir en tot moment.

El Roraima es veu al fons. Sempre és present, igual que el Matawi o Kukenan. Es veu magnífic i imponent, a estones cobert pels núvols. Caminem i caminem, cap allí, sense parar massa, només per menjar unes galetes o carregar aigua dels rierols que anem creuant. La foscor arriba de cop quan ja veiem el primer campament, on un altre grup ja ha parat les tendes. En Leo comença a preparar el sopar, però la gana que portem és massa gran per esperar el llarg procés de cuinar espaguetis i ataquem el pa i el formatge sense pietat, abans d'anar a descansar.

El primer dia no ha sigut dur ni complicat, però al començar tard tot s'ha complicat una mica. El segon comença més d'hora per esmorzar, però després tampoc arranquem fins les 9h, i és que el procés de preparació dels menjars s'allarga molt.

Avui toca creuar dos rius, el Tök, al costat del campament, i el Kukenan, on aprofitem per fer el banyet corresponent. Després el camí va pujant lentament però sense treva i cadascú marca el seu ritme. A mi m'acompanya la música d'"El senyor dels anells" que es correspon perfectament amb l'indret i fa l'ascensió més èpica. Tinc les sensacions a flor de pell...





Ens creuem amb l'altre grup que farà l'ascensió amb nosaltres. Ells també van començar a caminar ahir, però a l'hora que tocava i van arribar de dia. A més, porten un guia i dos portadors a temps complet, el que facilita les coses a l'hora de muntar i desmuntar tendes, preparar el menjar. Sembla que ells deuen haver pagat més... Amb tot, el nostre ritme és més ràpid i uns quants arribem abans al campament base. Però això no vol dir res. Amb el temps que passa fins que arriben els darrers, i el guia amb ells, ens dóna temps de fer una petita remullada en un rierol i ja quasi és fosc per dinar-sopar apreciant la lluna i parlant de l'ascensió de demà al Roraima. Pensem que serà un dia dur i així és.



Les primeres pujades són exagerades. Parets quasi planes, de gres amb les marques fetes pel temps i els turistes per posar els peus i ajudar-te amb les mans per anar pujant. Els polonesos que s'ajuden amb els bastons, ràpidament queden enrere. L'Stuart fa via, en Martin fa la goma entre ell i nosaltres, Víctor, Amaia i jo. A estones m'acompanyen els "Fabulosos Cadillacs" per animar-me i donar-li ritme a la dura pujada. Una rampa dóna pas a un replà i aquest a una nova ascensió, entre arbres, rierols, plantes, flors i colibrís, fins arribar a un dels moments més esperats per a mi, el contacte amb el tepui en si. Estic arran de paret i algun centenar de metres de roca s'alça recte per sobre la meva mirada. Roraima, ja vinc. Dóna'm permís per pujar i passejar-te.

Continuem amunt i ens creuem amb l'equip de "Serious Explorers" de la BBC. Ja havíem vist el seu helicòpter amunt i avall ahir i ara estan fer baixar els nanos exploradors en un punt on una petita cascada dóna més encant al passeig tot i que aquesta ens cau a sobre.

El darrer tram és el més dur, per inclinació, terreny i cansament, però el fet de veure el final de la pujada ens dóna ales. Aprofitem per veure una mica la zona i descansar mentre esperem la resta del grup, que va apareixent en compta gotes. En Michel, la Grecia, en Leo i finalment en Jarusz i la Maria. Ja hi som tots per anar fins a l'hotel, una espècie d'obertura en la roca on plantem les tendes i que ens guardarà de pluges i vents.

Comença l'exploració del tepui. Havíem parlat d'anar als jacuzzis, la finestra i l'abisme, però el dinar s'ha endarrerit i només dóna temps d'anar al mirador, sobre l'estructura anomenada "El carro" o "Maverick", el punt més alt del Roraima amb 2.810m. El paisatge que anem caminant no té comparació amb res vist fins ara, pedres i més pedres de gres, trams de sorra i plantes ben curioses. I des de dalt el mirador, tot. Els camps que s'estenen entre monts, el camí recorregut es pot resseguir perfectament, des del camp base, al riu Kukenan i al campament del Tök i d'allí a Paraitepui, que ja comença a encendre els primers llums. A la dreta l'imponent Matawi i uns núvols que amenacen en tapar-lo constantment però que van desapareixent a mesura que avancen entre els dos tepuis. Som en el punt més alt del Roraima. Ens hi quedaríem més, però la nit amenaça i ens refugiem en l'hotel per preparar la veritable exploració.

Cada dia em llevo més cansat i és que no aconsegueixo dormir bé en aquestes tendes, amb contacte directe amb el dur terra, escassament amortit per l'aïllant. Però la il.lusió de ser aquí dalt pot amb tot i així de motivats emprenem el llarg camí cap a l'altra punta del tepui. Caminem durant tres hores de roca en roca, entre bassals, plantes, terra humida. Tot i que el camí és ben clar, degut a tots els turistes que per aquí passem, no és un camí fàcil. Les capritxoses formacions ens sorprenen, uns escorpins, uns bolets, tortugues voladores, un basc, i les anem deixant enrere fins trobar el pou, un forat de 20m de diàmetre i uns 6m de profunditat, ara amb un nivell d'aigua bastant baix. No saltaré. Fa uns dies que no plou i tot està més buit. Però abans ho pensem, abans arranca a ploure. Ens amaguem per deixar passar el ruixat, penso que seran només cinc minuts i en Víctor i l'Amaia m'ho recordaran tot el viatge. Això no para i en Leo ens avisa que val més anar fent via. Ràpidament estem ben calats i poca importància li donem al fet d'arribar a la triple frontera. Passem ben ràpid per la Guiana i el Brasil, per tornar a Veneçuela i emprendre el camí de tornada.



On abans hi havia bassals ara es comencen a formar rius. L'aigua apareix de les parets de totes les formacions que ens rodegen en forma de precioses cascades i s'uneixen per formar un sol riu... pel qual nosaltres hem de caminar amb l'aigua pels turmells. Avancem per la bonica vall de quars, plena de pedres d'aquest mineral, però ni l'apreciem. Estem xopats i gelats a causa del vent fred que també bufa. Sabem que estem en el mig d'un magnífic espectacle amb cascades i rius que pocs poden gaudir i que de no ser per la pluja, que continua caient, de ben segur no hauríem vist, però no ens podem ni parar a fer fotos. L'únic objectiu és sortir d'aquí, arribar a l'"hotel" i assecar-nos. Ho aconseguim després de caminar quatre dures hores, novament separats per ritmes diferents. Ha sigut un dia ben dur, bonic però dur, amb moltes hores de marxa, aigua i fred. Per sort el sol apareix i ens reconforta una darrera hora abans de desaparèixer.

I ben d'hora comença el dia de baixada. O aquest era el pla fins que se'ns preparen unes "arepas" per esmorzar que tarden dues hores en estar llestes i després anem a visitar els jacuzzis. Ens parem a veure una altra zona plena de quars, doncs sembla que aquí dalt trenques una pedra i te n'apareix. Tot i el mal dia, en els jacuzzis, uns forats al terra plens d'aigua fresca, ja que hi som, ens hi banyem l'Stuart, en Martin i jo. Els pous d'aigua són preciosos i després de capbussar-nos-hi ja no tindrem mai més fred...

Comencem la baixada, cadascú al seu ritme. La pluja ens continua acompanyant fent un pel més dur el descens, el qual a ningú agrada perquè castiga molt els genolls i ja tenim una edat. Es complica una mica i fins i tot la Maria cau fins a dos cops en la darrera paret vertical abans del camp base. Per sort no es fa massa mal. Ens reunim tots per dinar ràpidament i continuar. Les diferències són evidents, l'Stuart ha hagut d'esperar més de dues hores a que el grup es reunís i ara torna a prendre la davantera. Ens el tornem a trobar abans de creuar el Kukenan, que no s'assembla en res al riu on ens havíem banyat fa dos dies. Està ben crescut i els cinc que anem més endavant ens ajudem a creuar-lo gràcies a unes cordes fixes que ja hi ha tirades i a l'Stuart. Un màquina. Petit com sóc, se'm complica creuar sense mullar la bossa i he de fer forces equilibris per no relliscar ni deixar-me endur pel corrent.

Quan acabem de passar ja és fosc i decidim que algú s'ha de quedar per ajudar als altres cinc a passar, però no sabem quan poden tardar en arribar. Discutint aquest punt veiem una llum a l'altra vora del riu i la veu d'en Leo que ens diu que passaran demà i avui dormiran al terra d'una caseta que no està lluny. Així que continuem per creuar el segon riu, el Tök, que també està crescut i ràpid. Només ens arriba l'aigua als genolls, però la foscor i les pedres relliscoses ens fan treballar en equip i donar-nos a fons per arribar satisfets al campament on en José, el portador de tendes, i l'altre grup ja començaven a preocupar-se.

Avui aquest campament és ple de tendes, d'altres grups que han passat dos o tres dies en el cim, i de grups que tot just arrenquen. Nosaltres ens oferim unes cerveses per celebrar la gesta i ens en fotem una mica de la gran desorganització que ha estat aquesta excursió. Arrencar tard i arribar fosc varies vegades, un sol guia per a nou persones, molt temps d'espera a les hores dels àpats, àpats poc adequats... No puc recomanar l'empresa ni el guia amb el que ho he fet, així que recomanaré la de l'altre grup que anava en paral.lel, Backpacker Tours, semblava més professional.

Pel matí, després de no haver aconseguit dormir tampoc massa bé, el grup s'uneix de nou per emprendre les quatre darreres hores de caminada fins a Paraitepui. Ja tothom està més relaxat i els somriures són més evidents. Ha sigut una dura ascensió amb més problemes dels previstos que sembla que ens els hem buscat nosaltres mateixos, però bé... Pujar al Roraima mereix cada gota de suor abocada, el paratge és excepcional, però amb una organització adequada es pot evitar que a més d'excursió sigui una aventura total.

-----

-----

Llego a las 6h de la mañana al terminal de Santa Elena. Francisco Álvarez de la agencia me había dicho que la expedición al Roraima salía a las 10h, así que después de un viaje muy largo con cinco controles de pasaporte y uno de la Guardia Nacional donde me toca vaciar la mochila, llego muy cansado pero con tiempo. Y tanto tiempo, como que no es hasta las 12h que me pasan a buscar con el resto del grupo. Víctor y Amaia de Pamplona, Stuart de Australia, Martin checo, los polacos Jarusz y Maria, el francés Michel con la venezolana Grecia y el guía, Leo.

A casi dos horas en jeep se encuentra el pueblo indígena de Paraitepui, donde recuperamos tiendas, sacos y aislantes, firmamos la entrada en el Parque Nacional de Canaima y empezamos a andar. El Roraima nos espera!



Al inicio el silencio impera. Hemos empezado a andar a las 14h y todos sabemos que vamos tarde sin tan sólo haber empezado. A mí me habían dicho a las 10h, pero a otros les habían llegado a decir las 8h y las 9h de la mañana. Desorden venezolano.

Cuando acabamos las subidas iniciales, el grupo empieza a conocerse. Unos hablan con otros, dependiendo del ritmo de cada cual los grupitos se van formando. El australiano delante, el checo, los navarros y yo por el medio, después el francés y la venezolana con el guía y finalmente los polacos y la gran cámara de fotos de él que no para de usar en todo momento.

El Roraima se ve al fondo. Siempre es presente, igual que el Matawi o Kukenan. Se ve magnífico e imponente, a ratos cubierto por las nubes. Andamos y andamos, hacia allí, sin parar demasiado, sólo para comer unas galletas o cargar agua de los riachuelos que vamos cruzando. La oscuridad llega de golpe cuando ya vemos el primer campamento, donde otro grupo ya ha parado las tiendas. Leo empieza a preparar la cena, pero el hambre que traemos es demasiado grande para esperar el largo proceso de cocinar espaguetis y atacamos el pan y el queso sin piedad, antes de ir a descansar.

El primer día no ha sido duro ni complicado, pero al empezar tarde todo se ha complicado un poco. El segundo empieza más temprano para desayunar, pero después tampoco arrancamos hasta las 9h, y es que el proceso de preparación de las comidas se alarga mucho.

Hoy toca cruzar dos ríos, el Tök, junto al campamento, y el Kukenan, donde aprovechamos para hacer el bañito correspondiente. Después el camino va subiendo lentamente pero sin tregua y cada cual marca su ritmo. A mí me acompaña la música de "El señor de los anillos" que se corresponde perfectamente con el lugar y hace la ascensión más épica. Tengo las sensaciones a flor de piel...



Nos cruzamos con el otro grupo que hará la ascensión con nosotros. Ellos también empezaron a andar ayer, pero a la hora que tocaba y llegaron de día. Además, traen un guía y dos porteadores a tiempo completo, lo que facilita las cosas a la hora de montar y desmontar tiendas, preparar la comida. Parece que ellos deben de haber pagado más... Con todo, nuestro ritmo es más rápido y unos cuántos llegamos antes al campamento base. Pero esto no quiere decir nada. Con el tiempo que pasa hasta que llegan los últimos, y el guía con ellos, nos da tiempo para una pequeña remojada en un riachuelo y ya casi es oscuro para almorzar-cenar apreciando la luna y hablando de la ascensión de mañana al Roraima. Pensamos que será un día duro y así es.

Las primeras subidas son exageradas. Paredes casi planas, de arenisca con las marcas hechas por el tiempo y los turistas para poner los pies y ayudarte con las manos para ir subiendo. Los polacos que se ayudan con los bastones, rápidamente quedan atrás. Stuart va tirando, Martin hace la goma entre él y nosotros, Víctor, Amaia y yo. A ratos me acompañan los "Fabulosos Cadillacs" para animarme y darle ritmo a la dura subida. Una rampa da a un rellano y este a una nueva ascensión, entre árboles, riachuelos, plantas, flores y colibrís, hasta llegar a uno de los momentos más esperados para mí, el contacto con el tepui en sí. Estoy a tocar de pared y algún centenar de metros de roca se levanta recto por sobre mi mirada. Roraima, ya vengo. Dame permiso para subir y pasearte.

Continuamos subiendo y nos cruzamos con el equipo de "Serious Explorers" de la BBC. Ya habíamos visto su helicóptero subiendo bajando ayer y ahora están haciendo bajar los chicos exploradores en un punto donde una pequeña cascada da más encanto al paseo a pesar de que esta nos cae encima.

El último tramo es lo más duro, por inclinación, terreno y cansancio, pero el hecho de ver el final de la subida nos da alas. Aprovechamos para ver un poco la zona y descansar mientras esperamos el resto del grupo, que va apareciendo en cuenta gotas. Michel, Grecia, Leo y finalmente Jarusz y Maria. Ya estamos todos para ir hasta el hotel, una especie de apertura en la roca donde plantamos las tiendas y que nos guardará de lluvias y vientos.

Empieza la exploración del tepui. Habíamos hablado de ir a los jacuzzis, la ventana y el abismo, pero la comida se ha atrasado y sólo da tiempo para ir al mirador, sobre la estructura denominada "El carro" o "Maverick", el punto más alto del Roraima con 2.810m. El paisaje que vamos andando no tiene comparación con nada visto hasta ahora, piedras y más piedras de arenisca, tramos de arena y plantas muy curiosas. Y desde arriba el mirador, todo. Los campos que se extienden entre montes, el camino recorrido se puede reseguir perfectamente, desde el campo base, al río Kukenan y al campamento del Tök y de allí a Paraitepui, que ya empieza a encender las primeras luces. A la derecha el imponente Matawi y unas nubes que amenazan con taparlo constantemente pero que van desapareciendo a medida que avanzan entre los dos tepuis. Estamos en el punto más alto del Roraima. Nos quedaríamos más, pero la noche amenaza y nos refugiamos en el hotel para preparar la verdadera exploración.



Cada día me levanto más cansado y es que no consigo dormir bien en estas tiendas, con contacto directo con el duro suelo, escasamente amortecido por el aislante. Pero la ilusión de estar aquí arriba puede con todo, así de motivados emprendemos el largo camino hacia la otra punta del tepui. Andamos durante tres horas de roca en roca, entre charcos, plantas, tierra húmeda. A pesar de que el camino es muy claro, debido a todos los turistas que por aquí pasamos, no es un camino fácil. Las caprichosas formaciones nos sorprenden, unos escorpiones, unas setas, tortugas voladoras, un vasco, y las vamos dejando atrás hasta encontrar el pozo, un agujero de 20m de diámetro y unos 6m de profundidad, ahora con un nivel de agua bastante bajo. No saltaré. Hace unos días que no llueve y todo está más vacío. Pero antes lo pensamos, antes arranca a llover. Nos escondemos para dejar pasar el chubasco, pienso que serán sólo cinco minutos y Víctor y Amaia me lo recordarán todo el viaje. Esto no para y Leo nos avisa que vale más ir avanzando. Rápidamente estamos bien calados y poca importancia le damos al hecho de llegar a la triple frontera. Pasamos muy rápido por Guiana y el Brasil, para volver a Venezuela y emprender el camino de regreso.

Donde antes había charcos ahora se empiezan a formar ríos. El agua aparece de las paredes de todas las formaciones que nos rodean en forma de preciosas cascadas y se unen para formar un solo río... por el cual nosotros tenemos que andar con el agua por los tobillos. Avanzamos por el bonito valle de cuarzo, lleno de piedras de este mineral, pero ni lo apreciamos. Estamos empapados y helados debido al viento frío que también sopla. Sabemos que estamos en el medio de un magnífico espectáculo con cascadas y ríos que pocos pueden disfrutar y que de no ser por la lluvia, que continúa cayendo, a buen seguro no habríamos visto, pero no nos podemos ni parar a tomar fotos. El único objetivo es salir de aquí, llegar al "hotel" y secarnos. Lo conseguimos después de andar cuatro duras horas, nuevamente separados por ritmos diferentes. Ha sido un día bien duro, bonito pero duro, con muchas horas de marcha, agua y frío. Por suerte el sol aparece y nos reconforta una última hora antes de desaparecer.

Y bien temprano empieza el día de bajada. O este era el plan hasta que se nos preparan unas "arepas" para desayunar que tardan dos horas en estar listas y después vamos a visitar los jacuzzis. Nos paramos a ver otra zona llena de cuarzo, pues parece que aquí arriba rompes una piedra y se aparece. Aun con el mal día, en los jacuzzis, unos agujeros en el tierra llenos de agua fresca, ya que estamos, nos bañamos Stuart, Martin y yo. Los pozos de agua son preciosos y después de zambullirnos ya no tendremos frío nunca más...

Empezamos la bajada, cada cual a su ritmo. La lluvia nos continúa acompañando haciendo un poco más duro el descenso, el cual a nadie gusta porque castiga mucho las rodillas y ya tenemos una edad. Se complica un poco e incluso Maria cae hasta dos veces en la última pared vertical antes del campo base. Por suerte no se hace demasiado daño. Nos reunimos todos para comer rápidamente y continuar. Las diferencias son evidentes, Stuart ha tenido que esperar más de dos horas a que el grupo se reuniera y ahora vuelve a tomar la delantera. Nos lo volvemos a encontrar antes de cruzar el Kukenan, que no se asemeja en nada al río donde nos habíamos bañado hace dos días. Está muy crecido y los cinco que vamos más adelante nos ayudamos a cruzarlo gracias a unas cuerdas fijas que ya estaban tiradas y a Stuart. Un máquina. Pequeño cómo soy, se me complica cruzar sin mojar la bolsa y tengo que hacer bastantes equilibrios para no resbalar ni dejarme llevar por la corriente.

Cuando acabamos de pasar ya es oscuro y decidimos que alguien se tiene que quedar para ayudar a los otros cinco a pasar, pero no sabemos cuándo pueden tardar en llegar. Discutiendo este punto vemos una luz al otro lado del río y la voz de Leo que nos dice que pasarán mañana y hoy dormirán en el suelo de una caseta que no está lejos. Así que continuamos para cruzar el segundo río, el Tök, que también está crecido y rápido. Sólo nos llega el agua a las rodillas, pero la oscuridad y las piedras resbaladizas nos hacen trabajar en equipo y entregarnos a fondo para llegar satisfechos al campamento dónde José, el porteador de tiendas, y el otro grupo ya empezaban a preocuparse.

Hoy este campamento es lleno de tiendas, otros grupos que han pasado dos o tres días en la cima, y de grupos que apenas arrancan. Nosotros nos ofrecemos unas cervezas para celebrar la gesta y nos reímos un poco de la gran desorganización que ha sido esta excursión. Arrancar tarde y llegar oscuro varías veces, un solo guía para nueve personas, mucho tiempo de espera a las horas de las comidas, comidas poco adecuadas... No puedo recomendar la empresa ni el guía con el que lo he hecho, así que recomendaré la del otro grupo que iba en paralelo, Backpacker Tours, parecía más profesional.

Por la mañana, después de no haber conseguido dormir tampoco demasiado bien, el grupo se une de nuevo para emprender las cuatro últimas horas de caminata hasta Paraitepui. Ya todo el mundo está más relajado y las sonrisas son más evidentes. Ha sido una dura ascensión con más problemas de los previstos que parece que nos los hemos buscado nosotros mismos, pero bueno... Subir al Roraima merece cada gota de sudor vertido, el paraje es excepcional, pero con una organización adecuada se puede evitar que además de excursión sea una aventura total.

3 comentaris:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=pAp2QvZuEMU&feature=feedu

    Para ir abriendo apetito

    ResponElimina
  2. Mmmm.... No m'agrada que Irlanda perdi...

    ResponElimina
  3. y sobretodo a base de "pataditas" a palos... para qué hacer ensayos...

    ResponElimina