divendres, 4 de febrer del 2011

Dia 102: Los Llanos. Veneçuela

Punt i a part. Si fins ara havia visitat llocs magnífics, fet tours esplèndids i activitats increïbles, el que he fet i vist aquests dies en Los Llanos mereix menció especial.

Intentaré posar paraules a un espectacle infinit de colors i sons, de vida animal i paisatges inabastables. Un cúmul de sensacions que he anat emmagatzemant i que s'han succeït a un ritme vertiginós. El resum general pot ser que sóc molt feliç d'haver passat uns dies per aquí, haver-ho conegut i ara poder-ho comentar; que sense conèixer-ho abans he decidit anar a un lloc espectacular; que he sadollat unes expectatives que no tenia i que sóc conscient d'haver viscut un dels moments més bonics de la meva vida. Per sort, tinc imatges per compartir.

Primer, conformem el grup davant Yagrumo, l'agència que ens hi porta. Juli i Flor d'Argentina, Andreas, Michael d'Alemanya, Antonella de França, igual que en Ken, el guia, el xofer veneçolà Alnuar i jo.

El trajecte fins a Los Llanos ens fa passar per la zona del Páramo, amb bonics poblets, muntanyes i llacs, que en una altra ocasió m'agradaria caminar. Acabades les moltes corbes arribem a Barinas, on el paisatge canvia. Hem anat baixant, l'horitzó es perd ben enllà i la carretera ja és pura recta. Kilòmetres i kilòmetres de carretera tallats precipitadament per una anaconda de 5 metres. El tour comença bé. Ajudem a apartar-la de la via, no fos que algú la trepitgés, i de pas ens hi prenem unes fotos. Continuem per entre basses plenes de caimans i aus que no havia vist mai. El dia s'acaba quan nosaltres estem arribant al campament Rancho Grande i podem i observar l'espectacle del crepuscle "llanero", amb les basses reflectint, la profunditat de l'horitzó i els vius colors.



Arribats al campament ens rep la família amb en Ramón "Barriga", Omayra i els petits Gleimar i Brito. Mentre sopem també apareix el matrimoni basc-francès de Los Nevados i una parella d'alemanys que han vingut per compte propi.

Pel matí no fa falta ni moure's de la taula de l'esmorzar per començar a veure la vida animal de Los Llanos. A menys de 10 metres ja tenim desenes de caimans dins la bassa, garses blanques, negres, reials tot pescant en aquest braç mort del riu Guaritico, espàtules rosades netejant el fons fluvial, caracares, ibis, diferents espècies d’agrons tigrats, cardenals, cigonyes, iguanes, martins pescadors amazonics,... el que vulguis i més! Tots interactuant, com si estiguessis veient un documental de la 2 o el 33, però en viu! Menjant, esperant, prenent el sol que tot just comença a sortir.

Arranquem, anem a buscar la llanxa per fer l'excursió pel riu i de camí unes iguanes ens surten al pas, les atrapen entre en Ramón i en Ken i podem observar-les en primer pla. També els camps estan plens de closques de cargols gegants i és que no cal oblidar que ara és l'estació seca, la més convenient per fer aquesta visita, però quan plou tots els terrenys estan inundats i es veuen menys animals.



En la llanxa els nostres guies ens fan notar totes les aus que hi ha amagades entre l’atapeïda vegetació dels marges i les que sobrevolen el riu en sentir la nostra presència. Tornem a veure tot tipus de garses, els caimans, les iguanes, però encara en més quantitat. També ens sorprenen parelles i trios de guacamais bandera i verds, tortugues, garses blaves, aluates o micos cridaners, dofins rosats,... Anem baixant i de cop en Ken salta a l'aigua, ha vist una matamata, la tortuga prehistòrica, però se li ha escapat, així que iniciem amb en Ramón una recerca del fons del riu des de la vora del marge. Sense saber molt bé com, la localitza palpant amb un bastó i en Ken baixa de nou i aquest cop sí, l'agafa. Aquesta part del tour ens deixa ben impressionats. El riu està infestat de piranyes, però es veu que no s'apropen on hi ha dofins perquè són l'aliment d'aquests. Ni de conya ens hi tiraríem nosaltres... Emprenem el camí de tornada, veiem els fascinants capibares, el rosegador més gran del món amb cara de Snoopy, més ocells i una nova sorpresa, una anaconda a punt de menjar-se una iguana. Fascinant!

Dinem i entretant enumerem tot el que hem vist fins ara. Comentem que estem tenint molta sort; només migdia i ja hem vist la majoria d’animals de per aquí. En Juli s’arranca amb la seva guitarreta a tocar cançons argentines, mentre d’altres fan la migdiada i continuem amb una lliçó de sexualitat per als nanos del ranxo. Només tenen 9 i 10 anys, però en aquest aspecte la vida aquí va molt ràpid. Quasi sense temps de digerir se’ns avisa que han trobat una anaconda en la bassa del costat, aquesta fa 7 metres i avançava sigil.losament cap a un capibara que es banyava desprevingut fins que nosaltres hem aparegut... que li farem, els humans som així.

Hora del safari. Muntem al jeep i en Michael, un nano de 17 anys amb dona i fill, un guia ben expert ja, ens condueix cap als terrenys on estols d’aus s’aixequen i volen al veure’ns passar. Tot un espectacle de colors i sons. En cada una de les basses que anem deixant a dreta i esquerra hi ha vida, molta vida. Ibis negres, rojos i blancs, garses i altres aus en busca de peixos, caimans que descansen al sol, uns cérvols corrent camp enllà, capibares o "chigüires" nedant en família. El jabirú americà, l’au més gran de Veneçuela que atrapa una anguila, un ós formiguer que ens veu i s’escapa i el perseguim. No tenim temps d’observar una escena que ja n’hi ha una altra que la succeeix. Estem tots amb la boca oberta, amb el dit cansat de senyalar aquí i allà. Però el dia decau i hem de tornar, enfilats alguns al sostre del jeep, comentant amb la Flor i en Juli la sort que de nou hem tingut, mirant el sol a l’horitzó que desapareix i ens brinda una altre ocàs pel record. Ara mateix no podem ser més feliços i en som conscients.

Per la nit, festa. El dia "llanero" no s’acaba i després de sopar el germà d’en Ramón ens ofereix unes quantes cançons, tocades amb el "cuatro", una guitarreta de quatre cordes típica d’aquí. Després en Ramón i en Juli continuen, mentre ballem amb els nanos el típic so local fins ben entrada la nit, és a dir, les 10 del vespre.



Ritme, ritme. El segon dia comença com el primer. Muntem a cavall pels prats, entre aus, vaques i iguanes. Ben ràpid veig que això sí que és muntar i no el que havia provat a Capurganà. Aquest cavall sí que té vàries velocitats i reacciona a les meves caòtiques ordres. "Pepito" segueix els cavalls d’en Michael, l’Antonella i en Juli que van davant. La Flor va darrera perquè en "Malandro" deixa anar alguna cossa de tant en tant. En un moment ens posem al galop. Vaig una mica acollonit, però segueixo que això és sensacional. Accelerem, frenem, observem i ens divertim. Però els cavalls són espantadissos i el meu no suporta les iguanes, així que quan en veu una, o creu veure-la, reacciona i en una d’aquestes gira a dreta em deixa relliscar lentament fins que caic a terra com a càmera lenta. Menys sort té la Flor, que el seu frena de cop i ella surt disparada. Per fortuna cau sobre herbes altes i no es fa res. Muntem de nou i acabem al riu on ens espera la resta del grup, tot pescant piranyes que és la següent activitat que ens tenen preparada. Després de tanta acció, això és bastant més tranquil. Les piranyes mengen ràpid la carnada, així que nosaltres hem de ser més ràpids. L’Alnuar ens explica la tècnica i aconseguim treure algun exemplar, tot i que acabem amb la sensació d’haver alimentat ben bé a mig riu. Primera vegada que pesco, també!

Migdiada, la vida en la bassa de davant continua. Ocells, caimans i cap a les 4 de la tarda és l’hora dels capibares, que apareixen en ramat, es banyen, mengen, juguen, es persegueixen i desapareixen per on han vingut. Després, nosaltres tornem al jeep i anem a la recerca de la tamàndua meridional, veiem àguiles negres i capturem un baba, un petit caiman d’ulleres, mentre el sol torna a desaparèixer i en gaudim de nou. Camí al ranxo, "menjant" insectes sobre el jeep, a tota velocitat fins que una tortuga se’ns apareix pel camí i parem per veure-la bé. La Grelly, la cuinera de 14 anys, ens cuina les piranyes i les gaudim abans del descans pensant que serà la nostra darrera nit aquí... o no...



L'Antonella es queda uns dies més i em pregunta per què no em quedo jo també. Hi medito tota la nit i decideixo que sí, m’ha convençut. Tinc temps i vull passar-lo aquí. Vull passar una tarda sense fer res, mirant la bassa i la seva vida sota la forta calor. Ens acomiadem del grup, dient-nos amb en Juli i la Flor que ja ens veurem a Buenos Aires, i tornem a muntar a cavall. Aquest cop també hi ha l’Uwe, un alemany que ha arribat per compte propi. Jo munto el "Garcita morena", un cavall blanc amb tendències per córrer sempre per la dreta del camí. Avui ja sóc un expert genet i hi munto amb confiança, aprenc com fer-lo arrancar al galop, mantenir la velocitat i frenar quan jo vull, i em diverteix molt. Fins i tot tenim temps per fer curses i em sorprenc amb un salt per esquivar una fossa. Ens entenem bé, si no fos perquè sempre vol anar per la dreta i em fa menjar una branca que altra. L’espectacle dels prats, la zona i els ocells segueix sent impressionant i fins i tot veiem un mussol; aquest és nou.

Hamaca, tarda, sol, la bassa i la migdiada. Quina agradable monotonia. A aquesta hora encara ningú no belluga, els caimans prenen la fresca a la vora, amb la boca ben oberta després d’haver menjat per ventilar millor, alguna garsa rastreja el fons, els cardenals s’apropen al menjador per veure si hi queda arròs, un llangardaix puja pel tronc d’un arbre... i jo m’ho miro i descanso fins que decidim anar a buscar més anacondes amb en Ramón. Els experts trobem una bassa amb un exemplar "petitó", només 3 metres, però ben actiu i amb poques ganes de col.laborar. En Michael s’hi dedica a fons, l’agafa i en Brito pren la cua. En Ramón vol que ens hi fotografiem, la toquem i ens explica el que ell en sap d’aquest animal. El mateix fa amb el baba que atrapa sense altra eina que les pròpies mans. De nit ja arriba en Ken amb un altre grup de turistes, francesos i veneçolans, però no és el nostre grup i el vespre no és el mateix, passa tranquil.lament, sense més a fer.

El tour comença de nou pels nouvinguts. Passeig amb llanxa pel riu al que m’apunto de nou. Va ser una gran experiència, aquest cop puc anar-hi sense preocupar-me per les fotos o vídeos i puc admirar més els detalls. M’encanta aquesta zona. I de nou el moment estel.lar amb el salt d’en Ken a l’aigua i aquest cop sí que atrapa la matamata i el nou grup fa les mateixes bromes que nosaltres havíem fet fa dos dies. A vegades deu ser una mica repetitiva la feina del guia tot i ser en un paratge natural i esplèndid com aquest. Els turistes som tots molt originals...

Finalment tinc la tarda que buscava, estirat en l’hamaca, fent la migdiada, tothom fent activitats, sol, despertant-me amb les esquitxades que fan els capibares, el so del caiman atrapant un peix o el dels gossos protegint-nos quan caimans o capibares s’atreveixen a apropar-se massa. Bona tarda de descans i documentals en viu.

El darrer vespre és amenitzat per un conjunt d’arpa, "cuatro" i maraques, amb un cantant ben begut que només vol ballar amb l’Antonella, igual que els altres nois de per aquí. Potser per això tampoc s’allarga massa i perquè hem de matinar per abandonar el ranxo, cadascú amb direccions diferents. Abans però hem volgut provar el que és munyir les vaques i, tot i que traiem llet, ens queda ben clar que ens falta molt per ser uns bons "llaneros". Però el camí ja ha començat. Los Llanos, una experiència a viure sense cap tipus de dubte.

-----

-----

Punto y aparte. Si hasta ahora había visitado lugares magníficos, hecho tours espléndidos y actividades increíbles, el que he hecho y visto estos días en Los Llanos merece mención especial.

Intentaré poner palabras a un espectáculo infinito de colores y sonidos, de vida animal y paisajes inalcanzables. Un cúmulo de sensaciones que he ido almacenando y que se han sucedido a un ritmo vertiginoso. El resumen general puede ser que estoy muy feliz de haber pasado unos días por aquí, haberlo conocido y ahora poderlo comentar; que sin conocerlo antes he decidido ir a un lugar espectacular; que he saciado unas expectativas que no tenía y que soy consciente de haber vivido uno de los momentos más bonitos de mi vida. Por suerte, tengo imágenes para compartir.

Primero, conformamos el grupo ante Yagrumo, la agencia que nos trae. Juli y Flor de Argentina, Andreas, Michael de Alemania, Antonella de Francia, igual que Ken, el guía, el chófer venezolano Alnuar y yo.

El trayecto hasta Los Llanos nos hace pasar por la zona del Páramo, con bonitos pueblecitos, montañas y lagos, que en otra ocasión me gustaría recorrer. Acabadas las muchas curvas llegamos a Barinas, donde el paisaje cambia. Hemos ido bajando, el horizonte se pierde muy allá y la carretera ya es pura recta. Kilómetros y kilómetros de carretera cortados apresuradamente por una anaconda de 5 metros. El tour empieza bien. Ayudamos a apartarla de la vía, no fuera que alguien la pisara, y de paso nos tomamos unas fotos. Continuamos por entre balsas llenas de caimanes y aves que no había visto nunca. El día se acaba cuando nosotros estamos llegando al campamento Rancho Grande y podemos y observar el espectáculo del crepúsculo "llanero", con las balsas reflejando, la profundidad del horizonte y los vivos colores.


Llegados al campamento nos recibe la familia con Ramón "Barriga", Omayra y los pequeños Gleimar y Brito. Mientras cenamos también aparece el matrimonio vasco-francés de Los Nevados y una pareja de alemanes que han venido por cuenta propia.



Por la mañana no hace falta ni moverse de la mesa del almuerzo para empezar a ver la vida animal de Los Llanos. A menos de 10 metros ya tenemos decenas de caimanes dentro de la balsa, garzas blancas, negras, reales pescando en este brazo muerto del río Guaritico, garzas paleta rosadas limpiando el fondo fluvial, caracaras, ibis, pájaros vaco y tigre, cardenales, cigüeñas, iguanas, martín pescadores amazónicos,... lo que quieras y más! interactuando, como si estuvieras viendo un documental de la 2 o del 33, pero en vivo! Comiendo, esperando, tomando el sol que apenas empieza a salir.

Arrancamos, vamos a buscar la lancha para hacer la excursión por el río y de camino unas iguanas nos salen al paso, las atrapan entre Ramón y Ken y podemos observarlas en primer plano. También los campos están llenos de conchas de caracoles gigantes y es que no hay que olvidar que ahora es la estación seca, la más conveniente para hacer esta visita, pero cuando llueve todos los terrenos están inundados y se ven menos animales.



En la lancha nuestros guías nos hacen notar todas las aves que hay escondidas entre la espesa vegetación de los márgenes y las que sobrevuelan el río al sentir nuestra presencia. Volvemos a ver todo tipo de garzas, los caimanes, las iguanas, pero todavía en más cantidad. También nos sorprenden parejas y tríos de guacamayos bandera y verdes, tortugas, garzas azules, monos aulladores, delfines rosados,... Vamos bajando y de repente Ken salta al agua, ha visto una matamata, la tortuga prehistórica, pero se le ha escapado, así que iniciamos con Ramón una búsqueda del fondo del río por el margen. Sin saber muy bien como, la localiza palpando con un bastón y Ken baja de nuevo y esta vez sí, la agarra. Esta parte del tour nos deja muy impresionados. El río está infestado de pirañas, pero se ve que no se acercan donde hay delfines porque son el alimento de estos. Ni de coña nos echaríamos nosotros... Emprendemos el camino de regreso, vemos los fascinantes capibaras, el roedor más grande del mundo con cara de Snoopy, más pájaros y una nueva sorpresa, una anaconda a punto de comerse una iguana. Fascinante!

Comemos y entretanto enumeramos todo el que hemos visto hasta ahora. Comentamos que estamos teniendo mucha suerte; tan sólo es mediodía y ya hemos visto la mayoría de animales de por aquí. Juli se arranca con su guitarrita a tocar canciones argentinas, mientras otros hacen la siesta y continuamos con una lección de sexualidad para los chicos del rancho. Sólo tienen 9 y 10 años, pero en este aspecto la vida aquí va muy rápido. Casi sin tiempo de digerir se nos avisa que han encontrado una anaconda en la balsa de al lado, esta hace 7 metros y avanzaba sigilosamente hacia un capibara que se bañaba desprevenido hasta que nosotros hemos aparecido... que le haremos, los humanos somos así.


Hora del safari. Montamos al jeep y Michael, un chico de 17 años con mujer e hijo, un guía bien experto ya, nos conduce hacia los terrenos donde bandadas de aves se levantan y vuelan al vernos pasar. Todo un espectáculo de colores y sonidos. En cada una de las balsas que vamos dejando a derecha e izquierda hay vida, mucha vida. Ibis negros, colorados y blancos, garzas y otras aves en busca de peces, caimanes que descansan al sol, unos venados corriendo campo allá, capibaras o "chigüires" nadando en familia. El garzón soldado, la ave más grande de Venezuela que atrapa una anguila, un oso hormiguero que nos ve y se escapa y lo perseguimos. No tenemos tiempo de observar una escena que ya hay otra que la sucede. Estamos todos con la boca abierta, con el dedo cansado de señalar aquí y allá. Pero el día decae y debemos regresar, algunos subidos al techo del jeep, comentando con Flor y Juli la suerte que de nuevo hemos tenido, mirando el sol al horizonte que desaparece y nos brinda una otro ocaso para el recuerdo. Ahora mismo no podemos ser más felices y somos conscientes de ello.



Por la noche, fiesta. El día "llanero" no se acaba y después de cenar el hermano de Ramón nos ofrece unas cuantas canciones, tocando el "cuatro", una guitarrita de cuatro cuerdas típica de aquí. Después Ramón y Juli continúan, mientras bailamos con los chicos el típico sonido local hasta muy entrada la noche, es decir, las 10 de la noche.

Ritmo, ritmo. El segundo día empieza como el primero. Montamos a caballo por los prados, entre aves, vacas e iguanas. Bien pronto veo que esto sí que es montar y no lo que había probado en Capurganá. Este caballo sí que tiene varias velocidades y reacciona a mis caóticas órdenes. "Pepito" sigue los caballos de Michael, Antonella y Juli que van delante. Flor va detrás porque "Malandro" suelta alguna coz de vez en cuando. De repente nos ponemos al galope. Voy un poco acojonado, pero sigo que esto es sensacional. Aceleramos, frenamos, observamos y nos divertimos. Pero los caballos son asustadizos y el mío no soporta las iguanas, así que cuando ve una, o cree verla, reacciona y en una de estas gira hacia la derecha, me deja resbalar lentamente, hasta que caigo al suelo como a cámara lenta. Menos suerte tiene Flor, que el suyo frena de golpe y ella sale disparada. Por fortuna cae sobre hierbas altas y no se hace nada. Montamos de nuevo y acabamos en el río donde nos espera el resto del grupo, pescando pirañas que es la siguiente actividad que nos tienen preparada. Después de tanta acción, esto es bastante más tranquilo. Las pirañas comen rápido la carnada, así que nosotros tenemos que ser más rápidos. Alnuar nos explica la técnica y conseguimos sacar algún ejemplar, a pesar de que acabamos con la sensación de haber alimentado muy bien a medio río. Primera vez que pesco, también!

Siesta, la vida en la balsa de delante continúa. Pájaros, caimanes y hacia las 4 de la tarde es la hora de los capibaras, que aparecen en rebaño, se bañan, comen, juegan, se persiguen y desaparecen por dónde han venido. Después, nosotros volvemos al jeep y vamos en busca del oso melero, vemos águilas negras y capturamos un baba, un pequeño caimán de anteojos, mientras el sol vuelve a desaparecer y disfrutamos de nuevo. Camino al rancho, "comiendo" insectos sobre el jeep, a toda velocidad hasta que una tortuga se nos aparece por el camino y paramos para verla bien. Grelly, la cocinera de 14 años, nos cocina las pirañas y las disfrutamos antes del descanso pensando que será nuestra última noche aquí... o no...


Antonella se queda unos días más y me pregunta por qué no me quedo yo también. Medito toda la noche y decido que sí, me ha convencido. Tengo tiempo y quiero pasarlo aquí. Quiero pasar una tarde sin hacer nada, mirando la balsa y su vida bajo el fuerte calor. Nos despedimos del grupo, diciéndonos con Juli y Flor que ya nos veremos en Buenos Aires, y volvemos a montar a caballo. Esta vez también está Uwe, un alemán que ha llegado por cuenta propia. Yo monto a "Garcita morena", un caballo blanco con tendencias para correr siempre por la derecha del camino. Hoy ya soy un experto jinete y monto con confianza, aprendo como hacerlo arrancar al galope, mantener la velocidad y frenar cuando yo quiero, y me divierte mucho. Incluso tenemos tiempo para hacer carreras y me sorprendo con un salto para esquivar una fosa. Nos entendemos bien, si no fuera porque siempre quiere ir por la derecha y me hace comer alguna rama que otra. El espectáculo de los prados, la zona y los pájaros sigue siendo impresionante e incluso vemos un búho; este es nuevo.

Hamaca, tarde, sol, la balsa y la siesta. Qué agradable monotonía. A esta hora todavía nadie se mueve, los caimanes toman la fresca cerca, con la boca muy abierta después de haber comido para ventilar mejor, alguna garza rastrea el fondo, los cardenales se acercan al comedor para ver si queda arroz, un lagarto sube por el tronco de un árbol... y yo me lo miro y descanso hasta que decidimos ir a buscar más anacondas con Ramón. Los expertos encuentran una balsa con un ejemplar "pequeñito", sólo 3 metros, pero muy activo y con pocas ganas de colaborar. Michael se dedica a fondo, lo coge y Brito toma la cola. Ramón quiere que nos fotografiemos, la tocamos y nos explica lo que él sabe de este animal. El mismo hace con el baba que atrapa sin otra herramienta que las propias manos. Por la noche ya llega Ken con otro grupo de turistas, franceses y venezolanos, pero no es nuestro grupo y el anochecer no es el mismo, pasa tranquilamente, sin más que hacer.



El tour empieza de nuevo para los recién llegados. Paseo en lancha por el río al que me apunto de nuevo. Fue una gran experiencia, esta vez puedo ir sin preocuparme por las fotos o vídeos y puedo admirar más los detalles. Me encanta esta zona. Y de nuevo el momento estelar con el salto de Ken al agua y esta vez sí que atrapa la matamata y el nuevo grupo hace las mismas bromas que nosotros habíamos hecho hace dos días. A veces debe de ser un poco repetitivo el trabajo del guía a pesar de ser en un paraje natural y espléndido como este. Los turistas somos todos muy originales...

Finalmente tengo la tarde que buscaba, tumbado en la hamaca, haciendo la siesta, todo el mundo haciendo actividades, solo, despertándome con las salpicaduras que hacen los capibaras, el sonido del caimán atrapando un pescado o el de los perros protegiéndonos cuando caimanes o capibaras se atreven a acercarse demasiado. Buena tarde de descanso y documentales en vivo.

La última noche es amenizada por un conjunto de arpa, "cuatro" y maracas, con un cantante muy bebido que sólo quiere bailar con Antonella, igual que los otros chicos de por aquí. Quizás por esto tampoco se alarga demasiado y porque tenemos que madrugar para abandonar el rancho, cada cual con direcciones diferentes. Antes pero hemos querido probar lo que es ordeñar las vacas y, a pesar de que sacamos leche, nos queda muy claro que nos falta mucho para ser unos bonos "llaneros". Pero el camino ya ha empezado. Los Llanos, una experiencia a vivir sin ningún tipo de duda.

2 comentaris:

  1. No sé si estaria gaire tranquil sabent que em protegeixen uns gossos dels caimans, pero bé, suposo que un ramat d'ovelles o de caimans és si fa o no fa la mateixa tasca..
    Deixo de llegir el teu blog que cada cop que em poso al dia, m'entra una enveja "mal" sana...
    Una abraçada,

    ResponElimina
  2. Molt sincer.
    Eren uns gossos pollosos molt braus. Tenien a la fauna local ben acollonida...
    Que vagi molt bé!

    ResponElimina