diumenge, 11 de setembre del 2011
Dia 284: El cowboy de Tupiza. Bolívia
Si l'arribada a Tupiza va ser com un malson, la ciutat ràpidament es va convertir en un agradable lloc de repòs. Sense automòbils pels carrers donava gust passejar i observar el tarannà de la gent, ben tranquil i pausat, organitzant-me per repetir una experiència que fa uns quants mesos vaig trobar sensacional i a la que voldré dedicar els mesos de Gener a Març, muntar a cavall.
Vaig trobar que la gent de l'hostal m'oferia un bon preu per passar dos dies muntant a cavall per aquests paratges. Em van comentar que ells tenien un preu raonable perquè els guies eren joves, tot i que experimentats, però no m'esperava que el meu, en José Luís, tingués només 15 anys, amb 5 anys d'experiència com a guia i 8 cuidant cavalls...Se li veia que sabia el que es feia i em va ensenyar forces coses sobre els animals, però la conversa amb ell era força limitada. No obstant, el recorregut i l'aprenentatge, que eren per mi els temes principals, no van decebre ni molt menys.
Iniciem el recorregut cap al sud vorejant les vies del tren amb tota tranquil.litat, doncs només hi passen vuit trens a la setmana, quatre en una direcció i quatre en l'altra, i quasi sempre de nit. Deixem enrere la ciutat, ens internem per camins, no fa falta dir que són de terra perquè aquí tots ho són, i anem avançant pel congost. La vegetació també va desapareixent i només queden petits arbustos entre turons de pedra roig ardent. L'erosió del vent i l'aigua han deixat formes ben particulars, escarpades i agrestes, fascinants. El sol colpeja fort, però el barret de cowboy que m'han deixat el frena bastant. El meu cavall, el Negro (ben originals tenint en compte que ell és marró), em va responent a la perfecció. Recordo les ensenyances que em van proporcionar a Los Llanos i aconsegueixo dominar prou els seus moviments. A això em dedico tot el trajecte, a fer que corri quan jo vull, a frenar-lo i dirigir-lo, que no només segueixi els moviments de l'altre cavall.
La primera parada és el Cañón del Duende, on descansem i hi trobem a un altre grup d'un australià i un hongarès amb el que compartirem el dia. Quan arrenquem de nou ens anem divertint amb petites curses que pateixen intents de frenada per part dels tres gossos d'en José Luís, que ens van acompanyant, corrent al costat i bordant quan ens accelerem massa. Les curses a vegades les faig per escapar de la música infernal del mòbil, que el nano ha decidit compartir amb tots nosaltres. Detesto aquesta pràctica de compartir amb el resta del món la teva música si ningú t'ho ha demanat... No tens auriculars? Per què la bateria del mòbil dura tant? Observem les muntanyes de la Quebrada Seca que van canviant de color i en algunes fins i tot els colors s'acumulen en diferents estrats, gris, vermell, marró, verd,... Un espectacle! Les formacions rocoses em transporten al llunyà oest de les pel.lícules. Imagino emboscades, tiradors indígenes amb arc i fletxes apostats en el cim, búfals recorrent els prats propers al riu, el setè de cavalleria carregant... Imaginar no costa gens i aquí és tan fàcil!
Arribem al punt on pararem a dinar, Toroyoj, al costat del riu i d'unes magnífiques torres rocoses. L'indret segueix sent espectacular, però el fort aire que bufa aixeca tanta pols que es fa difícil reposar tranquil.lament i menjar a gust, així que no tardem en reprendre la marxa, aquest cop vorejant pausadament el riu. El sol està ara en el seu punt més àlgid, no obstant la lluna fa la seva aparició darrere les muntanyes evidenciant el fenomen que ja havia descrit en l'escrit anterior, la mitja lluna té forma de D estirada. I nosaltres seguim alternant el trot i el galop amb moments de repòs, endinsant-nos en els poblets i acabant el dia a Espicaya, on hi ha l'hotel on descansaré. Un hotelet encara acabant-se de fer, situat i protegit per una entrada en la serralada i amb unes magnífiques vistes dels camps propers, del riu i les muntanyes que a mesura que el sol va desapareixent van canviant els colors. De nit ja, sense ni una sola llum, el cel es veu nítid i estrellat. Em sembla que els cels que he anat veient al llarg del viatge seran una de les coses que més trobaré a faltar quan aquest finalitzi...
El camí de tornada el fem per l'altra riba, ara ja sols el meu nen guia i jo, em va explicant una mica sobre la regió, m'ha ensenyat a ensellar el cavall igual que ahir em va ensenyar a tenir-ne cura, i anem gaudint de les primeres hores de sol. Avui ja sense la música del seu telèfon, més plàcid i gaudint completament del paisatge sense interferències. L'aire càlid fa que la vida vagi lentament, res no es mou, els poblets que passem estan deserts, només els gossos surten a saludar-nos, per dir-ho d'alguna manera, i ens persegueixen fins que deixem el seu territori. És agradable cavalcar en aquestes condicions. M'hi veig. M'imagino que seria de mi si decidís tenir un ranxo, passar llargues hores muntant a cavall, despreocupadament recorrent el territori. I m'agrada. Segueixo imaginant que hauria de fer, com ho hauria d'organitzar, on,... Hi ha possibilitats. Si d'aquí un temps em veieu en un ranxo, la idea va néixer fa uns mesos a Veneçuela, però aquí va prendre forma.
En José Luís em té prohibit galopar tota l'estona, però sap que m'agrada, així que a la que hi ha oportunitat ens llancem a córrer. Al Negro també li agrada, li ho noto, i ens entenem a la perfecció. Així avancem ràpidament, parem per dinar al mateix punt que ahir, amb una mica menys de polseguera, i continuem avançant per entre congosts, deixant que els animals reposin i s'alimentin una mica pel riu, fins trobar la via del tren i arribar així al final del recorregut. Mare meva, com m'he divertit, com he gaudit dels paisatges i de l'ambient. No sé per què he tardat tant a provar el món eqüestre.
Per acabar amb Tupiza i Bolívia, la Laia em comenta que està per Oruro i quedem en que agafarà el tren cap al sud i jo m'hi enfilaré al seu pas per Tupiza per continuar fins a Villazón i la frontera argentina. El tren para en el meu poblet a les 4h del matí i jo mig adormit hi pujo per intentar continuar el son, sense haver tingut massa temps de descansar després d'haver passat dos meravellosos dies a cavall. No obstant el cos no se sent cansat sinó ple d'energia, i el trac-trac del tren tampoc no em deixa dormir, així que mato el temps mirant una ben estranya pel.lícula, "A love song for Bobby Brown", tot sol en el vagó, sabent que en breu el dia s'aixecarà i en aquests paratges això ha de ser un espectacle digne de ser contemplat. No necessito més d'una hora per veure com clareja i les muntanyes es van perfilant en el llunyà est. Mica en mica el blau fosc es va tenyint de vermell, taronja, groc, els núvols esquinçats ajuden a que pari la pel.lícula i només em dediqui a mirar per la finestra bocabadat. En aquest viatge puc dir que he vist prous despertars, però aquest guanya a la immensa majoria. El paisatge agrest i desèrtic ajuda a donar un contrast ben espectacular. Penso que Bolívia pot ser ben desfavorida en l'economia mundial, però té tanta riquesa que els paisatges i els despertars en són ben a l'altura. I si el panorama no canvia massa en entrar a l'Argentina, més d'un dia em llevaré a les 6h només per veure com el dia també s'aixeca. Així gaudeixo del millor comiat que podia tenir de Bolívia.
Bolívia, un país que estimava abans d'arribar-hi, que m'ha captivat durant la meva estada ensenyant-me només un centenar de les mil cares diferents que té, que he après a apreciar amb el seu ritme cadenciós i la seva manera de fer, que m'ha donat tant i no m'ha pres res que no estigués disposat a donar, que guardaré per sempre en el cor i al que penso tornar, sense cap mena de dubte.
-----
-----
Si la llegada a Tupiza fue como una pesadilla, la ciudad rápidamente se convirtió en un agradable lugar de reposo. Sin automóviles por las calles daba gusto pasear y observar el talante de la gente, muy tranquilo y pausado, organizándome para repetir una experiencia que hace unos cuántos meses encontré sensacional y a la que querré dedicar los meses de Enero a Marzo, montar a caballo.
Encontré que la gente del hostal me ofrecía un buen precio para pasar dos días montando a caballo por estos parajes. Me comentaron que ellos tenían un precio razonable porque los guías eran jóvenes, a pesar de que experimentados, pero no me esperaba que el mío, José Luís, tuviera sólo 15 años, con 5 años de experiencia como guía y 8 cuidando caballos...Se le veía que sabía lo que se hacía y me enseñó bastantes cosas sobre los animales, pero la conversación con él era bastante limitada. No obstante, el recorrido y el aprendizaje, que eran para mí los temas principales, no decepcionaron ni mucho menos.
Iniciamos el recorrido hacia el sur bordeando las vías del tren con toda tranquilidad, pues sólo pasan ocho trenes a la semana, cuatro en una dirección y cuatro en la otra, y casi siempre por la noche. Dejamos atrás la ciudad, nos internamos por caminos, sobra decir que son de tierra porque aquí todos lo son, y vamos avanzando por el desfiladero. La vegetación también va desapareciendo y sólo quedan pequeños arbustos entre cerros de piedra rojo ardiente. La erosión del viento y el agua han dejado formas muy particulares, escarpadas y agrestes, fascinantes. El sol golpea fuerte, pero el sombrero de cowboy que me han dejado lo frena bastante. Mi caballo, el Negro (bien originales teniendo en cuenta que él es marrón), me va respondiendo a la perfección. Recuerdo el aprendizaje que me proporcionaron en Los Llanos y consigo dominar bastante sus movimientos. A esto me dedico todo el trayecto, a hacer que corra cuando yo quiero, a frenarlo y dirigirlo, que no sólo siga los movimientos del otro caballo.
La primera parada es el Cañón del Duende, donde descansamos y encontramos a otro grupo de un australiano y un húngaro con el que compartiremos el día. Cuando arrancamos de nuevo nos vamos divirtiendo con pequeñas carreras que sufren intentos de frenada por parte de los tres perros de José Luís, que nos van acompañando, corriendo al lado y ladrando cuando nos aceleramos demasiado. Las carreras a veces las hago para escapar de la música infernal del móvil, que el chico ha decidido compartir con nosotros. Detesto esta práctica de compartir con el resto del mundo tu música si nadie te lo ha pedido. No tienes auriculares? Por qué la batería del móvil dura tanto? Observamos las montañas de la Quebrada Seca que van cambiando de color y en algunas incluso los colores se acumulan en diferentes estratos, gris, rojo, marrón, verde,... Un espectáculo! Las formaciones rocosas me transportan al lejano oeste de las películas. Imagino emboscadas, tiradores indígenas con arco y flechas apostados en la cumbre, búfalos recorriendo los prados cercanos al río, el séptimo de caballería cargando... Imaginar no cuesta nada y aquí es tan fácil!
Llegamos en el punto donde pararemos para comer, Toroyoj, junto al río y a unas magníficas torres rocosas. El lugar sigue siendo espectacular, pero el fuerte aire que sopla levanta tanto polvo que se hace difícil reposar tranquilamente y comer a gusto, así que no tardamos en retomar la marcha, esta vez bordeando pausadamente el río. El sol está ahora en su punto más álgido, no obstante la luna hace su aparición tras las montañas evidenciando el fenómeno que ya había descrito en el escrito anterior, la media luna tiene forma de D estirada. Y nosotros seguimos alternando el trote y el galope con momentos de reposo, adentrándonos en los pueblecitos y acabando el día en Espicaya, donde está el hotel donde descansaré. Un hotelito todavía acabándose de construir, situado y protegido por una entrada en la cordillera y con unas magníficas vistas de los campos cercanos, del río y las montañas que a medida que el sol va desapareciendo van cambiando los colores. Por la noche ya, sin una sola luz, el cielo se ve nítido y estrellado. Me parece que los cielos que he ido viendo a lo largo del viaje serán una de las cosas que más echaré de menos cuando este finalice...
El camino de vuelta lo hacemos por la otra orilla, ahora ya sólo mi niño guía y yo, me va explicando un poco sobre la región, me ha enseñado a ensillar el caballo igual que ayer me enseñó a tener cuidado del caballo, y vamos disfrutando de las primeras horas de sol. Hoy ya sin la música de su teléfono, más plácido y disfrutando completamente del paisaje sin interferencias. El aire cálido hace que la vida vaya lentamente, nada se mueve, los pueblecitos que pasamos están desiertos, sólo los perros salen a saludarnos, por así decirlo, y nos persiguen hasta que dejamos su territorio. Es agradable cabalgar en estas condiciones. Me veo. Me imagino que sería de mí si decidiera tener un rancho, pasar largas horas montando a caballo, despreocupadamente recorriendo el territorio. Y me gusta. Sigo imaginando que tendría que hacer, como lo tendría que organizar, donde,... Hay posibilidades. Si de aquí un tiempo me veis en un rancho, la idea nació hace unos meses en Venezuela, pero aquí tomó forma.
José Luís me tiene prohibido galopar todo el rato, pero sabe que me gusta, así que a la que hay oportunidad nos lanzamos a correr. Al Negro también le gusta, se lo noto, y nos entendemos a la perfección. Así avanzamos rápidamente, paramos para comer al mismo punto que ayer, con algo menos de polvareda, y continuamos avanzando por entre desfiladeros, dejando que los animales repongan y se alimenten un poco por el río, hasta encontrar la vía del tren y llegar así al final del recorrido. Madre mía, como me he divertido, cómo he disfrutado de los paisajes y del ambiente. No sé por qué he tardado tanto a probar el mundo ecuestre.
Para acabar con Tupiza y Bolivia, Laia me comenta que está por Oruro y quedamos en que tomará el tren hacia el sur y yo me subiré a su paso por Tupiza para continuar hasta Villazón y la frontera argentina. El tren para en mi pueblecito a las 4h de la mañana y yo medio dormido subo para intentar continuar el sueño, sin haber tenido demasiado tiempo para descansar después de haber pasado dos maravillosos días a caballo. Sin embargo el cuerpo no se siente cansado sino lleno de energía, y el traqueteo del tren tampoco me deja dormir, así que mato el tiempo mirando una bien extraña película, "A love song for Bobby Brown", solo en el vagón, sabiendo que en breve el día se levantará y en estos parajes esto debe ser un espectáculo digno de ser contemplado. No necesito más de una hora para ver cómo amanece y las montañas se van perfilando en el lejano este. Poco a poco el azul oscuro se va tiñendo de rojo, naranja, amarillo, las nubes rasgadas ayudan a que pare la película y sólo me dedique a mirar por la ventana boquiabierto. En este viaje puedo decir que he visto bastantes amaneceres, pero este gana a la inmensa mayoría. El paisaje agreste y desértico ayuda a dar un contraste muy espectacular. Pienso que Bolivia puede estar bien desfavorecida en la economía mundial, pero tiene tanta riqueza que los paisajes y los amaneceres están muy a la altura. Y si el panorama no cambia demasiado en entrar en la Argentina, más de un día me levantaré a las 6h sólo para ver cómo el día también se levanta. Así disfruto de la mejor despedida que podía tener de Bolivia.
Bolivia, un país que amaba antes de llegar, que me ha cautivado durante mi estancia enseñándome sólo un centenar de las mil caras diferentes que tiene, que he aprendido a apreciar con su ritmo cadencioso y su manera de hacer, que me ha dado tanto y no me ha tomado nada que no estuviera dispuesto a dar, que guardaré para siempre jamás en el corazón y al que pienso regresar, sin ningún tipo de duda.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada