Visita ràpida. Vist i no vist. Arribo a Sucre, m'instal.lo i dormo el que no he pogut en les 10 hores de viatge nocturn i vaig directe al bar per veure el partit. Victòria del Barça davant el Porto en la Supercopa d'Europa. Ja van dos títols en 8 dies i això promet. En el bar som cinc i tots catalans. Uns de cooperació, d'altres de viatge, tots cantem els gols i gaudim amb el tàndem Messi-Cesc que s'insinua potent. Sense moure'm del bar, em quedo a veure la interessant pel.lícula sobre les mines de Potosí, El miner del diable (The devil's miner), que mostra la vida d'un nano de 14 anys que treballa en les mines per donar suport a la seva família i es veu la cruesa i les creences d'aquest lloc que serà el meu proper destí. La pel.lícula em deixa força pensatiu. Realment, fins que no ets aquí i comproves les condicions de vida de la gran majoria d'aquesta gent, no et pots fer una idea del que els humans estem disposats a fer per tal de sobreviure, per tal de sacrificar-te pels que estimes tot i saber els riscos que corres... Quina sortida tenen? Serem capaços de donar la volta a la truita algun dia? En quina mesura podem treballar per a que així sigui?
I després ja sí, a visitar una mica la ciutat, però sense massa pressa. El centre de Sucre és ben bonic. També a aquesta, com Arequipa, l'anomenen la Ciutat Blanca, pel edificis colonials en la seva majoria blancs. Moltes esglésies, moltes universitats, molts joves estudiants i per tant molt soroll un divendres per la nit. Molta festa per tot arreu. I jo cansat que em retiro sigil.losament a recuperar-me encara del viatge per estar ben fresc pel matí i fer més visites. La principal, la Casa de la Libertad, on el 1825 i després de 16 anys de guerra es va signar la independència de Bolívia. Explica la guia que com que en Simón Bolívar volia crear una confederació d'estats sudamericans i els advocats que conformaven el parlament inicial el que volien era un estat propi, van afalagar al general anomenant-lo president i posant-li nom al país en honor seu, doncs abans tota aquesta zona s'anomenava Charcas. Ens expliquen que aquesta zona abans pertanyia als Jesuïtes, però com que tenien molt poder els van expulsar i van fer-ne una universitat laica per després passar a ser la seu del parlament fins que la guerra civil entre La Paz i Sucre va portar la capital administrativa cap a l'altiplà. Tot i això, aquí es continua inaugurant el curs parlamentari. La casa també guarda pintures dels herois de la independència, així com espases i restes d'aquests, antigues banderes i els bastons i retrats dels diferents 65 presidents que el país ha tingut en els seus dos-cents anys d'existència. Una bona lliçó d'història acompanyada d'una interessant visita.
I després toca menjar i torno a visitar el mercat, que ara feia temps que no hi posava els peus. Em segueix sorprenent que per només 8Bs, menys d'un euro, es pugui menjar un ric i copiós dinar. El mercat en sí també és un espectacle de gent amunt i avall i de venedors de tot, reclamant-te, oferint-te i sempre somrients. Amb l'estómac ple continuo el passeig per la ciutat, pel parc central, davant de la catedral i la casa de governació. Tot i ser una capital, és ben tranquil.la i dóna gust passejar-s'hi. Destaca la quantitat de xocolateries que hi ha, però encara més clíniques dentals. Suposo que tot està relacionat... Però aquí ja no hi faré res més. Tenia intenció d'anar a veure unes petges de dinosaures en un parc proper, però la Laia, que ja ha passat per aquí, no m'ho va recomanar massa i decideixo quedar-me en el bar, menjant postres i connectat a internet. Ara toca Potosí, endinsar-me en el Cerro Rico, quin respecte...
-----
-----
Visita rápida. Visto y no visto. Llego a Sucre, me instalo y duermo lo que no he podido en las 10 horas de viaje nocturno y voy directo al bar para ver el partido. Victoria del Barça ante el Oporto en la Supercopa de Europa. Ya van dos títulos en 8 días y esto promete. En el bar somos cinco y todos catalanes. Unos de cooperación, otros de viaje, todos cantamos los goles y disfrutamos con el tándem Messi-Cesc que se insinúa potente. Sin moverme del bar, me quedo a ver la interesante película sobre las minas de Potosí, El minero del diablo (The devil's miner), que muestra la vida de un chico de 14 años que trabaja en las minas para apoyar a su familia y se ve la crudeza y las creencias de este lugar que será mi próximo destino. La película me deja bastante pensativo. Realmente, hasta que no estás aquí y compruebas las condiciones de vida de la gran mayoría de esta gente, no te puedes hacer una idea de lo que los humanos estamos dispuestos a hacer para sobrevivir, para sacrificarte por los que aprecias a pesar de saber los riesgos que corres... Qué salida tienen? Seremos capaces de dar la vuelta a la tortilla algún día? En qué medida podemos trabajar para que así sea?
Y después ya sí, a visitar un poco la ciudad, pero sin demasiada prisa. El centro de Sucre es muy bonito. También a esta, como Arequipa, la denominan la Ciudad Blanca, por los edificios coloniales en su mayoría blancos. Muchas iglesias, muchas universidades, muchos jóvenes estudiantes y por lo tanto mucho ruido un viernes por la noche. Mucha fiesta por todas partes. Y yo cansado que me retiro sigilosamente a recuperarme todavía del viaje para estar bien fresco por la mañana y hacer más visitas. La principal, la Casa de la Libertad, donde el 1825 y después de 16 años de guerra se firmó la independencia de Bolivia. Explica la guía que cómo que Simón Bolívar quería crear una confederación de estados suramericanos y los abogados que conformaban el parlamento inicial lo que querían era un estado propio, halagaron al general denominándolo presidente y poniéndole nombre al país en honor suyo, pues antes toda esta zona se denominaba Charcas. Nos explican que esta zona antes pertenecía a los Jesuitas, pero cómo que tenían mucho poder los expulsaron e hicieron una universidad laica para después pasar a ser la sede del parlamento hasta que la guerra civil entre La Paz y Sucre trajo la capital administrativa hacia el altiplano. Aún así, aquí se continúa inaugurando el curso parlamentario. La casa también guarda pinturas de los héroes de la independencia, así como espadas y restos de estos, antiguas banderas y los bastones y retratos de los diferentes 65 presidentes que el país ha tenido en sus doscientos años de existencia. Una buena lección de historia acompañada de una interesante visita.
Y después toca comer y vuelvo a visitar el mercado, donde ahora hacía tiempo que no ponía los pies. Me sigue sorprendiendo que por sólo 8Bs, menos de un euro, se pueda comer una rica y copiosa comida. El mercado en sí también es un espectáculo de gente arriba y abajo y de vendedores de todo, reclamándote, ofreciéndote y siempre sonrientes. Con el estómago lleno continúo el paseo por la ciudad, por el parque central, ante la catedral y la casa de gobernación. A pesar de ser una capital, es muy tranquila y da gusto pasearse. Destaca la cantidad de chocolaterías que hay, pero todavía más clínicas dentales. Supongo que todo está relacionado... Pero aquí ya no haré nada más. Tenía intención de ir a ver unas huellas de dinosaurios en un parque cercano, pero Laia, que ya ha pasado por aquí, no me lo recomendó demasiado y decido quedarme en el bar, comiendo postres y conectado a internet. Ahora toca Potosí, adentrarme en el Cerro Rico, qué respeto...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada