dilluns, 12 de setembre del 2011

Dia 291: La Quebrada de Humahuaca. Argentina

Fi de línia. Baixo del tren i em retrobo amb la Laia, després d'uns dies de viatjar per separat. Tenim forces coses que explicar-nos i així, xerrant, deixem enrere Bolívia, fent una cua interminable per passar de Villazón a La Quiaca, ja a l'Argentina. El nord-oest argentí, del qual tan bé m'havien parlat quan vaig fer el meu primer viatge a aquest país, ara fa exactament quatre anys. Els amics m'han recomanat tant la ruta pel congost d'Humahuaca i les valls Calchaquies que hi penso dedicar les properes dues setmanes. Primera parada, Humahuaca.

Ens trobem amb un poblet tranquil, pintoresc i agradable. La temperatura ajuda i els paisatges i la gent també. L'amo de l'hostal és tot amabilitat i informació. Ens recomana anar a observar el camí que porta a Iruya i és el primer que fem ben d'hora pel matí. La carretera que hi va s'endinsa per les muntanyes i després descendeix per les seves faldes fins arribar al que en temps de pluges deu ser un gran riu, però ara només en queda una mostra. El camí és realment espectacular i cada corba ens ofereix una fotografia diferent, plena de colors i matisos. El poblet en si no té res d'especial, a no ser pel fet que està perdut allí en mig del no res, a més de tres hores del poble més gran, però les vistes que es tenen des del mirador que hi ha a sobre fa que el viatge sigui més que recomanable. Un primer tast del que ens espera aquests propers dies.

A Humahuaca s'hi està bé. El poble té encant, s'omple a migdia per veure com l'atractiu turístic actua i després es torna a buidar. Aquest atractiu es tracta de la imatge d'un sant que surt d'una finestreta que hi ha en la torre de la casa de la municipalitat, on també hi ha el tercer rellotge més gran del món, i la figura beneeix als presents amb moviments dels braços i del cap. Es tracta de la primera figura articulada d'un sant que es va crear i és feta en honor a San Francisco Solano que va passar per aquest poble fa molts anys i se'l recorda perquè captivava als indígenes locals amb la música del seu violí. A tres quarts de dotze, hordes de turistes apareixen càmera en mà, els segueixen els venedors de barrets, rosaris i collarets, així com els guies que van col.locant-los i donant-los explicacions. Cap allí les dotze, l'hora mai és exacta, comença a sonar l'Ave Maria i el sant fa la seva aparició entre sons d'admiració i el de les càmeres. Tres minuts més tard les portes de la finestreta ja es tanquen. Dos minuts després la plaça ja és quasi buida i els turistes han anat cap a l'església o a les parades amb teixits i records. Mitja hora més tard el poble recobra la tranquil.litat i aprofitem la calma per passejar-hi i gaudir del sol i la bona temperatura. Quanta serenitat! També aprofito, sota la influència de la Laia, per comprar-me un "charango", una guitarreta tipus ukelele, però aquesta de cinc cordes dobles, és a dir, deu cordes. Tinc bastant temps entre tant viatge per anar practicant i acabar convertit en un mestre charanguero...

Sense pressa canviem d'ubicació. Ens traslladem a Tilcara, un poblet més animat, més ple de turistes durant tot el dia i molts hippies, artesans i perroflautes. En Roger, un xilè que s'està a l'hostal El andaluz ens fitxa i ens porta cap allí, on coneixem l'Alvaro i en Marco d'Argentina i l'Aurélie, francesa, que estan a càrrec. Hi estem quasi sols, l'ambient és bo i hi ha força coses a fer pels voltants, així que hi establim el campament base per uns quants dies en els quals passegem pel poblet sense més pressa que la de veure el dia passar, descobrim gelats, entrepans de "chorizo", "lomo", "bondiola", "milanesa",... torno a Humahuaca a fer uns tràmits amb el banc, que m'han cobrat dues vegades la quantitat que vaig retirar... veig com el Barça empata reiteradament a 2 contra la Real Sociedad i contra l'AC Milan, i em dedico a no descobrir massa més. La Laia està més motivada per sortir a caminar i veure la "Garganta del Diablo" i altres punts d'interès del poblet. Jo, una mica cansat ja de tant amunt i avall, gaudeixo de la tranquil.litat que per aquí es respira no fent més del necessari.

La gran activitat que fem des d'aquí és anar fins a Purmamarca, un poblet a vint minuts en bus, on hi ha el "Cerro de los 7 colores". Una muntanya que domina el poble, amb diferents estrats de minerals com ferro, zinc, coure,... que transformen el paisatge en un cúmul de colors vermellosos, violacis, marrons, verds... tanta varietat cromàtica ens deixa de pedra. Ens allunyem per veure-ho millor i busquem un bon mirador, després ens hi apropem, ens internem pels camins que voregen la zona, ens fascinem i ens convencem que aquesta zona no és tan freqüentada pels turistes com poden ser Bariloche o el Calafate simplement perquè arribar-hi no és cosa fàcil i perquè no se li ha donat tanta propaganda. Aquesta zona només es visita en la segona ocasió que es viatja a l'Argentina. En un temps això estarà més ple, el lloc és magnífic. Els que sí que ho visiten són els turistes argentins, bàsicament els més ancians, la INSERSO local, i pel que aquests dies he vist el seu recorregut és: Purmamarca pel matí a veure aquesta muntanya amb els primers raigs del sol que li donen una visió màgica, en acabar van cap a Humahuaca per arribar-hi al migdia i veure'n el sant i el poblet. Dinen allí i acaben per la tarda a Tilcara amb el seu mercadet d'artesanies i teixits, per tornar a descansar a Salta. Un dia ben complet i maco.

Nosaltres, els vespres de Tilcara, els dediquem a descobrir "Peñas". La Laia no estava massa convençuda de la música local, massa "zampoña", "charango" i bombo, massa estrident, però la Peña de Carlitos és un bona revelació amb un graciós i a la vegada talentós grup del proper poble de Maimará. Ens introdueixen en la cultura i música local amb explicacions, històries, donant-se a conèixer i integrant-nos en l'espectacle. El públic està entregat, el sopar és bo i l'ambient deliciós. Acabada l'actuació comença l'espectacle d'en Carlitos, un veterà del poble, propietari del restaurant, i amb les seves històries sobre la vida quotidiana de la regió que acompanya amb les cançons corresponents va avançant la nit. Ens trobem en una atmosfera quasi familiar, les amables parelles de les taules adjacents ens integren, ens conviden a visitar-los en les seves localitats de Neuquén o Rosario. Acabem marxant per tal que no ens adoptin i ens convidin a viure amb ells pel que ens queda de vida. Quina amabilitat i bon humor.

"Llegando está el carnaval, quebradeño mi cholitai
llegando está el carnaval, quebradeño mi cholitai
fiesta de la quebrada, humahuaqueña para bailar
herque, charango y bombo carnavalito para cantar"

-----



-----

Fin de línea. Bajo del tren y me reencuentro con Laia, después de unos días de viajar por separado. Tenemos bastantes cosas que explicarnos y así, charlando, dejamos atrás Bolivia, haciendo una cola interminable para pasar de Villazón a La Quiaca, ya en Argentina. El noroeste argentino, del cual tan bien me habían hablado cuando hice mi primer viaje en este país, ahora hace exactamente cuatro años. Los amigos me han recomendado tanto la ruta por la quebrada de Humahuaca y los valles Calchaquíes que pienso dedicarles las próximas dos semanas. Primera parada, Humahuaca.

Nos encontramos con un pueblecito tranquilo, pintoresco y agradable. La temperatura ayuda y los paisajes y la gente también. El amo del hostal es todo amabilidad e información. Nos recomienda ir a observar el camino que lleva a Iruya y es lo primero que hacemos bien temprano por la mañana. La carretera que va se adentra por las montañas y después desciende por sus regazos hasta llegar a lo que en tiempo de lluvias debe de ser un gran río, pero ahora sólo queda una muestra. El camino es realmente espectacular y cada curva nos ofrece una fotografía diferente, llena de colores y matices. El pueblecito en si no tiene nada de especial, a no ser por el hecho que está perdido allí en medio del nada, a más de tres horas del pueblo más grande, pero las vistas que se tienen desde el mirador que hay encima hace que el viaje sea más que recomendable. Una primera muestra de lo que nos espera estos próximos días.

En Humahuaca se está bien. El pueblo tiene encanto, se llena a mediodía para ver como el atractivo turístico actúa y después se vuelve a vaciar. Este atractivo se trata de la imagen de un santo que sale de una ventanilla que hay en la torre de la casa de la municipalidad, donde también hay el tercer reloj más grande del mundo, y la figura bendice a los presentes con movimientos de los brazos y de la cabeza. Se trata de la primera figura articulada de un santo que se creó y está hecha en honor a San Francisco Solano que pasó por este pueblo hace muchos años y se lo recuerda porque cautivaba a los indígenas locales con la música de su violín. A las doce menos cuarto, hordas de turistas aparecen cámara en mano, los siguen los vendedores de sombreros, rosarios y collares, así como los guías que van colocándolos y dándolos explicaciones. Hacia las doce, la hora nunca es exacta, empieza a sonar el Ave Maria y el santo hace su aparición entre sonidos de admiración y el de las cámaras. Tres minutos más tarde las puertas de la ventanilla ya se cierran. Dos minutos después la plaza ya es casi vacía y los turistas han ido hacia la iglesia o a las paradas con tejidos y recuerdos. Media hora más tarde el pueblo recobra la tranquilidad y aprovechamos la calma para pasear y disfrutar del sol y la buena temperatura. Cuánta serenidad! También aprovecho, bajo la influencia de Laia, para comprarme un charango, una guitarrita tipo ukelele, pero esta de cinco cuerdas dobles, es decir, diez cuerdas. Tengo bastante tiempo entre tanto viaje para ir practicando y acabar convertido en un maestro charanguero...

Sin prisa cambiamos de ubicación. Nos trasladamos a Tilcara, un pueblecito más animado, más lleno de turistas durante todo el día y muchos hippies, artesanos y perroflautas. Roger, un chileno que se está en el hostal El andaluz nos ficha y nos lleva hacia allí, donde conocemos a Alvaro y Marco de Argentina y Aurélie, francesa, que están a cargo. Casi no hay nadie, el ambiente es bueno y hay bastantes cosas que hacer por los alrededores, así que establecemos el campamento base por unos cuántos días en los cuales paseamos por el pueblecito sin más prisa que la de ver el día pasar, descubrimos helados, bocadillos de chorizo, lomo, bondiola, milanesa,... regreso a Humahuaca para hacer unos trámites con el banco, que me han cobrado dos veces la cantidad que retiré... veo como el Barça empata reiteradamente a 2 contra la Real Sociedad y contra el AC Milan, y me dedico a no descubrir mucho más. Laia está más motivada para salir a andar y ver la Garganta del Diablo y otros puntos de interés del pueblecito. Yo, un poco cansado ya de tanto arriba y abajo, disfruto de la tranquilidad que por aquí se respira no haciendo más de lo necesario.

La gran actividad que hacemos desde aquí es ir hasta Purmamarca, un pueblecito a veinte minutos en bus, donde hay Cerro de los 7 Colores. Una montaña que domina el pueblo, con diferentes estratos de minerales como hierro, zinc, cobre,... que transforman el paisaje en un cúmulo de colores rojizos, violáceos, marrones, verdes... tanta variedad cromática nos deja de piedra. Nos alejamos para verlo mejor y buscamos un buen mirador, después nos acercamos, nos internamos por los caminos que bordean la zona, nos fascinamos y nos convencemos que esta zona no es tan frecuentada por los turistas como pueden ser Bariloche o el Calafate simplemente porque llegar no es cosa fácil y porque no se le ha dado tanta propaganda. Esta zona sólo se visita en la segunda ocasión que se viaja a Argentina. En un tiempo esto estará más lleno, el lugar es magnífico. Los que sí que lo visitan son los turistas argentinos, básicamente los más ancianos, la INSERSO local, y por lo que estos días he visto su recorrido es: Purmamarca por la mañana a ver esta montaña con los primeros rayos del sol que le dan una visión mágica, al acabar van hacia Humahuaca para llegar a mediodía y ver el santo y el pueblecito. Comen allí y acaban por la tarde en Tilcara con su mercadillo de artesanías y tejidos, para volver a descansar a Salta. Un día muy completo y hermoso.



Nosotros, los anocheceres de Tilcara, los dedicamos a descubrir "Peñas". Laia no estaba demasiado convencida de la música local, demasiada zampoña, charango y bombo, demasiado estridente, pero Peña de Carlitos es un buena revelación con un gracioso y a la vez talentoso grupo del cercano pueblo de Maimará. Nos introducen en la cultura y música local con explicaciones, historias, dándose a conocer e integrándonos en el espectáculo. El público está entregado, la cena es buena y el ambiente delicioso. Acabada la actuación empieza el espectáculo de Carlitos, un veterano del pueblo, propietario del restaurante, y con sus historias sobre la vida cotidiana de la región que acompaña con las canciones correspondientes va avanzando la noche. Nos encontramos en una atmósfera casi familiar, las amables parejas de las mesas adyacentes nos integran, nos invitan a visitarlos en sus localidades de Neuquén o Rosario. Acabamos marchando para que no nos adopten y nos inviten a vivir con ellos por el que nos queda de vida. Qué amabilidad y buen humor.

"Llegando está el carnaval, quebradeño mi cholitai
llegando está el carnaval, quebradeño mi cholitai
fiesta de la quebrada, humahuaqueña para bailar
herque, charango y bombo carnavalito para cantar"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada