No són ni les vuit del matí que ja m'espera la "chiva" al costat de l'església de Taganga. En ella ja hi són en Chris de Manchester i la Jess de Sidney. Passem a buscar la Rocío de Bogotà i dos holandesos que arriben més de quinze minuts tard, i enfilem cap a l'oficina de Turcol, a Santa Marta. A tocat esperar els holandesos i ara toca tornar a esperar. Temps per començar a conèixer-nos, comparar les motxilles (la meva sembla de les més grosses i pesades, però no sé com fer-la menor) i per comprovar que la Bree, la Justine i la Helen de Cartagena també són aquí, amb el xicot d'aquesta última, l'Alejandro de Bogotà.
Un cotxe em porta amb en John, Colombià també, cap al trencant cap a Ciudad Perdida. Allí toca tornar a esperar que arribi la "chiva" amb la resta del grup. Arribats, la "chiva" continua fins on pot, doncs la pista està en mal estat. En John, els dos guies, Omar i Lucho, i jo els seguim en moto-taxi, però com anem més ràpid tocarà esperar de nou fins a ajuntar el grup. Arfff... Ara sí, comença la caminada i el que he vist fins ara promet molt, uns arbres grocs donen un contrapunt màgic a aquestes muntanyes increïblement verdes.
Caminem durant hora i mitja per la pista, a trams enfangada, impossible per a vehicles, que condueix al poble del Mamey (o Machete), el darrer poble abans que el camí es converteixi en caminoi. De moment tot està sent bastant planer amb trams de baixada, res dur, i ens ha permès intercanviar les primeres impressions fins a parar per dinar en el poble. Allí el grup acaba de presentar-se: La Soul de Bucaramanga, la Tati de Manizales i el francès Laurent, Mia de Canadà i en Carlos (Kolja), d'Alemanya. Un grup força nombrós en comparació als altres que he vist de 7 o 9 persones...
Arrenquem de nou. Anem amb força endarreriment degut a totes les esperes, però això no ens desmotiva ni ens priva de parar-nos 10 minuts a banyar-nos en un gorg. Anar vorejant el riu o creuant-lo és la tònica constant. El so de l'aigua ens acompanya i és ben agradable. No ho és tant el fang i menys quan el sol ja se n'ha anat i a nosaltres encara ens queda un bon tros a fer. Però l'humor del grup és bo i les històries de por locals es succeeixen.
Arribem a les cabanes d'Adán després d'haver recorregut uns 10Km amb moments bastant durs d'anar pujant i pujant, sense ganes d'aixecar la vista, doncs només veus més camí que puja i els companys més avançats uns metres per sobre. Miro els meus peus, serro les dents, em concentro en els tres propers passos i pujo, pujo i pujo. Per sort, al coronar una pujada el paisatge et recompensa i reconforta, et dóna energies per continuar. Sento que estic en un lloc únic, paro, respiro, menjo la fruita que en Lucho, o el seu net Jefferson, ens ha deixat preparada i continuo endavant. Lleugerament cansats per aquest llarg dia, amb ganes d'una dutxa, un sopar calent, una cerveseta fresca per després retirar-nos a descansar. No són ni les 22h, però tothom ja dorm en les hamaques que ens toca llevar-nos de nou a les 6h.
Hem dormit com hem pogut, entre la fresca de les 3 del matí i no saber acomodar-nos bé, però ja estem llestos per a 5 hores més de caminada. És el segon dia i em sento bastant recuperat. Només començar ja toca creuar el primer riu, botes fora i l'aigua fresca pels turmells. Avui toca anar pujant i baixant tota l'estona i sense estar massa protegits pels arbres, així que suem i suem. No sé si tots en són conscients, però hi ha trams de baixada molt pronunciats i llargs que d'aquí dos dies tocarà fer al revés... Mentrestant, converses amb uns, riures amb d'altres i serrar les dents i pujar quan toca.
La part més entretinguda sempre és a l'hora de creuar rius, on el grup, que mica en mica s'havia anat disgregant, es torna a ajuntar i, si tenim sort, l'Omar ens permet 20 minuts per remullar-nos. I està clar que al grup li va l'aigua, perquè no perdem una sola oportunitat. A les 10h30 estem tots dins el riu, recuperant el cos i la ment, ben relaxats. El pitjor de començar a caminar, pel matí o després d'una capbussada, és que sempre és costa amunt i ràpidament s'oblida el plaer del descans. Per sort, sempre hi ha coses boniques i interessants a veure.
Una hora després d'abandonar el riu passem per unes casetes de famílies arzario i una mica més amunt parem en un poblat indígena kogi. Estem en la divisòria de les dues tribus locals. L'Omar ens explica la utilització del "poporo", una carabassa plena de pols de cargol de mar que, els homes kogi, utilitzen per a reflexionar sobre el seu dia a dia. Mentre masteguen fulles de coca, s'unten la pols dins la boca i amb la saliva resultant van untant la boca de la carabassa que, amb el temps, va adquirint consistència i un color grogós. Una tradició que els manté en estat mig al.lucinogen i els malmet les dents i la boca... Tradicions...
Seguim àrduament fins a les cabanes on dormirem, avui en llit. El riu és ben a prop i allí que ens dirigim tots per saltar, nadar i refrescar-nos un cop més. Sembla que passem el dia dins l'aigua, però no, només és que són moments ben agradables de descans. És migdia i tenim tota la tarda per dinar, tornar al riu, descansar i xerrar i fer nous plans. Avui si, ja ens coneixem tots, d'on venim, que fem i on anem. La Soul em recomana fortament anar a Bucaramanga (la cançó es repetirà tot el viatge) i al saber que no hi passaré en aquest any de viatge es decep i insisteix... que hi farem, no es pot anar a tot arreu.
Després de sopar descobreixo que aquí també existeix el cigaló, el "carajillo", fet amb cafè i l'aiguardent anisat. La Rocío proposa i la Mia disposa. Així provem tots les seves barreges i invents, Oreo amb "carajillo" lliguen bé. Oreo amb "guaro", també. I al llit, que ja són les 21h i ja hem fet la digestió i tot...
A les 5h30 ens tornem a llevar. L'objectiu és ser els primers en arribar al següent campament i tornar a tenir llit. Avancem vorejant el riu fins el moment de creuar-lo, en aquest cas amb l'aigua fins a la cintura i cada cop més fresca. Tornem a pujar i pujar, aquest cop no acaba mai. Un cop més la Mia va davant meu i és que a mesura que avancen les hores el grup es va allargant i les posicions es defineixen. La Rocío sempre davant, normalment la Soul, el Carlos i el John la segueixen. La Mia i jo uns metres/minuts després, amb en Chris i la Jess. Finalment la Tati i en Laurent, la Justine, la Bree, l'Helen i l'Alejandro.
Fem una parada a mitja pujada, on els kogi hi tenen un teler i un molí per moldre la canya, extreure'n el suc i fer sucres i alcohols. Arranquem de nou amb les forces justes i jo amb mal al genoll esquerra des d'ahir. No massa dolor, però es comença a ressentir d'una antiga lesió.
Nou riu, nova parada, nou bany. Aquest cop l'aigua és ben freda però s'agraeix. Diuen que cada 100m d'ascensió, 1º menys de temperatura. Són els moments de glòria i ja només som a 30 minuts del nostre destí d'avui, on evidentment hi ha un altre riu. Ja pensant que no em mouré més, m'hi recreo i em relaxo. El riu baixa ràpid i el fem servir com a tobogan que ens transporta una bona desena de metres cap avall. Ohhh... quin regal!
La meva sorpresa ve quan l'Omar em diu que havent dinat havíem decidit atacar avui l'ascensió a Tayuna, La Ciudad Perdida. Cansat com estic i amb mal de genoll em toca pujar 1.600 esglaons, passejar i baixar de nou!!! Em sembla que no hi érem tots al moment de prendre la decisió...
Així que arrenquem de nou. I, realment, mereix tots els esforços haver pujat fins aquí. El poble Tayrona es va retirar a les muntanyes quan els dolents espanyols els van perseguir i els volien dominar. Van aconseguir protegir-se fins el 1.600, quan van claudicar i van baixar. La selva es va menjar la ciutat fins que el 1.974 uns buscadors de tresors la van retrobar. Va seguir en l'anonimat mentre els buscadors i els policies es repartien el botí, però al fer-se massa ferotges les disputes, el govern va intervenir i va passar a ser pública la seva existència. Des d'aleshores hem estat molts els afortunats de passar-hi i gaudir de les seves terrasses, cases i temples. Tot i l'afluència de turistes, una cinquantena per dia, els indígenes no semblen massa interessats en nosaltres i el recinte no sembla un supermercat com d'altres indrets que ja he visitat. Un lloc magnífic que, amb una mica de forma física, mereix ser visitat.
Ens demorem tant com podem en la Ciutat Perduda, però els mosquits i l'hora ens aconsellen baixar els estrets esglaons fins al campament base. Així aprofitem de nou del meravellós riu, el sopar reconfortant i divertides converses al voltant d'una darrera ampolla de "guaro".
Ja és el quart dia i avui serà el més dur. Ens toca caminar el que vam caminar ahir i abans d'ahir. Sembla que hauria de ser més fàcil i costa avall, però no és així tot el temps. Uns bons trams de pujada continua ens esperen. Per sort, al arribar al segon campament una mula es fa càrrec de les bosses de qui vulgui a canvi de 5.000 pesos, i jo vull, així puc anar amb les mans lliures i prenent fotos i vídeos.
Avui el grup si que es va disgregant, el ritme dels primers no és el dels darrers i la pujada pel gran canyó de fang roig marca un punt i a part. No se li veu el final, puja i puja. Jo m'enganxo al ritme de la Rocío i no penso en res més que en continuar cap amunt. Sé que si em paro a respirar serà molt difícil arrencar de nou. Per sort, tot té un final i això no és una excepció. El dia es fa llarg, però ja sóc a les cabanes d'Adán i, mentre espero a la mula amb les meves pertinences, me'n vaig amb en Jefferson a banyar-me al riu, en una bassa de 9m de profunditat, amb cascadeta i varies possibilitats per saltar. Així el cos es recupera sol!
Ja es veu el final de l'excursió, demà només haurem de caminar fins a Machete ja que els cotxes ja hi arriben, així que amb 3 hores de caminar n'hi haurà prou. Celebrem la darrera nit plegats amb un sopar i jugant, tot i que a alguns el dia els ha passat factura i no tenen el cos per diversions.
Fent balanç, el grup ha sigut molt efectiu, cadascú al seu ritme, però amb un bon ritme; sense cap problema d'entesa entre uns i altres, ans al contrari, amb bon humor i companyerisme.
Arribats al darrer dia les coses semblen més fàcils i tothom camina a bon pas per arribar de nou a Machete, fer el dinar de comiat i agafar la "chiva" fins a Santa Marta i Taganga. Abans, però, toca també un darrer i alegre bany en el gorg del primer dia, observar detingudament els paisatges i entreveure el Pico Colón tot nevat, i acabar fent pràctiques de "tejo" organitzades per la Tati, l'esport nacional consistent en llançar un per i introduir-lo en una obertura inclinada situada a distància.
El camí des de Machete a Santa Marta es fa dur i llarg. Ja tothom vol acabar, donar-se una bona dutxa i descansar. Ens acomiadem i torno cap a Taganga amb els mateixos que havia marxat fa quatre dies. Ciudad Perdida és la meva primera excursió de debò. Sempre recordaré aquests cinc dies de travessia, rius i muntanyes, i també a aquest entusiasta grup.
----
----
-----
No son ni las ocho de la mañana que ya me espera la "chiva" junto a la iglesia de Taganga. En ella ya están Chris de Manchester y Jess de Sidney. Pasamos a buscar a Rocío de Bogotá y dos holandeses que llegan más de quince minutos tarde, y nos dirigimos hacia la oficina de Turcol, en Santa Marta. A habido que esperar a los holandeses y ahora toca volver a esperar. Tiempo para empezar a conocernos, comparar las mochilas (la mía parece de las más grandes y pesadas, pero no sé como hacerla menor) y para comprobar que Bree, Justine y Helen de Cartagena también están aquí, junta al chico de esta última, Alejandro de Bogotá.
Un coche me lleva con John, Colombiano también, hacia el cruce para Ciudad Perdida. Allí esperamos a que llegue la "chiva" con el resto del grupo. Llegados, la "chiva" continúa hasta donde puede, pues la pista está en mal estado. John, los dos guías, Omar y Lucho, y yo los seguimos en moto-taxi, pero como vamos más rápido tocará esperar de nuevo hasta juntar el grupo. Arfff... Ahora sí, empieza la caminata y por lo que he visto hasta ahora promete mucho, unos árboles amarillos dan un contrapunto mágico a estas montañas increíblemente verdes.
Andamos durante hora y media por la pista, a tramos embarrada, imposible para vehículos, que conduce al pueblo del Mamey (o Machete), el último pueblo antes de que el camino se convierta en vereda. De momento todo está siendo bastante llano con tramos de bajada, nada duro, y nos ha permitido intercambiar las primeras impresiones hasta parar para comer en el pueblo. Allí el grupo acaba de presentarse: Soul de Bucaramanga, Tati de Manizales y el francés Laurent, Mia de Canadá y Carlos (Kolja), de Alemania. Un grupo bastante numeroso en comparación a los otros que he visto de 7 o 9 personas...
Arrancamos de nuevo. Vamos con bastante retraso debido a todas las esperas, pero esto no nos desmotiva ni nos priva de pararnos 10 minutos a bañarnos en una poza. Ir bordeando el río o cruzándolo es la tónica constante. El sonido del agua nos acompaña y es muy agradable. No lo es tanto el barro y menos cuando el sol ya se ha ido y a nosotros todavía nos queda un buen tramo que hacer. Pero el humor del grupo es bueno y las historias de miedo locales se suceden.
Llegamos a las cabañas de Adán después de haber recorrido unos 10Km con momentos bastante duros de ir subiendo y subiendo, sin ganas de levantar la vista, pues sólo ves más camino que sube y los compañeros más avanzados unos metros por encima. Miro mis pies, sierro los dientes, me concentro en los tres próximos pasos y subo, subo y subo. Por suerte, al coronar una subida el paisaje te recompensa y reconforta, te da energías para continuar. Siento que estoy en un lugar único, paro, respiro, como la fruta que Lucho, o su nieto Jefferson, nos ha dejado preparada y continúo adelante. Ligeramente cansados por este largo día, con ganas de una ducha, una cena caliente, una cervecita fresca para después retirarnos a descansar. No son ni las 22h, pero todo el mundo ya duerme en las hamacas que nos toca levantarnos de nuevo a las 6h.
Hemos dormido como hemos podido, entre la fresca de las 3 de la mañana y no saber acomodarnos bien, pero ya estamos listos para 5 horas más de caminata. Es el segundo día y me siento bastante recuperado. Sólo empezar ya toca cruzar el primer río, botas fuera y el agua fresca por los tobillos. Hoy toca ir subiendo y bajando todo el rato y sin estar demasiado protegidos por los árboles, así que sudamos y sudamos. No sé si todos son conscientes, pero hay tramos de bajada muy pronunciados y largos que de aquí dos días tocará hacer a la inversa... Mientras tanto, conversaciones con unos, risas con otros y serrar los dientes y subir cuando toca.
La parte más entretenida siempre es a la hora de cruzar ríos, donde el grupo, que poco a poco se había ido disgregando, se vuelve a juntar y, si tenemos suerte, Omar nos permite 20 minutos para remojarnos. Y está claro que al grupo le va el agua, porque no perdemos una sola oportunidad. A las 10h30 estamos todos dentro del río, recuperando el cuerpo y la mente, muy relajados. Lo peor de empezar a andar, por la mañana o después de una zambullida, es que siempre es cuesta arriba y rápidamente se olvida el placer del descanso. Por suerte, siempre hay cosas bonitas e interesantes a ver.
Una hora después de abandonar el río pasamos por unas casitas de familias arzario y algo más arriba paramos en un poblado indígena kogi. Estamos en la divisoria de las dos tribus locales. Omar nos explica la utilización del "poporo", una calabaza llena de polvo de caracola que, los hombres kogi, utilizan para reflexionar sobre su día a día. Mientras mastican hojas de coca, se untan el polvo dentro de la boca y con la saliva resultante van untando la boca de la calabaza que, con el tiempo, va adquiriendo consistencia y un color amarillento. Una tradición que los mantiene en estado medio alucinógeno y los malogra los dientes y la boca... Tradiciones...
Seguimos arduamente hasta las cabañas donde dormiremos, hoy en cama. El río está muy cerca y allí que nos dirigimos todos para saltar, nadar y refrescarnos una vez más. Parece que pasamos el día dentro del agua, pero no, sólo es que son momentos muy agradables de descanso. Es mediodía y tenemos toda la tarde para comer, volver al río, descansar y charlar y hacer nuevos planes. Hoy si, ya nos conocemos todos, de donde venimos, que hacemos y donde vamos. Soul me recomienda fuertemente ir a Bucaramanga (la canción se repetirá todo el viaje) y al saber que no pasaré en este año de viaje se decepciona e insiste... que le vamos a hacer, no se puede ir a todas partes.
Después de cenar descubro que aquí también existe el carajillo, hecho con café y el aguardiente anisado. Rocío propone y Mia dispone. Así probamos todos sus mezclas e inventos, Oreo con carajillo ligan bien. Oreo con "guaro", también. Y a la cama, que ya son las 21h y hasta hemos hecho la digestión...
A las 5h30 nos volvemos a levantar. El objetivo es ser los primeros en llegar al siguiente campamento y volver a tener cama. Avanzamos bordeando el río hasta el momento de cruzarlo, en este caso con el agua hasta la cintura y cada vez más fresca. Volvemos a subir y subir, esta vez no acaba nunca. Una vez más Mia va delante mío y es que a medida que avanzan las horas el grupo se va alargando y las posiciones se definen. Rocío siempre al frente, normalmente Soul, Carlos y John la siguen. Mia y yo unos metros/minutos después, con Chris y Jess. Finalmente Tati y Laurent, Justine, Bree, Helen y Alejandro.
Hacemos una parada a media subida, donde los kogi tienen un telar y un molino para moler la caña, extraer el zumo y hacer azúcares y alcoholes. Arrancamos de nuevo con las fuerzas justas y yo con dolor en la rodilla izquierda desde ayer. No demasiado dolor, pero se empieza a resentir de una antigua lesión.
Nuevo río, nueva parada, nuevo baño. Ahora el agua es muy fría pero se agradece. Dicen que cada 100m de ascensión, 1º menos de temperatura. Son los momentos de gloria y ya sólo estamos a 30 minutos de nuestro destino de hoy, donde evidentemente hay otro río. Ya pensando que no me moveré más, me recreo y me relajo. El río baja rápido y lo usamos como tobogán que nos transporta una buena decena de metros hacia abajo. Ohhh... qué regalo!
Mi sorpresa viene cuando Omar me dice que habíamos decidido atacar hoy, después de comer, la ascensión a Tayuna, La Ciudad Perdida. Cansado cómo estoy y con dolor de rodilla me toca subir 1.600 peldaños, pasear y bajar de nuevo!!! Me parece que no estábamos todos en el momento de tomar la decisión...
Así que arrancamos de nuevo. Y, realmente, merece todos los esfuerzos haber subido hasta aquí. El pueblo Tayrona se retiró en las montañas cuando los malos españoles los persiguieron y los querían dominar. Consiguieron protegerse hasta el 1.600, cuando claudicaron y bajaron. La selva se comió la ciudad hasta que el 1.974 unos buscadores de tesoros la reencontraron. Siguió en el anonimato mientras los buscadores y los policías se repartían el botín, pero al hacerse demasiado feroces las disputas, el gobierno intervino y pasó a ser pública su existencia. Desde entonces hemos sido muchos los afortunados en pasar y disfrutar de sus terrazas, casas y templos. A pesar de la afluencia de turistas, una cincuentena por día, los indígenas no parecen demasiado interesados en nosotros y el recinto no parece un supermercado como otros lugares que ya he visitado. Un lugar magnífico que, con un poco de forma física, merece ser visitado.
Nos demoramos tanto como podemos en la Ciudad Perdida, pero los mosquitos y la hora nos aconsejan bajar los estrechos peldaños hasta el campamento base. Así aprovechamos de nuevo del maravilloso río, la cena reconfortante y divertidas conversaciones alrededor de una última botella de "guaro".
Ya es el cuarto día y hoy será el más duro. Nos toca andar lo que anduvimos ayer y anteayer. Parece que tendría que ser más fácil y cuesta abajo, pero no es así todo el tiempo. Unos buenos tramos de subida continúa nos esperan. Por suerte, al llegar al segundo campamento una mula se hace cargo de las bolsas de quienes quieren a cambio de 5.000 pesos, y yo quiero, así puedo ir con las manos libres y tomando fotos y vídeos.
Hoy el grupo si que se va disgregando, el ritmo de los primeros no es el de los últimos y la subida por el gran cañón de barro rojo marca un punto y aparte. No se le ve el final, sube y sube. Yo me engancho al ritmo de Rocío y no pienso en nada más que en continuar hacia arriba. Sé que si me paro a respirar será muy difícil arrancar de nuevo. Por suerte, todo tiene un final y esto no es una excepción. El día se hace largo, pero ya estoy en las cabañas de Adán y, mientras espero a la mula con mis pertenencias, me voy con Jefferson a bañarme al río, en una balsa de 9m de profundidad, con cascadita y varías posibilidades para saltar. Así el cuerpo se recupera solo!
Ya se ve el final de la excursión, mañana sólo tendremos que andar hasta Machete puesto que los coches ya llegan, así que con 3 horas de andar habrá suficiente. Celebramos la última noche juntos con una cena y jugando, a pesar de que a algunos el día les ha pasado factura y no tienen el cuerpo para diversiones.
Haciendo balance, el grupo ha sido muy efectivo, cada cual a su ritmo, pero con un buen ritmo; sin ningún problema de entendida entre unos y otros, más bien al contrario, con buen humor y compañerismo.
Llegados al último día las cosas parecen más fáciles y todo el mundo anda a buen paso para llegar de nuevo a Machete, hacer la comida de despedida y coger la "chiva" hasta Santa Marta y Taganga. Antes, pero, toca también un último y alegre baño en la poza del primer día, observar detenidamente los paisajes y entrever el Pico Colón todo nevado, y acabar haciendo prácticas de "tejo" organizadas por la Tati, el deporte nacional consistente en lanzar un peso e introducirlo en una apertura inclinada situada a distancia.
El camino desde Machete a Santa Marta se hace duro y largo. Ya todo el mundo quiere acabar, darse una buena ducha y descansar. Nos despedimos y regreso hacia Taganga con los mismos que había marchado hace cuatro días. Ciudad Perdida es mi primera excursión de verdad. Siempre recordaré estos cinco días de travesía, ríos y montañas, y también a este entusiasta grupo.
Jugaste tejo!!
ResponEliminaEscelente!
Sí y la metí! Me dijeron que de rebote no valía... pero oye, si el trozo de metal está dentro... está dentro! :)
ResponElimina