Arribem a San Carlos a quarts de sis del matí, després d’un viatge en ferry de 10h entre pel.lícules d’en Will Smith, l’aire condicionat ben fort i converses amb el grup de turistes que som.
A l’arribada, en Josué de Global Humanitaria m’espera per anar a visitar dues àrees d’actuació de l’ONG.
Se’ns ajunta la Marbelí i anem fins a Boca de Sábalos en panga, una llanxa fineta i ràpida amb unes 40 persones de capacitat. Se’ns ajunta l’Arístides i en un jeep que ens deixa el centre de salut enfilem cap a Boca Escalera per uns camins impossibles, plens de fang i forats. Hi arribem una hora més tard i anem a visitar una escola que va ser reconstruïda amb fons de GH i l’ambaixada del Japó. Els nens estan fent classe i ens saluden a l’uníson quan entrem i em presenten com un padrí. Intercanviem quatre paraules amb la professora i els nens, tímids ells i tímid jo, i sortim a veure els més xics. És una escola petita i els recursos són escassos, però a les professores se les veu entusiastes i als nens feliços; sobretot a l’hora de l’esbarjo i del menjar. Ara ja sí, parlem una mica més i em demanen que els faci fotos per després divertir-se veient-se.
Tornem a Boca de Sábalos a deixar la Marbelí i continuem per un altre camí, pitjor a l’anterior. A Marcelo hi estan fent unes proves de plantació de soja per veure quina llavor funciona millor i quina és la millor època de sembra. Un cop estigui verificat estendran el projecte a més camps i utilitzaran la soja en l’alimentació dels nens, que també són a l’escola i ens reben amb somriures. Una experiència extraordinària i impactant aquesta de poder veure els projectes i resultats de l’ONG amb la que col.laboro. Gràcies Raquel per posar-me en contacte amb en Josué.
Camí amunt i avall no he pogut evitar pensar en el llibre que llegeixo, “Cien años de soledad” i relacionar-ho amb el que he anat veient. El poble, la gent, els menjadors i les “pulperias”, les cases més arreglades i les que menys, la “Compañia bananera” que aquí és la companyia de la palma que s’ha imposat en la zona comprant terrenys a preus ridículs per després explotar-ne els antics habitants i els nous que s’han establert al voltant de la companyia creant el poble d’El Vivero. Tot m’ho recorda. Macondo és per tot arreu i es repeteix.
En Josué em proposa anar a fer nit a El Castillo en lloc de tornar a San Carlos. Tothom m’ha parlat molt bé d’aquest poblet, caracteritzat per una fortalesa construïda al segle XVII pels espanyols per protegir-se dels atacs dels pirates anglesos, així que accepto la proposta. Panga i cap allí. Instal.lats a la barra del bar del moll veig com la Laura, l’Alex i en Daniel s’apropen pel carrer principal (i quasi únic) del poble. Finalment han tingut la mateixa idea i compartim cerveses, sopar i converses per arreglar el món i entendre Nicaragua.
Pel matí, en Josué marxa d’hora per continuar les vacances que ha tallat per acompanyar-me a mi per aquí. Jo passejo una mica, esmorzo i observo la gent i com ja ho he vist tot me’n torno a l’hotel a fer una becaina. Només són les 10 del matí... I així em troben quan a les 11 em proposen fer el tour per la Reserva Indio Maiz, una de les selves més grans de Centreamèrica. Ens calem les botes d’aigua, la panga, el guia i cap al Parc. Una hora de baixar pel San Juan, per després endinsar-nos en la natura, una selva tancada, plena d’animalons que ara són difícils d’observar (hauríem d’haver vingut més d’hora), però tant hi fa. Veiem immenses formigues treballant, ocells, un esquirol, una oruga i termites... Res espectacular en quant a fauna, però l’espectacle són els arbres i les lianes que ens rodegen. També sentim com les mones congo ens marquen la seva zona.
Passem la nit i el matí següent sense fer res en el poble. Parlar, passejar i veure l’entorn. Després, 4 hores de panga riu amunt fins a San Carlos i aquest matí ja abandono Nicaragua, per riu també. Passo els controls d’immigració, panga i cap a Costa Rica!
------
------
Llegamos a San Carlos sobre las cinco y media de la mañana, después de un viaje en ferry de 10h entre películas de Will Smith, el aire acondicionado bien fuerte y conversaciones con el grupo de turistas que somos.
A la llegada, Josué de Global Humanitaria me espera para ir a visitar dos áreas de actuación de la ONG. Se nos junta Marbelí y vamos hasta Boca de Sábalos en panga, una lancha finita y rápida con unas 40 personas de capacidad. Se nos junta Arístides y en un jeep que nos presta el centro de salud partimos hacia Boca Escalera por unos caminos imposibles, llenos de barro y hoyos. Llegamos una hora más tarde y vamos a visitar una escuela que fue reconstruida con fondos de GH y la embajada del Japón. Los niños están dando clase y nos saludan al unísono cuando entramos y me presentan como un padrino. Intercambiamos cuatro palabras con la profesora y los niños, tímidos ellos y tímido yo, y salimos a ver los más críos. Es una escuela pequeña y los recursos son escasos, pero a las profesoras se las ve entusiastas y a los niños felices; sobre todo a la hora del recreo y de la comida. Ahora ya sí, hablamos un poco más y me piden que les tome fotos para después divertirse viéndose.
Volvemos a Boca de Sábalos a dejar a Marbelí y continuamos por otro camino, peor al anterior. En Marcelo están haciendo unas pruebas de plantación de soja para ver qué semilla funciona mejor y cuál es la mejor época de siembra. Una vez esté verificado extenderán el proyecto a más campos y utilizarán la soja en la alimentación de los niños, que también están en la escuela y nos reciben con sonrisas. Una experiencia extraordinaria e impactante ésta de poder ver los proyectos y resultados de la ONG con la que colaboro. Grácias Raquel por ponerme en contacto con Josué.
Camino arriba y abajo no he podido evitar pensar en el libro que leo, "Cien años de soledad" y relacionarlo con lo que he ido viendo. El pueblo, la gente, los comedores y las "pulperias", las casas más arregladas y las que menos, la "Compañia bananera" que aquí es la compañía de la palma que se ha impuesto en la zona comprando terrenos a precios ridículos para después explotar a los antiguos habitantes y los nuevos que se han establecido en torno a la compañía creando el pueblo de El Vivero. Todo me lo recuerda. Macondo está por todas partes y se repite.
Josué me propone ir a pasar la noche en El Castillo en lugar de regresar a San Carlos. Todo el mundo me ha hablado muy bien de este pueblecito, caracterizado por una fortaleza construida en el siglo XVII por los españoles para protegerse de los ataques de los piratas ingleses, así que acepto la propuesta. Panga y hacia allí. Instalados en la barra del bar del muelle veo cómo Laura, Alex y Daniel se acercan por la calle principal (y casi única) del pueblo. Finalmente han tenido la misma idea y compartimos cervezas, cena y conversaciones para arreglar el mundo y entender Nicaragua.
Por la mañana, Josué se marcha temprano para continuar sus vacaciones que ha cortado para acompañarme a mí por aquí. Yo paseo un poco, desayuno y observo a la gente y como ya lo he visto todo me vuelvo al hotel a hacer una siesta. Sólo son las 10 de la mañana... Y así me encuentran cuando a las 11 me proponen hacer el tour por la Reserva Indio Maiz, una de las mayores selvas de Centroamérica. Nos calamos las botas de agua, la panga, el guía y hacia el Parque. Una hora de bajar por el San Juan, para después adentrarnos en la naturaleza, una selva cerrada, llena de animales que ahora es difícil de observar (tendríamos que haber venido más temprano), pero da igual. Vemos inmensas hormigas trabajando, pájaros, una ardilla, una oruga y termitas... Nada espectacular en cuanto a fauna, pero el espectáculo son los árboles y las lianas que nos rodean. También oímos como los monos congo nos marcan su zona.
Pasamos la noche y la mañana siguiente sin hacer nada en el pueblo. Hablar, pasear y ver el entorno. Después, 4 horas de panga río arriba hasta San Carlos y esta mañana ya abandono Nicaragua, por río también. Paso los controles de inmigración, panga y hacia Costa Rica!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada