dijous, 26 de maig del 2011

Dia 178: De Tabatinga a Iquitos. Perú

Santa Rosa està inundada, es fa difícil caminar sense mullar-se o relliscar pel carrer d'aquesta illa, la frontera peruana. Fets els tràmits d'entrada, localitzat el vaixell, m'instal.lo a la part de dalt on tot just estan acabant d'instal.lar-se uns altres estrangers. I jo que pensava que en aquest tram si que no anava a creuar-me'n cap... Però ràpidament fem coneixença. L'Unai, basc de Victòria-Gasteiz, en Julien, francès que viu a Nova Caledònia, unes illes franceses i en Robby, un estatunidenc que viu a Iquitos. Tots viatgem de manera diferent. L'Unai fa anys que va marxar i va baixant des de Mèxic, ara fent manualitats i artesanies ja que se li van acabar els estalvis... vaja, el que es coneix com un perro-flauta sense gos ni flauta. En Julien està en una excedència com jo, però ell viatja donant la volta al món, amb el paquet de bitllets per volar en un sentit del planeta i ha fet Àsia i ara Amèrica del Sud. En Robby, professor d'anglès, porta quasi un any per Perú donant classes i com que no té visat per treballar, cada 3 mesos li toca sortir del país, abans d'anar a Corea. Ens entenem bé i la primera nit la passem xerrant i bevent entre històries de tot tipus. També se'ns uneixen alguns peruans que tornen cap a casa després d'estar fent negocis per aquí.

Ja m'havien avisat que aquest vaixell seria diferent als anteriors en territori brasiler. Per començar sorprèn que tota la tripulació encarregada del menjar i la neteja tingui molta ploma. També els de les altres embarcacions que ens creuem. Un membre de la tripulació amb el que he travat amistat em comenta que són feines que requereixen molt esforç i energia i així ho justifica. A mi em continua sobtant el criteri, però ells sabran. Un altre punt és que aquesta embarcació es va parant en cada poblet que troba i com que aquí no hi tenen molls, ni molls flotants com al Brasil, el vaixell es llança literalment sobre el marge del poblet, fins a quedar la proa sobre la riba. Els vaixells ja estan dissenyats per aquesta funció, amb una proa en forma de falca. De tant parar, el vaixell va quedar ben carregat de tot tipus de mercaderies; la més sorprenent i sorollosa, una vintena de porcs peluts que anaven carregant un per aquí, dos per allí, per dur-los al mercat de la capital. Amb tot, una cosa no canvia... les impressionants postes de sol. Tot i que les pluges ens visiten sovint durant els dos dies de trajecte, els vespres els respecta per a que puguem tots gaudir-ne.

D'entre totes les coses que em continuen sorprenent està la fervorosa religiositat dels llatinoamericans. En el vaixell de Manaus a Tabatinga pocs eren els brasilers, colombians o peruans que no duien amb ells una bíblia i l'anaven llegint en un moment o altre. En aquest vaixell no se'n veuen tantes, però si es veuen comunitats religioses ben curioses. Tenim els israelites, en la qual les dones es cobreixen el cabell amb un vel estil Mare de Déu i els homes es cobreixen el cap amb una gorra, qualsevol els hi val, des d'una de beisbol a una amb dibuixets de Walt Disney, i també es deixen els cabells i la barba llarga. Considerant que els peruans mestissos no tenen masses pèls, la barba és força poc poblada. Fins i tot em vaig sentir el comentari de que jo semblava un porquet de tants pèls que tenia a les cames... En fi! També pel camí ens anàvem creuant comunitats religioses que semblava que vivien isolades del resta del món i només tenien contacte amb els del vaixell quan passaven, com els "cruceros".

L'arribada es va produir cap a les 3 de la matinada, però com que a aquelles hores no volíem aventurar-nos per una ciutat desconeguda, vam continuar dormint ja fins a les 6 del matí, quan la proa del vaixell s'havia convertit en un mercat de peix, fruites, porcs i tot el que transportàvem. Nosaltres vam negociar una habitació plegats sense necessitat de baixar i una moto-taxi ens hi va acompanyar. La ciutat quasi no té cotxes, però de moto-taxis n'hi ha un bon munt. Temps per a nous descobriments i fer temps fins que el Barça jugui dissabte la final de la Champions amb el Manchester United. No me'n puc anar abans...

-----

Santa Rosa está inundada, se hace difícil andar sin mojarse o resbalar por la calle de esta isla, la frontera peruana. Hechos los trámites de entrada, localizado el barco, me instalo en la parte de arriba donde justo están acabando de instalarse otros extranjeros. Y yo que pensaba que en este tramo si que no iba a cruzarme ninguno... Pero rápidamente hacemos conocimiento. Unai, vasco de Victoria-Gasteiz, Julien, francés que vive en Nueva Caledonia, unas islas francesas y Robby, un estadounidense que vive en Iquitos. Todos viajamos de manera diferente. Unai hace años que marchó y va bajando desde México, ahora haciendo manualidades y artesanías puesto que se le acabaron los ahorros... vaya, lo que se conoce como un perro-flauta sin perro ni flauta. Julien está en una excedencia como yo, pero él viaja dando la vuelta al mundo, con el paquete de billetes para volar en un sentido del planeta y ha hecho Asia y ahora América del Sur. Robby, profesor de inglés, lleva casi un año por Perú dando clases y cómo que no tiene visado para trabajar, cada 3 meses le toca salir del país, antes de irse a Corea. Nos entendemos bien y la primera noche la pasamos charlando y bebiendo entre historias de todo tipo. También se nos unen algunos peruanos que regresan hacia casa después de estar haciendo negocios por aquí.

Ya me habían avisado que este barco sería diferente a los anteriores en territorio brasileño. Para empezar sorprende que toda la tripulación encargada de la comida y la limpieza tenga mucha pluma. También los de las otras embarcaciones que nos cruzamos. Un miembro de la tripulación con el que he trabado amistad me comenta que son trabajos que requieren mucho esfuerzo y energía y así lo justifica. A mí me continúa sorprendiendo el criterio, pero ellos sabrán. Otro punto es que esta embarcación se va parando en cada pueblecito que encuentra y cómo que aquí no tienen muelles, ni muelles flotantes como en Brasil, el barco se lanza literalmente sobre el margen del pueblecito, hasta quedar la proa sobre la orilla. Los barcos ya están diseñados para esta función, con una proa en forma de cuña. De tanto parar, el barco quedó muy cargado de todo tipo de mercancías; la más sorpresiva y ruidosa, una veintena de cerdos peludos que iban cargando uno por aquí, dos por allí, para llevarlos al mercado de la capital. Con todo, una cosa no cambia... las impresionantes puestas de sol. A pesar de que las lluvias nos visitan a menudo durante los dos días de trayecto, los atardeceres los respeta para que podamos todos disfrutar.

De entre todas las cosas que me continúan sorprendiendo está la fervorosa religiosidad de los latinoamericanos. En el barco de Manaus a Tabatinga pocos eran los brasileños, colombianos o peruanos que no llevaban con ellos una biblia y la iban leyendo en un momento u otro. En este barco no se ven tantas, pero si se ven comunidades religiosas muy curiosas. Tenemos los israelitas, en la cual las mujeres se cubren el pelo con un velo estilo Virgen María y los hombres se cubren la cabeza con una gorra, cualquiera les vale, desde una de béisbol a una con dibujitos de Walt Disney, y también se dejan los cabellos y la barba larga. Considerando que los peruanos mestizos no tienen demasiados pelos, la barba se les ve bastante poco poblada. Incluso me tuve que oír el comentario de que yo parecía un chanchito de tantos pelos que tenía en las piernas... En fin! También por el camino nos íbamos cruzando comunidades religiosas que vivían aisladas del resto del mundo y sólo tenían contacto con los del barco cuando pasaban, como los "cruceros".

La llegada se produjo hacia las 3 de la madrugada, pero cómo que a aquellas horas no queríamos aventurarnos por una ciudad desconocida, continuamos durmiendo ya hasta las 6 de la mañana, cuando la proa del barco se había convertido en un mercado de pescado, frutas, cerdos y todo lo que transportábamos. Nosotros negociamos una habitación juntos sin necesidad de bajar y una moto-taxi nos acompañó. La ciudad casi no tiene coches, pero de moto-taxis hay un buen montón. Tiempo para nuevos descubrimientos y hacer tiempo hasta que el Barça juegue el sábado la final de la Champions contra el Manchester United. No me puedo ir antes...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada