Després de la meva estada per la zona de Concepción torno a la capital per recollir la bossa amb els regals que havia abandonat temporalment a l'hostal. Tants mesos de viatge, tants països visitats, han fet necessària l'adquisició d'una altra bossa, ben bonica, per cert, i ja és plena... no sé com ho feia per encabir-ho tot en la motxilla. A Asunción hi passo novament el dia sense fer res, veient rugby i coneixent la Regina, una alemanya en trànsit cap a Bolívia. És curiós com només compartint uns moments es pot arribar a apreciar a algú com si fos un conegut de més temps.
Al vespre m'embarco en un altre d'aquests trajectes que queden per la memòria. Sense pensar-hi massa pujo en el primer bus que surt cap a Encarnación, però l'olor del bany i la calor fan que descansar sigui una missió impossible. A les 4 del matí arribo a Coronel Bogado, on baixo per fer cap a San Cosme y Damián, però el bus que m'havien promès a les 5 no existeix i el primer és a les 9... Trec el sac de la motxilla, m'acomodo en un banc de la terminal, a l'aire lliure i em quedo endormiscat escoltant la música paraguaiana que el vigilant té a tot volum. A les 10, ja sí, arribo a l'hostal Stella Mari, on em reben amb gran entusiasme.
Estic més recuperat del que em pensava i la conversa amb la Stella m'anima a conèixer aquest poblet. Què per què he vingut fins aquí? En un principi no ho sabia, però les noies de l'hostal d'Asunción m'havien recomanat passar-hi i ja era motiu suficient. I el que em trobo és un acollidor poblet, tot verd, amb una temperatura ben agradable, igual que la seva gent, i les runes d'una antiga missió jesuïta, així com un observatori astronòmic. Em disposo a recórrer la reducció jesuïta, primer sol, campant al meu aire, fent-me una idea de que és cada estança i com hi vivien i que hi feien. Després hi torno, amb una guia voluntària que m'explica la història que hi ha allí atresorada i m'obre algunes peces que normalment tenen tancades amb clau.
La història dels jesuïtes en aquesta zona es resumeix de la manera següent. L'ordre dels jesuïtes, així com d'altres ordres, van arribar a la zona a inicis del segle XVII per intentar evangelitzar al poble guaraní que hi habitava. Ells, a través de la creença guaraní en un sol i únic déu i gràcies a la música i art, van aconseguir el que les altres ordres no havien fet, que era que els indígenes s'apropessin a ells i hi confiessin per protegir-los. Evidentment, els havien de protegir dels espanyols i portuguesos que havien desembarcat en aquella zona i necessitaven esclaus. La presència més ferotge dels caçadors d'esclaus portuguesos, els bandeirantes, van fer que els jesuïtes haguessin de desplaçar les missions dels primers enclavaments en territori brasiler per anar més al sud, on els espanyols eren menys ferotges... tot i que... En cada missió hi havia tres eclesiàstics que s'encarregaven de l'evangelització i de l'ensenyament als indígenes. Aquests adoraven la música i tenien bones qualitats per les arts, així que van acceptar-ne la presència i es van establir en les cases adjacents al temple. Quan més endavant l'església catòlica, espantada pel poder que l'ordre dels jesuïtes estava adquirint i pressionada per la corona espanyola i la portuguesa que volien llibertat per ocupar les terres i usar la seva gent, va decidir que els guaranís havien d'abandonar les missions, aquests no van voler i van defensar com van poder la seva posició. Però no ho van aconseguir.
La missió de San Cosme y Damián va destacar per la presència del pare Buenaventura Suárez que, format en l'actual població argentina de Santa Fe, va ser el primer astrònom d'Amèrica. Va establir un centre d'observació dels astres que li va permetre escriure un estudi predictiu sobre els eclipsis que hi hauria en el segle XVIII, entre d'altres coses. En honor a ell, tot just fa un any, es va inaugurar l'observatori on m'ensenyen algunes de les constel.lacions que es poden observar en l'hemisferi sud, com el Cigne, Orió, l'Escorpí, les estrelles Alfa i Beta centauri, la Creu del Sud i més tard amb el telescopi n'observem alguna així com la Lluna que està en quart creixent. De sempre m'ha fascinat l'astronomia i l'observació de la galàxia a més, poder-ne parlar i discutir de manera personalitzada, aquí és un plaer.
El dia següent continuo fins a Encarnación on passejo aquesta ciutat fronterera que no està tan malament com me la pinten. Està patint un procés de renovament degut a que la propera presa de Yacyretá ha fet que el nivell del riu augmenti, inundant el que eren les parts baixes, plenes de comerços de baixa qualitat i cases de llauna. Després de descansar en la plaça principal veient la gent anar i venir amb el termos en una mà i la guampa de tereré en l'altra, em dono el plaer de sopar a un preu molt assequible en el millor restaurant japonès del país. Us asseguro que no sé com han anat a parar aquí aquests cuiners i productes, però són una autèntica delícia.
Durant el dia em dirigeixo cap a les altres dues missions que hi ha per la zona. Trinidad i Jesús. La primera està a 40 minuts en bus i un cop arribat m'uneixo a un grup d'alemanys que l'està visitant. La guia ens fa una explicació detallada del que era aquella reducció, la més gran de la zona i la penúltima en ser edificada abans de l'expulsió. En el temple principal s'hi ha trobat restes dels personatges principals de la tribu indígena, que tenien el privilegi de ser-hi enterrats, així com els clergues eren enterrats en la cripta. Tot està força destruït degut principalment a la naturalesa que envoltava el lloc en aquell temps, que s'ho va anar menjant, però també als cercadors de tresors que van fer destroces com en tot arreu. Es conserven trossos de parets decorats i d'estàtues fetes pels indígenes, recognoscibles degut als trets guaranís que donaven a les cares dels sants. Després del passeig sota el fort sol em dirigeixo cap al trencant que m'ha de dur cap a Jesús, però a aquestes hores del migdia ja no hi ha més autobusos, així que faig temps en un menjador, mentre xerro amb la propietària que m'explica la vida de la regió. No he conegut a un sol paraguaià que no estigués disposat a compartir els seus coneixements i les seves opinions sobre tot tipus de temes. Són ben sociables.
No és fins les 4 de la tarda que passa l'atrotinat autobús cap a Jesús i allí una nova guia em fa la visita, tot explicant-me que aquella missió no va arribar a ser acabada, que es tenia ideat que fos de les més grans i que hi acollís més de 4000 guaranís, però no hi van ser a temps. Cada una de les reduccions que he vist té un atractiu diferent i totes mereixen ser visitades. Aquesta a més està en el poble de Jesús de Tavarangué, que em resulta molt atractiu. El vaig visitant mentre emprenc el camí de tornada, desfent el camí que el bus havia fet i esperant trobar-ne un que faci el camí invers, però vaig avançant i avançant i no en veig cap. Deixo el poble enrere i passo pel costat de boniques i velles cases de fusta, camps de blat a punt de ser recollit, ondulacions i boscos que vaig travessant seguint la carretera fins que voluntàriament un pickup para i jo munto al darrere fins al trencant per esperar el bus que em tornarà a Encarnación. Ja preparat per creuar la frontera, cap a l'Argentina de nou.
Paraguai és magnífic. Verd per tot arreu. Llocs ben interessants per visitar. Gent amable i agradable, disposada a compartir més d'un bon moment. Econòmic pel turista i ben acollidor. No entenc com tanta gent en parla malament, quan segurament mai hi ha posat un peu. No entenc per que la gent evita passar-hi. Paraguai mereix una bona visita.
-----
-----
Después de mi estadía por la zona de Concepción vuelvo a la capital para recoger la bolsa con los regalos que había abandonado temporalmente en el hostal. Tantos meses de viaje, tantos países visitados, han hecho necesaria la adquisición de otra bolsa, muy bonita, por cierto, y ya está llena... no sé como lo hacía para meterlo todo en la mochila. En Asunción paso nuevamente el día sin hacer nada, viendo rugby y conociendo a Regina, una alemana en tránsito hacia Bolivia. Es curioso como sólo compartiendo unos momentos se puede llegar a apreciar a alguien cómo si fuera un conocido de más tiempo.
Al atardecer me embarco en otro de estos trayectos que quedan para la memoria. Sin pensarlo demasiado subo al primer bus que sale hacia Encarnación, pero el olor del baño y el calor hacen que descansar sea una misión imposible. A las 4 de la mañana llego a Coronel Bogado, donde bajo para ir hacia San Cosme y Damián, pero el bus que me habían prometido a las 5 no existe y el primero no es hasta las 9... Saco el saco de la mochila, me acomodo en un banco de la terminal, al aire libre y me quedo adormilado escuchando la música paraguaya que el vigilante tiene a todo volumen. A las 10, ya sí, llego al hostal Stella Mari, donde me reciben con gran entusiasmo.
Estoy más recuperado de lo que me pensaba y la conversación con Stella me anima a conocer este pueblecito. Qué por qué he venido hasta aquí? En un principio no lo sabía, pero las chicas del hostal de Asunción me habían recomendado pasar y ya era motivo suficiente. Y lo que me encuentro es un acogedor pueblecito, todo verde, con una temperatura muy agradable, igual que su gente, y las ruinas de una antigua misión jesuita, así como un observatorio astronómico. Me dispongo a recorrer la reducción jesuita, primero solo, paseando a mi aire, haciéndome una idea de que es cada estancia y como vivían y que hacían. Después regreso, con una guía voluntaria que me explica la historia que hay allí atesorada y me abre algunas piezas que normalmente tienen cerradas con clave.
La historia de los jesuitas en esta zona se resume de la manera siguiente. La orden de los jesuitas, así como otras órdenes, llegaron a la zona a inicios del siglo XVII para intentar evangelizar al pueblo guaraní que aquí habitaba. Ellos, a través de la creencia guaraní en un solo y único dios y gracias a la música y arte, consiguieron lo que las otras órdenes no habían hecho, que era que los indígenas se acercaran a ellos y confiaran para protegerlos. Evidentemente, los tenían que proteger de los españoles y portugueses que habían desembarcado en aquella zona y necesitaban esclavos. La presencia más feroz de los cazadores de esclavos portugueses, los bandeirantes, hicieron que los jesuitas tuvieran que desplazar las misiones de los primeros enclaves en territorio brasileño para ir más al sur, donde los españoles eran menos feroces... a pesar de que... En cada misión había tres eclesiásticos que se encargaban de la evangelización y de la enseñanza a los indígenas. Estos adoraban la música y tenían buenas calidades para las artes, así que aceptaron la presencia y se establecieron en las casas adyacentes al templo. Cuando más adelante la iglesia católica, asustada por el poder que la orden de los jesuitas estaba adquiriendo y presionada por la corona española y la portuguesa que querían libertad para ocupar las tierras y usar su gente, decidió que los guaraníes tenían que abandonar las misiones, estos no quisieron y defendieron como pudieron su posición. Pero no lo consiguieron.
La misión de San Cosme y Damián destacó por la presencia del padre Buenaventura Suárez que, formado en la actual población argentina de Santa Fe, fue el primer astrónomo de América. Estableció un centro de observación de los astros que le permitió escribir un estudio predictivo sobre los eclipses que habría en el siglo XVIII, entre otros cosas. En honor a él, apenas hace un año, se inauguró el observatorio donde me enseñan algunas de las constelaciones que se pueden observar en el hemisferio sur, como el Cisne, Orión, el Escorpión, las estrellas Alfa y Beta centauro, la Cruz del Sur y más tarde con el telescopio observamos alguna así como la Luna que está en cuarto creciente. Siempre me ha fascinado la astronomía y la observación de la galaxia además, poder hablar y discutir de manera personalizada, aquí es un placer.
El día siguiente continúo hasta Encarnación donde paseo esta ciudad fronteriza que no está tan mal como me la pintan. Está sufriendo un proceso de renovación debido a que la próxima presa de Yacyretá ha hecho que el nivel del río aumente, inundando lo que eran las partes bajas, llenas de comercios de baja calidad y casas de hojalata. Después de descansar en la plaza principal viendo la gente ir y venir con el termo en una mano y la guampa de tereré en la otra, me doy el placer de cenar a un precio muy asequible en el mejor restaurante japonés del país. Os aseguro que no sé cómo han ido a parar aquí estos cocineros y productos, pero son una auténtica delicia.
Durante el día me dirijo hacia las otras dos misiones que hay por la zona. Trinidad y Jesús. La primera está a 40 minutos en bus y una vez llegado me uno a un grupo de alemanes que lo está visitando. La guía nos hace una explicación detallada de lo que era aquella reducción, la más grande de la zona y la penúltima en ser edificada antes de la expulsión. En el templo principal se ha encontrado restos de los personajes principales de la tribu indígena, que tenían el privilegio de ser enterrados ahí, así como los clérigos eran enterrados en la cripta. Todo está bastante destruido debido principalmente a la naturaleza que rodeaba el lugar en aquel tiempo, que se lo fue comiendo, pero también a los buscadores de tesoros que hicieron destrozos como en todos lados. Se conservan trozos de paredes decorados y de estatuas hechas por los indígenas, reconocibles debido a los rasgos guaraníes que daban a las caras de los santos. Después del paseo bajo el fuerte sol me dirijo hacia el cruce que me tiene que llevar hacia Jesús, pero a estas horas del mediodía ya no hay más autobuses, así que hago tiempo en un comedor, mientras charlo con la propietaria que me explica la vida de la región. No he conocido a un solo paraguayo que no estuviera dispuesto a compartir sus conocimientos y sus opiniones sobre todo tipos de temas. Son muy sociables.
No es hasta las 4 de la tarde que pasa el destartalado autobús hacia Jesús y allí una nueva guía me hace la visita, explicándome que aquella misión no llegó a ser terminada, que se tenía ideado que fuera de las más grandes y que acogiera más de 4000 guaraníes, pero no estuvieron a tiempo. Cada una de las reducciones que he visto tiene un atractivo diferente y todas merecen ser visitadas. Esta además está en el pueblo de Jesús de Tavarangué, que me resulta muy atractivo. Lo voy visitando mientras emprendo el camino de vuelta, deshaciendo el camino que el bus había hecho y esperando encontrar uno que haga el camino inverso, pero voy avanzando y avanzando y no veo ninguno. Dejo el pueblo atrás y paso por el lado de bonitas y viejas casas de madera, campos de trigo a punto de ser recogido, ondulaciones y bosques que voy atravesando siguiendo la carretera hasta que voluntariamente un pickup para y yo monto detrás hasta el cruce para esperar el bus que me devolverá a Encarnación. Ya preparado para cruzar la frontera, hacia Argentina de nuevo.
Paraguay es magnífico. Verde por todas partes. Lugares muy interesantes para visitar. Gente amable y agradable, dispuesta a compartir más de un buen momento. Económico para el turista y muy acogedor. No entiendo como tanta gente habla mal de él, cuando seguramente nunca ha puesto un pie aquí. No entiendo por que la gente evita pasar. Paraguay merece una buena visita.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada