La meva amiga Kacka em va recomanar fa un temps passar per Alter do Chão quan estigués fent el meu recorregut amazònic. Em vaig anotar el nom, el vaig localitzar en un mapa i no en vaig investigar més. Així que ben bé no sabia on anava ni que m'hi esperava. És difícil descriure la meva sorpresa en descobrir aquest petit paradís de platges de sorra blanca, platges fluvials com no havia vist mai.
Després d'enganxar la meva hamaca en la "pousada" i creuar-me amb en Federico i la Mariana, se'm va encendre el somriure en veure la caleta que tenia davant i encara més en gaudir de les aigües temperades i calmades del Lago Verde. Pensant estar en la glòria vaig deixar passar la tarda i els pensaments.
La idea era només estar-m'hi un dia, però no, no podia anar-me'n sense més. La proposta dels argentins d'anar a passar dos dies a la reserva de la Floresta Nacional do Tapajós, coneguda com FLONA, va concloure el meu canvi de plans i ho vam refrescar amb unes cervesetes tot escoltant el so dels tambors a ritme de carimbó, en directe a la plaça del poble.
En Víctor i l'Amaia van aparèixer l'endemà per l'alberg. Jo pensava que ells em portaven avantatge en la baixada del riu, però estant a Santarem em van comunicar que arribaven un dia més tard. El dia no acompanyava, les pluges en saludaven de nou i el poble estava buit, a diferència del cap de setmana, així que poc vam fer, passejar i xerrar amb una mica de sol i platja ja per la tarda, abans que tornessin cap a Santarem per marxar en avió.
Amb ells va arribar l'Eli, un home israelià, que també es va sumar al pla FLONA, i en Martin, el txec del Roraima, però ell ja en tenia prou d'excursions per la selva i es va quedar. Ben d'hora pel matí, la Mariana, en Federico, l'Eli i jo, vam muntar en el vaixell de la família indígena que ens portaria fins a la comunitat de Jamaraquá. Tres hores més tard, riu Tapajós amunt, arribàvem i ens rebien l'Iracildo, el cap de família, i la Socorro, la seva dona, així com una troupe de fills i nets. També hi havia altres turistes, en Jordi i en Josep, dos valencians que portaven uns dies allí, l'Ali i la Holly d'Anglaterra, Ivan i Daniele de les illes italianes, Sara de Lisboa, Aurélie de Paris i la bahiana, Carla. Una bona colla!
Dinats, amb el menú tradicional de pasta, arròs, feijoada, pollastre i peix, vam agafar les canoes amb els guies i vam anar a investigar l'igapó, el bosc inundat. Remàvem entre arbres i nenúfars, també per sobre d'arbres caiguts, veient una mica de fauna com ocells, ratpenats i peixos, mentre el camí s'anava estrenyent. Finalment vam arribar a l'igarapé, un rierol que connecta els rius i que tenia unes ràpides i fresques aigües cristal.lines. Sense dubtar-ho ens hi vam llançar de cap per nedar-hi una mica i veure més peixos també. Ell lloc és magnífic.
Ja de tornada em vaig adonar que de tribu indígena no tenen res, o com a mínim no és el que un s'imagina com a tal. No són una comunitat aïllada del món, no. Hi ha una carretera que passa ran de barraca i que connecta amb Alter do Chão, tenen una gran antena parabòlica i un bar amb billar darrera de la casa, ple d'ampolles de cachaça. Així que ens vam dedicar a jugar unes partides i provar la caipirinha i anar en canoa fins a l'entrada del canal, on hi ha una bonica platja, per continuar bevent i tocar música brasilera i ballar. El pla va anar molt bé fins que vam veure que hi havia un altre vaixell ancorat i la gent d'aquest va protestar pel nostre soroll... Fins i tot en una platja amazònica ens criden l'atenció! I res, amb una mica de problemes, vam emprendre el camí de tornada i a descansar, que a l'endemà tocava trilla.
La trilla és un camí obert en la selva que vam caminar durant unes cinc hores per passar de bosc secundari a bosc primari, que és el que mai s'ha talat i és original de la regió. De camí vam poder veure granotetes, aranyes i més aranyes, els curiosos nius cònics de les cigales i sobretot arbres enormes, el capoquer (sumaúma en portuguès), un tipus de ceiba de més de 8m d'ample en la base. Un d'aquests, però més petit, el vam sentir caure ben a prop, i l'estrall va fer por. També vam conèixer l'arbre del cautxú i com es recull aquest producte. El mètode és ben fàcil, es grata l'escorça amb una eina afilada i la goma apareix immediatament. Els talls són fets en forma de V i així s'acumula tota en un mateix punt, degotant fins a un bol.
El procés de fabricació d'objectes de cautxú el vam veure per la tarda en la "fàbrica" de la comunitat de Maguaré. Bosses, agendes, sandàlies, tambors, pilotes,... Va ser un dia força llarg que va concloure amb la recerca del "yacaré". L'Iracildo, l'home de la jungla, ens va portar de nit fins a una bassa on hi ha caimans. Va passar una estona dins de l'aigua fins que va localitzar a dues cries, les va allunyar d'on eren, així que la mare el va perseguir, quan la va veure li va tornar les cries però per aleshores ja la tenia acorralada, la va agafar per les potes davanteres, se la va carregar a l'esquena i va tornar fins on érem nosaltres. Aquesta és la història de com vam poder veure el "yacaré" de tan a prop. En el temps d'espera, a les fosques, mil bitxets se'ns van menjar les cames. Formigues de foc, on el nom descriu la sensació que et produeixen, mosquits, aranyetes,... Tinc els peus fets un cromo...
El dia següent ja era el darrer i haviem de marxar ben d'hora, però problemes tècnics i de personal van endarrerir la sortida fins la tarda, així que alguns van anar a caminar pel boscatge i uns altres vam decidir aprofitar del sol, la canoa i la platja. Calma, molta paciència i filosofia es necessita en aquests països.
Ja de camí de tornada, una sorpresa ens estava esperant. Els "botos", dofins de l'Amazones, grisos i roses, ens sortien a trobar davant l'alegria de la bahiana, que es movia per tot arreu fent trontollar el vaixell, i també la dels altres.
Vam arribar que eren les 19h. Jo havia perdut el vaixell que volia agafar cap a Macapá, però no passa res... tinc temps i puc allargar un dia més aquí, Alter do Chão.
-----
Mi amiga Kacka me recomendó hace un tiempo pasar por Alter do Chão cuando estuviera haciendo mi recorrido amazónico. Me anoté el nombre, lo localicé en un mapa y no investigué más. Así que muy bien no sabía donde iba ni que me esperaba. Es difícil describir mi sorpresa al descubrir este pequeño paraíso de playas de arena blanca, playas fluviales como no había visto nunca.
Después de enganchar mi hamaca en la "pousada" y cruzarme con Federico y Mariana, se me encendió la sonrisa al ver la calita que tenía enfrente y todavía más al disfrutar de las aguas templadas y calmas del Lago Verde. Pensando estar en la gloria dejé pasar la tarde y los pensamientos.
La idea era sólo quedarme un día, pero no, no podía irme sin más. La propuesta de los argentinos de ir a pasar dos días a la reserva de la Floresta Nacional do Tapajós, conocida como FLONA, concluyó mi cambio de planes y lo refrescamos con unas cervecitas escuchando el sonido de los tambores a ritmo de carimbó, en directo en la plaza del pueblo.
Víctor y Amaia aparecieron al día siguiente por el albergue. Yo pensaba que ellos me llevaban ventaja en la bajada del río, pero estando en Santarem me comunicaron que llegaban un día más tarde. El día no acompañaba, las lluvias saludaban de nuevo y el pueblo estaba vacío, a diferencia del fin de semana, así que poco hicimos, pasear y charlar con un poco de sol y playa ya por la tarde, antes de que volvieran hacia Santarem para marchar en avión.
Con ellos llegó Eli, un hombre israelí, que también se sumó al plan FLONA, y Martin, el checo del Roraima, pero él ya estaba cansado de excursiones por la selva y se quedó. Bien temprano por la mañana, Mariana, Federico, Eli y yo, montamos en el barco de la familia indígena que nos llevaría hasta la comunidad de Jamaraquá. Tres horas más tarde, río Tapajós arriba, llegábamos y nos recibían Iracildo, el cabeza de familia, y Socorro, su mujer, así como una troupe de hijos y nietos. También había otros turistas, Jordi y Josep, dos valencianos que llevaban unos días allí, Ali y Holly de Inglaterra, Ivan y Daniele de las islas italianas, Sara de Lisboa, Aurélie de Paris y la bahiana, Carla. Una buena pandilla!
Comidos, con el menú tradicional de pasta, arroz, feijoada, pollo y pescado, cogimos las canoas con los guías y fuimos a investigar el igapó, el bosque inundado. Remábamos entre árboles y nenúfares, también por encima de árboles caídos, viendo un poco de fauna como pájaros, murciélagos y peces, mientras el camino se iba estrechando. Finalmente llegamos al igarapé, un riachuelo que conecta los ríos y que tenía unas rápidas y frescas aguas cristalinas. Sin dudarlo nos lanzamos de cabeza para nadar un poco y ver más peces también. Él lugar es magnífico.
Ya de regreso me di cuenta que de tribu indígena no tienen nada, o como mínimo no es lo que uno se imagina como tal. No son una comunidad aislada del mundo, no. Hay una carretera que pasa a ras de barraca y que conecta con Alter do Chão, tienen una gran antena parabólica y un bar con billar detrás de la casa, lleno de botellas de cachaça. Así que nos dedicamos a jugar unas partidas y probar la caipirinha e ir en canoa hasta la entrada del canal, donde hay una bonita playa, para continuar bebiendo y tocar música brasileña y bailar. El plan fue muy bien hasta que vimos que había otro barco anclado y la gente de este protestó por nuestro ruido... Incluso en una playa amazónica nos llaman la atención! Y nada, con un poco de problemas, emprendimos el camino de vuelta y a descansar, que al día siguiente tocaba trilla.
La trilla es un camino abierto en la selva que anduvimos durante unas cinco horas para pasar de bosque secundario a bosque primario, que es el que nunca se ha talado y es original de la región. De camino pudimos ver ranitas, arañas y más arañas, los curiosos nidos cónicos de las chicharras y sobre todo árboles enormes, la ceiba pentandra (sumaúma en portugués), un tipo de ceiba de más de 8m de ancho en la base. Uno de estos, pero más pequeño, lo oímos caer bien cerca, y el estrago dio miedo. También conocimos el árbol del caucho y cómo se recoge este producto. El método es muy fácil, se rasca la corteza con una herramienta afilada y la goma aparece inmediatamente. Los cortes son hechos en forma de V y así se acumula toda en un mismo punto, goteando hasta un bol.
El proceso de fabricación de objetos de caucho lo vimos por la tarde en la "fábrica" de la comunidad de Maguaré. Bolsas, agendas, sandalias, tambores, pelotas,... Fue un día bastante largo que concluyó con la búsqueda del yacaré. Iracildo, el hombre de la jungla, nos trajo por la noche hasta una balsa donde hay caimanes. Pasó un rato dentro del agua hasta que localizó a dos crías, las alejó de donde estaban, así que la madre lo persiguió, cuando la vio le devolvió las crías pero para entonces ya la tenía acorralada, la cogió por las patas delanteras, se la cargó a las espaldas y volvió hasta donde estábamos nosotros. Esta es la historia de cómo pudimos ver el yacaré de tan cerca. En el tiempo de espera, a oscuras, mil bichitos se nos comieron las piernas. Hormigas de fuego, donde el nombre describe la sensación que te producen, mosquitos, arañitas,... Tengo los pies hechos un cromo...
El día siguiente ya era el último y teníamos que marchar bien temprano, pero problemas técnicos y de personal atrasaron la salida hasta la tarde, así que algunos fueron a andar por la floresta y otros decidimos aprovechar del sol, la canoa y la playa. Calma, mucha paciencia y filosofía se necesita en estos países.
Ya de camino de regreso, una sorpresa nos estaba esperando. Los botos, delfines del Amazonas, grises y rosas, nos salían a encontrar ante la alegría de la bahiana, que se movía por todas partes haciendo tambalear el barco, y también la de los otros.
Llegamos que eran las 19h. Yo había perdido el barco que quería coger hacia Macapá, pero no pasa nada... tengo tiempo y puedo alargar un día más aquí, Alter do Chão.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada