Començo una cursa desesperada per arribar a Cayenne i agafar un vol cap a casa. Però tot són entrebancs. Creuo el riu Oiapoque amb la primera llanxa que m'ho proposa, però arribant a Saint-Georges, Guaiana, França, el conductor de la furgoneta cap a Cayenne em diu que no marxarà fins d'aquí dues hores... Mato el temps passejant una mica i després parlant amb la Mariana, que ha decidit continuar sola, doncs els dos peruans que anaven amb nosaltres s'han quedat al Brasil, un per voluntat pròpia, l'altre retingut per situació irregular.
Quan la furgoneta arranca ha de passar per la PAF, la policia de fronteres francesa, per a que la Mariana segelli el passaport. L'ajudo fent d'intèrpret, quan em sorprèn dient-me que no té visat i que demana asil polític... Es veu que un cop estàs en territori francès (o europeu, no ho sé) amb el segell de sortida de l'altre país i demanes asil polític estan obligats a donar-te un visat temporal per a que regularitzis la teva situació... Després d'una estona d'espera i negociacions, li donen dos dies per a que vagi a Cayenne a veure les autoritats. Bé, ara ja està legal. I jo vaig contrarellotge.
Més pressa tinc, més ens paren. Primer la policia, control de passaports només sortir de Saint-Georges. Dels quatre passatgers que som, cadascú té les seves particularitats. Hi ha un altre peruà que ho té tot en regla, però hi ha una brasilera a la que han robat els papers i porta un passaport que no és el seu però amb la seva foto... Ens retenen mitja hora abans de concloure que tot va bé, quan la dona ja havia informat al conductor de que no continuava el viatge. Molt estrany, però arranquem de nou i anem rabent per la meravellosa carretera per entremig d'un paisatge selvàtic fins a topar amb un control dels gendarmes, on de nou no creuen a la dona i ens hi estem quinze minuts més. Ja entrant a l'aeroport és a mi i la meva bossa als qui inspeccionen. Molt amables, cap problema, però jo tinc pressa!!! L'hora del vol s'apropa i jo encara no he comprat el bitllet. Ni el compraré...
Resulta que el vol d'avui va ple, és l'inici de vacances de carnaval i la gent se'n va... Per què??? A més, a l'aeroport hi ha vaga. Benvingut a França! Una vaga que ja dura més de 60 dies i no hi ha negociacions, així que els sindicats han omplert l'aeroport de deixalles i estan tocant timbals i cantant en senyal de protesta. Ja em quedaria a veure-ho, ja, però he de trobar la manera d'arribar a Cayenne. Sembla que no hi ha busos, ni hotels econòmics, aquí.
En un dia m'he gastat 160€ entre taxis, hotel i menjar, el pressupost d'una setmana en altres països, però ja estic instal.lat i surto a passejar per la nit de Cayenne i també a gaudir del bon hotel després de forces dies d'hamaques i banys a l'aire lliure.
A primera hora soluciono el tema del vol, me n'aniré avui mateix, i després visito la ciutat. M'havien parlat d'una vila sense interès, no obstant, potser perquè estic molt feliç, la ciutat no em desagrada. Comencen els carnavals i les escoles estan al carrer amb els nens disfressats. La Place des Palmistes està ben plena i el passeig fins a l'antiga fortalesa francesa, per protegir-se dels pirates holandesos, em permet tenir una bona vista sobre la ciutat. La gent amb la que em creuo és força amable i tot resulta més fàcil del que em pensava ahir. Trobo la furgoneta que fa de connexió amb l'aeroport i ja està, la primera part del viatge s'acaba, no sense una nova inspecció a fons de la meva motxilla per part de la policia. Torno a casa. Veuré la família i amics. Coneixeré la Lia.
-----
-----
Empiezo una carrera desesperada para llegar a Cayenne y coger un vuelo hacia casa. Pero todo son trabas. Cruzo el río Oiapoque con la primera lancha que me lo propone, pero llegando a Saint-Georges, Guayana, Francia, el conductor de la furgoneta hacia Cayenne me dice que no marchará hasta de aquí dos horas... Mato el tiempo paseando un poco y después hablando con Mariana, que ha decidido continuar sola, pues los dos peruanos que iban con nosotros se han quedado al Brasil, uno por voluntad propia, el otro retenido por situación irregular.
Cuando la furgoneta arranca tiene que pasar por la PAF, la policía de fronteras francesa, para que Mariana selle el pasaporte. La ayudo haciendo de intérprete, cuando me sorprende diciéndome que no tiene visado y que pide asilo político... Se ve que una vez estás en territorio francés (o europeo, no lo sé) con el sello de salida del otro país y pides asilo político están obligados a darte un visado temporal para que regularices tu situación... Después de un rato de espera y negociaciones, le dan dos días para que vaya a Cayenne a ver las autoridades. Bien, ahora ya está legal. Y yo voy contrarreloj.
Más prisa tengo, más nos paran. Primero la policía, control de pasaportes nada más salir de Saint-Georges. De los cuatro pasajeros que somos, cada cual tiene sus particularidades. Hay otro peruano que lo tiene todo en regla, pero hay una brasileña a la que han robado los papeles y trae un pasaporte que no es el suyo pero con su foto... Nos retienen media hora antes de concluir que todo va bien, cuando la mujer ya había informado al conductor de que no continuaba el viaje. Muy extraño, pero arrancamos de nuevo y vamos raudos por la maravillosa carretera por entremedio de un paisaje selvático hasta topar con un control de los gendarmes, donde de nuevo no creen a la mujer y nos estamos quince minutos más. Ya entrando al aeropuerto es a mí y mi bolsa a quienes inspeccionan. Muy amables, ningún problema, pero yo tengo prisa!!! La hora del vuelo se acerca y yo todavía no he comprado el billete. Ni lo compraré...
Resulta que el vuelo de hoy va lleno, es el inicio de vacaciones de carnaval y la gente se va... Por qué??? Además, en el aeropuerto hay huelga. Bienvenido a Francia! Una huelga que ya dura más de 60 días y no hay negociaciones, así que los sindicatos han llenado el aeropuerto de basura y están tocando tambores y cantando en señal de protesta. Ya me quedaría a verlo, ya, pero tengo que encontrar la manera de llegar a Cayenne. Parece que no hay buses, ni hoteles económicos, aquí.
En un día me he gastado 160€ entre taxis, hotel y comer, el presupuesto de una semana en otros países, pero ya estoy instalado y salgo a pasear por la noche de Cayenne y también a disfrutar del buen hotel después de bastantes días de hamacas y baños al aire libre.
A primera hora soluciono el tema del vuelo, me iré hoy mismo, y después visito la ciudad. Me habían hablado de una villa sin interés, no obstante, quizás porque estoy muy feliz, la ciudad no me desagrada. Empiezan los carnavales y las escuelas están en la calle con los niños disfrazados. La Place des Palmistes está muy llena y el paseo hasta la antigua fortaleza francesa, para protegerse de los piratas holandeses, me permite tener una buena vista sobre la ciudad. La gente con la que me cruzo es amable y todo resulta más fácil del que ayer pensaba. Encuentro la furgoneta que hace de conexión con el aeropuerto y ya está, la primera parte del viaje se acaba, no sin una nueva inspección a fondo de mi mochila por parte de la policía. Vuelvo a casa. Veré la familia y amigos. Conoceré a Lia.
diumenge, 6 de març del 2011
Dia 131: De Santarem a Macapá i Oiapoque. Brasil
Com sempre, em confio i acabo corrent. Això no canvia. Quasi perdo el vaixell, que sortia a les 18h, però ja sóc a bord i instal.lat. Aquest cop el vaixell és pitjor, només té dues plantes i va molt més ple, però els menjars van inclosos en els 100 Reais que he pagat, tot i que me'n demanaven 120.
Ben ràpid veig que no sóc el sol estranger, contràriament al que m'havien dit que em trobaria. Hi ha una colla d'haitians; m'expliquen que han estat treballant a Manaus i que ara van cap a Macapá o la Guaiana en busca de més feina. També dos homes peruans, que semblen sospitosos d'alguna cosa. Una impressió que confirmo escoltant les aventures d'un d'ells i que queda més clara quan a l'altre el retenen dos dies després a l'hora de sortir de Brasil sota l'acusació de situació irregular. També hi ha un altre nano peruà, més humil i que parla poc, i una dominicana que va amb els dos peruans, que l'estan ajudant a entrar a la Guaiana i per fer-ho l'han fet passar per Perú, Xile, Bolívia i Brasil... L'aigua no baixa clara aquí... Un que viatja una mica com jo és un home anglès, molt pesat, que et parla i només s'escolta ell. No hi tinc cap interès, però em fa conèixer l'Iker, un basc de Zamudio que està baixant tot l'Amazones i amb el qual comparteixo cerveses i temps. Una bona conversa després d'haver passat tot un dia navegant, gaudint de l'Amazones, les tèrboles aigües, les verdes costes, algun peculiar poble i la tranquil.litat de saber que no hi ha res més a fer que estirar-se i esperar.
Els dies perden el sentit quan no hi ha res a fer i es succeeixen desvirtuant la noció de temps. Les opcions sempre són les mateixes, llegir, observar, escoltar música, escriure, dormitejar, pensar. Molt de temps per pensar, clarificar idees, possibles plans de futur, què vull, què no vull, què faré.
De moment tots els plans i esforços es concentren en una sola idea, tornar a casa. Ma germana està a punt de sortir de comptes i la meva futura neboda Lia em farà tornar abans del previst. Tenia plans per estar a la Guaiana Francesa i a Martinica per carnavals, però indisposicions per una banda i ma germana per l’altra em faran tornar aviat.
Són les cinc del matí i hem arribat a port, però la policia federal no ens deixa baixar. Abans fan un escorcoll del vaixell en busca de drogues i carai si en troben. Una bossa plena de coca. Tremendo! Sense animals ni res l’han localitzat i se’n duen a dos detinguts. No són els peruans, no...
Després de passar per la terminal i comprar el bitllet de bus cap a Oiapoque a un preu més barat gràcies a un dels peruans, deixo la bossa amb la Mariana, la dona dominicana, i me'n vaig a descobrir Macapá. Els punts d'interès són l'antiga fortalesa portuguesa per protegir-se dels pirates francesos i el "Marco Cero", on una part de mi està a l'hemisferi nord mentre l'altra està en el sud. Això és l'equador, també!
Mentre passejo em trobo a l'anglès, se m'uneix un tros i no para de parlar però, com que tampoc li dono massa conversa i allí on vaig està una mica lluny, decideix tornar i jo me'n vaig de nou cap a la terminal.
El bus d'avui apareix en la guia amb una durada de trajecte d'entre 12 a 24 hores, un gran marge que entenc al veure la carretera. Més de la meitat és de terra i quan s'inunda deu ser terrible passar-hi. Per sort no plou, tot va bé i a les vuit del matí ja som davant les oficines de la policia federal per segellar els passaports. L'operació és més llarga del previst. És aquí on la Mariana té problemes, fa dos dies que li va caducar el visat, però ho pot arreglar pagant una petita multa. Al nano peruà i a mi ens despatxen ràpid, mentre que l'altre peruà tarda en sortir i finalment se'l quedaran retingut. Jo faig temps consultant internet en un cyber i m'assabento que la Lia ja ha nascut. La Paqui, la mare de l'Aitor i per tant l'àvia, m'ha enviat una foto pel Facebook. Mai m'he alegrat tant d'estar-hi inscrit. Així doncs abandono el grup per creuar el riu que em separa de la Guaiana i intentar arribar a l'aeroport de Cayenne el més aviat possible per marxar avui mateix...
-----
-----
Cómo siempre, me confío y termino corriendo. Esto no cambia. Casi pierdo el barco, que salía a las 18h, pero ya estoy a bordo e instalado. Esta vez el barco es peor, sólo tiene dos plantas y va mucho más lleno, pero las comidas van incluidas en los 100 Reais que he pagado, a pesar de que me pedían 120.
Muy rápido veo que no soy el solo extranjero, contrariamente a lo que me habían dicho que me encontraría. Hay una pandilla de haitianos; me explican que han estado trabajando en Manaus y que ahora van hacia Macapá o la Guayana en busca de más trabajo. También dos hombres peruanos, que parecen sospechosos de algo. Una impresión que confirmo escuchando las aventuras de uno de ellos y que queda más clara cuando al otro lo retienen dos días después a la hora de salir de Brasil bajo la acusación de situación irregular. También hay otro chico peruano, más humilde y que habla poco, y una dominicana que va con los dos peruanos, que la están ayudando a entrar a la Guayana y para hacerlo la han hecho pasar por Perú, Chile, Bolivia y Brasil... El agua no baja clara aquí... Uno que viaja un poco como yo es un hombre inglés, muy cansino, que te habla y sólo le interesa escucharse a si mismo. No tengo ningún interés, pero me hace conocer Iker, un vasco de Zamudio que está bajando todo el Amazonas y con el cual comparto cervezas y tiempo. Una buena conversación después de haber pasado todo un día navegando, disfrutando del Amazonas, las turbias aguas, las verdes costas, algún peculiar pueblo y la tranquilidad de saber que no hay nada más a hacer que estirarse y esperar.
Los días pierden el sentido cuando no hay nada a hacer y se suceden desvirtuando la noción de tiempo. Las opciones siempre son las mismas, leer, observar, escuchar música, escribir, dormitar, pensar. Mucho tiempo para pensar, clarificar ideas, posibles planes de futuro, que quiero, que no quiero, que haré.
De momento todos los planes y esfuerzos se concentran en una sola idea, volver a casa. Mi hermana está a punto de salir de cuentas y mi futura sobrina Lia me hará regresar antes de lo previsto. Tenía planes para estar en la Guayana Francesa y en Martinica por carnavales, pero indisposiciones por un lado y mi hermana por el otro me harán regresar pronto.
Son las cinco de la mañana y hemos llegado a puerto, pero la policía federal no nos deja bajar. Antes hacen un registro del barco en busca de drogas y caray si encuentran. Una bolsa llena de coca. Tremendo! Sin animales ni nada la han localizado y se llevan a dos detenidos. No son los peruanos, no...
Después de pasar por la terminal y comprar el billete de bus hacia Oiapoque a un precio más barato gracias a uno de los peruanos, dejo la bolsa con Mariana, la mujer dominicana, y me voy a descubrir Macapá. Los puntos de interés son la antigua fortaleza portuguesa para protegerse de los piratas franceses y el "Marco Cero", donde una parte de mí está en el hemisferio norte mientras la otra está en el sur. Esto es el ecuador, también!
Mientras paseo me encuentro al inglés, se me une un trozo y no para de hablar pero, como tampoco le doy demasiada conversación y allí donde voy está un poco lejos, decide regresar y yo me voy de nuevo hacia la terminal.
El bus de hoy aparece en la guía con una duración de trayecto de entre 12 a 24 horas, un gran margen que entiendo al ver la carretera. Más de la mitad es de tierra y cuando se inunda debe ser terrible pasar. Por suerte no llueve, todo va bien y a las ocho de la mañana ya estamos ante las oficinas de la policía federal para sellar los pasaportes. La operación es más larga de lo previsto. Es aquí donde Mariana tiene problemas, hace dos días que le caducó el visado, pero lo puede arreglar pagando una pequeña multa. Al chico peruano y a mí nos despachan rápido, mientras que el otro peruano tarda al salir y finalmente se lo quedarán retenido. Yo hago tiempo consultando internet en un cyber y me entero que Lia ya ha nacido. Paqui, la madre de Aitor y por lo tanto la abuela, me ha enviado una foto por el Facebook. Nunca me he alegrado tanto de estar inscrito. Así pues abandono el grupo para cruzar el río que me separa de la Guayana e intentar llegar al aeropuerto de Cayenne lo más ràpido posible para marchar hoy mismo...
Ben ràpid veig que no sóc el sol estranger, contràriament al que m'havien dit que em trobaria. Hi ha una colla d'haitians; m'expliquen que han estat treballant a Manaus i que ara van cap a Macapá o la Guaiana en busca de més feina. També dos homes peruans, que semblen sospitosos d'alguna cosa. Una impressió que confirmo escoltant les aventures d'un d'ells i que queda més clara quan a l'altre el retenen dos dies després a l'hora de sortir de Brasil sota l'acusació de situació irregular. També hi ha un altre nano peruà, més humil i que parla poc, i una dominicana que va amb els dos peruans, que l'estan ajudant a entrar a la Guaiana i per fer-ho l'han fet passar per Perú, Xile, Bolívia i Brasil... L'aigua no baixa clara aquí... Un que viatja una mica com jo és un home anglès, molt pesat, que et parla i només s'escolta ell. No hi tinc cap interès, però em fa conèixer l'Iker, un basc de Zamudio que està baixant tot l'Amazones i amb el qual comparteixo cerveses i temps. Una bona conversa després d'haver passat tot un dia navegant, gaudint de l'Amazones, les tèrboles aigües, les verdes costes, algun peculiar poble i la tranquil.litat de saber que no hi ha res més a fer que estirar-se i esperar.
Els dies perden el sentit quan no hi ha res a fer i es succeeixen desvirtuant la noció de temps. Les opcions sempre són les mateixes, llegir, observar, escoltar música, escriure, dormitejar, pensar. Molt de temps per pensar, clarificar idees, possibles plans de futur, què vull, què no vull, què faré.
De moment tots els plans i esforços es concentren en una sola idea, tornar a casa. Ma germana està a punt de sortir de comptes i la meva futura neboda Lia em farà tornar abans del previst. Tenia plans per estar a la Guaiana Francesa i a Martinica per carnavals, però indisposicions per una banda i ma germana per l’altra em faran tornar aviat.
Són les cinc del matí i hem arribat a port, però la policia federal no ens deixa baixar. Abans fan un escorcoll del vaixell en busca de drogues i carai si en troben. Una bossa plena de coca. Tremendo! Sense animals ni res l’han localitzat i se’n duen a dos detinguts. No són els peruans, no...
Després de passar per la terminal i comprar el bitllet de bus cap a Oiapoque a un preu més barat gràcies a un dels peruans, deixo la bossa amb la Mariana, la dona dominicana, i me'n vaig a descobrir Macapá. Els punts d'interès són l'antiga fortalesa portuguesa per protegir-se dels pirates francesos i el "Marco Cero", on una part de mi està a l'hemisferi nord mentre l'altra està en el sud. Això és l'equador, també!
Mentre passejo em trobo a l'anglès, se m'uneix un tros i no para de parlar però, com que tampoc li dono massa conversa i allí on vaig està una mica lluny, decideix tornar i jo me'n vaig de nou cap a la terminal.
El bus d'avui apareix en la guia amb una durada de trajecte d'entre 12 a 24 hores, un gran marge que entenc al veure la carretera. Més de la meitat és de terra i quan s'inunda deu ser terrible passar-hi. Per sort no plou, tot va bé i a les vuit del matí ja som davant les oficines de la policia federal per segellar els passaports. L'operació és més llarga del previst. És aquí on la Mariana té problemes, fa dos dies que li va caducar el visat, però ho pot arreglar pagant una petita multa. Al nano peruà i a mi ens despatxen ràpid, mentre que l'altre peruà tarda en sortir i finalment se'l quedaran retingut. Jo faig temps consultant internet en un cyber i m'assabento que la Lia ja ha nascut. La Paqui, la mare de l'Aitor i per tant l'àvia, m'ha enviat una foto pel Facebook. Mai m'he alegrat tant d'estar-hi inscrit. Així doncs abandono el grup per creuar el riu que em separa de la Guaiana i intentar arribar a l'aeroport de Cayenne el més aviat possible per marxar avui mateix...
Sóc tiet!!!
-----
-----
Cómo siempre, me confío y termino corriendo. Esto no cambia. Casi pierdo el barco, que salía a las 18h, pero ya estoy a bordo e instalado. Esta vez el barco es peor, sólo tiene dos plantas y va mucho más lleno, pero las comidas van incluidas en los 100 Reais que he pagado, a pesar de que me pedían 120.
Muy rápido veo que no soy el solo extranjero, contrariamente a lo que me habían dicho que me encontraría. Hay una pandilla de haitianos; me explican que han estado trabajando en Manaus y que ahora van hacia Macapá o la Guayana en busca de más trabajo. También dos hombres peruanos, que parecen sospechosos de algo. Una impresión que confirmo escuchando las aventuras de uno de ellos y que queda más clara cuando al otro lo retienen dos días después a la hora de salir de Brasil bajo la acusación de situación irregular. También hay otro chico peruano, más humilde y que habla poco, y una dominicana que va con los dos peruanos, que la están ayudando a entrar a la Guayana y para hacerlo la han hecho pasar por Perú, Chile, Bolivia y Brasil... El agua no baja clara aquí... Uno que viaja un poco como yo es un hombre inglés, muy cansino, que te habla y sólo le interesa escucharse a si mismo. No tengo ningún interés, pero me hace conocer Iker, un vasco de Zamudio que está bajando todo el Amazonas y con el cual comparto cervezas y tiempo. Una buena conversación después de haber pasado todo un día navegando, disfrutando del Amazonas, las turbias aguas, las verdes costas, algún peculiar pueblo y la tranquilidad de saber que no hay nada más a hacer que estirarse y esperar.
Los días pierden el sentido cuando no hay nada a hacer y se suceden desvirtuando la noción de tiempo. Las opciones siempre son las mismas, leer, observar, escuchar música, escribir, dormitar, pensar. Mucho tiempo para pensar, clarificar ideas, posibles planes de futuro, que quiero, que no quiero, que haré.
De momento todos los planes y esfuerzos se concentran en una sola idea, volver a casa. Mi hermana está a punto de salir de cuentas y mi futura sobrina Lia me hará regresar antes de lo previsto. Tenía planes para estar en la Guayana Francesa y en Martinica por carnavales, pero indisposiciones por un lado y mi hermana por el otro me harán regresar pronto.
Son las cinco de la mañana y hemos llegado a puerto, pero la policía federal no nos deja bajar. Antes hacen un registro del barco en busca de drogas y caray si encuentran. Una bolsa llena de coca. Tremendo! Sin animales ni nada la han localizado y se llevan a dos detenidos. No son los peruanos, no...
Después de pasar por la terminal y comprar el billete de bus hacia Oiapoque a un precio más barato gracias a uno de los peruanos, dejo la bolsa con Mariana, la mujer dominicana, y me voy a descubrir Macapá. Los puntos de interés son la antigua fortaleza portuguesa para protegerse de los piratas franceses y el "Marco Cero", donde una parte de mí está en el hemisferio norte mientras la otra está en el sur. Esto es el ecuador, también!
Mientras paseo me encuentro al inglés, se me une un trozo y no para de hablar pero, como tampoco le doy demasiada conversación y allí donde voy está un poco lejos, decide regresar y yo me voy de nuevo hacia la terminal.
El bus de hoy aparece en la guía con una duración de trayecto de entre 12 a 24 horas, un gran margen que entiendo al ver la carretera. Más de la mitad es de tierra y cuando se inunda debe ser terrible pasar. Por suerte no llueve, todo va bien y a las ocho de la mañana ya estamos ante las oficinas de la policía federal para sellar los pasaportes. La operación es más larga de lo previsto. Es aquí donde Mariana tiene problemas, hace dos días que le caducó el visado, pero lo puede arreglar pagando una pequeña multa. Al chico peruano y a mí nos despachan rápido, mientras que el otro peruano tarda al salir y finalmente se lo quedarán retenido. Yo hago tiempo consultando internet en un cyber y me entero que Lia ya ha nacido. Paqui, la madre de Aitor y por lo tanto la abuela, me ha enviado una foto por el Facebook. Nunca me he alegrado tanto de estar inscrito. Así pues abandono el grupo para cruzar el río que me separa de la Guayana e intentar llegar al aeropuerto de Cayenne lo más ràpido posible para marchar hoy mismo...
Soy tío!!!
dijous, 3 de març del 2011
Dia 128: Alter do Chão i FLONA. Brasil
La meva amiga Kacka em va recomanar fa un temps passar per Alter do Chão quan estigués fent el meu recorregut amazònic. Em vaig anotar el nom, el vaig localitzar en un mapa i no en vaig investigar més. Així que ben bé no sabia on anava ni que m'hi esperava. És difícil descriure la meva sorpresa en descobrir aquest petit paradís de platges de sorra blanca, platges fluvials com no havia vist mai.
Després d'enganxar la meva hamaca en la "pousada" i creuar-me amb en Federico i la Mariana, se'm va encendre el somriure en veure la caleta que tenia davant i encara més en gaudir de les aigües temperades i calmades del Lago Verde. Pensant estar en la glòria vaig deixar passar la tarda i els pensaments.
La idea era només estar-m'hi un dia, però no, no podia anar-me'n sense més. La proposta dels argentins d'anar a passar dos dies a la reserva de la Floresta Nacional do Tapajós, coneguda com FLONA, va concloure el meu canvi de plans i ho vam refrescar amb unes cervesetes tot escoltant el so dels tambors a ritme de carimbó, en directe a la plaça del poble.
En Víctor i l'Amaia van aparèixer l'endemà per l'alberg. Jo pensava que ells em portaven avantatge en la baixada del riu, però estant a Santarem em van comunicar que arribaven un dia més tard. El dia no acompanyava, les pluges en saludaven de nou i el poble estava buit, a diferència del cap de setmana, així que poc vam fer, passejar i xerrar amb una mica de sol i platja ja per la tarda, abans que tornessin cap a Santarem per marxar en avió.
Amb ells va arribar l'Eli, un home israelià, que també es va sumar al pla FLONA, i en Martin, el txec del Roraima, però ell ja en tenia prou d'excursions per la selva i es va quedar. Ben d'hora pel matí, la Mariana, en Federico, l'Eli i jo, vam muntar en el vaixell de la família indígena que ens portaria fins a la comunitat de Jamaraquá. Tres hores més tard, riu Tapajós amunt, arribàvem i ens rebien l'Iracildo, el cap de família, i la Socorro, la seva dona, així com una troupe de fills i nets. També hi havia altres turistes, en Jordi i en Josep, dos valencians que portaven uns dies allí, l'Ali i la Holly d'Anglaterra, Ivan i Daniele de les illes italianes, Sara de Lisboa, Aurélie de Paris i la bahiana, Carla. Una bona colla!
Dinats, amb el menú tradicional de pasta, arròs, feijoada, pollastre i peix, vam agafar les canoes amb els guies i vam anar a investigar l'igapó, el bosc inundat. Remàvem entre arbres i nenúfars, també per sobre d'arbres caiguts, veient una mica de fauna com ocells, ratpenats i peixos, mentre el camí s'anava estrenyent. Finalment vam arribar a l'igarapé, un rierol que connecta els rius i que tenia unes ràpides i fresques aigües cristal.lines. Sense dubtar-ho ens hi vam llançar de cap per nedar-hi una mica i veure més peixos també. Ell lloc és magnífic.
Ja de tornada em vaig adonar que de tribu indígena no tenen res, o com a mínim no és el que un s'imagina com a tal. No són una comunitat aïllada del món, no. Hi ha una carretera que passa ran de barraca i que connecta amb Alter do Chão, tenen una gran antena parabòlica i un bar amb billar darrera de la casa, ple d'ampolles de cachaça. Així que ens vam dedicar a jugar unes partides i provar la caipirinha i anar en canoa fins a l'entrada del canal, on hi ha una bonica platja, per continuar bevent i tocar música brasilera i ballar. El pla va anar molt bé fins que vam veure que hi havia un altre vaixell ancorat i la gent d'aquest va protestar pel nostre soroll... Fins i tot en una platja amazònica ens criden l'atenció! I res, amb una mica de problemes, vam emprendre el camí de tornada i a descansar, que a l'endemà tocava trilla.
La trilla és un camí obert en la selva que vam caminar durant unes cinc hores per passar de bosc secundari a bosc primari, que és el que mai s'ha talat i és original de la regió. De camí vam poder veure granotetes, aranyes i més aranyes, els curiosos nius cònics de les cigales i sobretot arbres enormes, el capoquer (sumaúma en portuguès), un tipus de ceiba de més de 8m d'ample en la base. Un d'aquests, però més petit, el vam sentir caure ben a prop, i l'estrall va fer por. També vam conèixer l'arbre del cautxú i com es recull aquest producte. El mètode és ben fàcil, es grata l'escorça amb una eina afilada i la goma apareix immediatament. Els talls són fets en forma de V i així s'acumula tota en un mateix punt, degotant fins a un bol.
El procés de fabricació d'objectes de cautxú el vam veure per la tarda en la "fàbrica" de la comunitat de Maguaré. Bosses, agendes, sandàlies, tambors, pilotes,... Va ser un dia força llarg que va concloure amb la recerca del "yacaré". L'Iracildo, l'home de la jungla, ens va portar de nit fins a una bassa on hi ha caimans. Va passar una estona dins de l'aigua fins que va localitzar a dues cries, les va allunyar d'on eren, així que la mare el va perseguir, quan la va veure li va tornar les cries però per aleshores ja la tenia acorralada, la va agafar per les potes davanteres, se la va carregar a l'esquena i va tornar fins on érem nosaltres. Aquesta és la història de com vam poder veure el "yacaré" de tan a prop. En el temps d'espera, a les fosques, mil bitxets se'ns van menjar les cames. Formigues de foc, on el nom descriu la sensació que et produeixen, mosquits, aranyetes,... Tinc els peus fets un cromo...
El dia següent ja era el darrer i haviem de marxar ben d'hora, però problemes tècnics i de personal van endarrerir la sortida fins la tarda, així que alguns van anar a caminar pel boscatge i uns altres vam decidir aprofitar del sol, la canoa i la platja. Calma, molta paciència i filosofia es necessita en aquests països.
Ja de camí de tornada, una sorpresa ens estava esperant. Els "botos", dofins de l'Amazones, grisos i roses, ens sortien a trobar davant l'alegria de la bahiana, que es movia per tot arreu fent trontollar el vaixell, i també la dels altres.
Vam arribar que eren les 19h. Jo havia perdut el vaixell que volia agafar cap a Macapá, però no passa res... tinc temps i puc allargar un dia més aquí, Alter do Chão.
-----
Mi amiga Kacka me recomendó hace un tiempo pasar por Alter do Chão cuando estuviera haciendo mi recorrido amazónico. Me anoté el nombre, lo localicé en un mapa y no investigué más. Así que muy bien no sabía donde iba ni que me esperaba. Es difícil describir mi sorpresa al descubrir este pequeño paraíso de playas de arena blanca, playas fluviales como no había visto nunca.
Después de enganchar mi hamaca en la "pousada" y cruzarme con Federico y Mariana, se me encendió la sonrisa al ver la calita que tenía enfrente y todavía más al disfrutar de las aguas templadas y calmas del Lago Verde. Pensando estar en la gloria dejé pasar la tarde y los pensamientos.
La idea era sólo quedarme un día, pero no, no podía irme sin más. La propuesta de los argentinos de ir a pasar dos días a la reserva de la Floresta Nacional do Tapajós, conocida como FLONA, concluyó mi cambio de planes y lo refrescamos con unas cervecitas escuchando el sonido de los tambores a ritmo de carimbó, en directo en la plaza del pueblo.
Víctor y Amaia aparecieron al día siguiente por el albergue. Yo pensaba que ellos me llevaban ventaja en la bajada del río, pero estando en Santarem me comunicaron que llegaban un día más tarde. El día no acompañaba, las lluvias saludaban de nuevo y el pueblo estaba vacío, a diferencia del fin de semana, así que poco hicimos, pasear y charlar con un poco de sol y playa ya por la tarde, antes de que volvieran hacia Santarem para marchar en avión.
Con ellos llegó Eli, un hombre israelí, que también se sumó al plan FLONA, y Martin, el checo del Roraima, pero él ya estaba cansado de excursiones por la selva y se quedó. Bien temprano por la mañana, Mariana, Federico, Eli y yo, montamos en el barco de la familia indígena que nos llevaría hasta la comunidad de Jamaraquá. Tres horas más tarde, río Tapajós arriba, llegábamos y nos recibían Iracildo, el cabeza de familia, y Socorro, su mujer, así como una troupe de hijos y nietos. También había otros turistas, Jordi y Josep, dos valencianos que llevaban unos días allí, Ali y Holly de Inglaterra, Ivan y Daniele de las islas italianas, Sara de Lisboa, Aurélie de Paris y la bahiana, Carla. Una buena pandilla!
Comidos, con el menú tradicional de pasta, arroz, feijoada, pollo y pescado, cogimos las canoas con los guías y fuimos a investigar el igapó, el bosque inundado. Remábamos entre árboles y nenúfares, también por encima de árboles caídos, viendo un poco de fauna como pájaros, murciélagos y peces, mientras el camino se iba estrechando. Finalmente llegamos al igarapé, un riachuelo que conecta los ríos y que tenía unas rápidas y frescas aguas cristalinas. Sin dudarlo nos lanzamos de cabeza para nadar un poco y ver más peces también. Él lugar es magnífico.
Ya de regreso me di cuenta que de tribu indígena no tienen nada, o como mínimo no es lo que uno se imagina como tal. No son una comunidad aislada del mundo, no. Hay una carretera que pasa a ras de barraca y que conecta con Alter do Chão, tienen una gran antena parabólica y un bar con billar detrás de la casa, lleno de botellas de cachaça. Así que nos dedicamos a jugar unas partidas y probar la caipirinha e ir en canoa hasta la entrada del canal, donde hay una bonita playa, para continuar bebiendo y tocar música brasileña y bailar. El plan fue muy bien hasta que vimos que había otro barco anclado y la gente de este protestó por nuestro ruido... Incluso en una playa amazónica nos llaman la atención! Y nada, con un poco de problemas, emprendimos el camino de vuelta y a descansar, que al día siguiente tocaba trilla.
La trilla es un camino abierto en la selva que anduvimos durante unas cinco horas para pasar de bosque secundario a bosque primario, que es el que nunca se ha talado y es original de la región. De camino pudimos ver ranitas, arañas y más arañas, los curiosos nidos cónicos de las chicharras y sobre todo árboles enormes, la ceiba pentandra (sumaúma en portugués), un tipo de ceiba de más de 8m de ancho en la base. Uno de estos, pero más pequeño, lo oímos caer bien cerca, y el estrago dio miedo. También conocimos el árbol del caucho y cómo se recoge este producto. El método es muy fácil, se rasca la corteza con una herramienta afilada y la goma aparece inmediatamente. Los cortes son hechos en forma de V y así se acumula toda en un mismo punto, goteando hasta un bol.
El proceso de fabricación de objetos de caucho lo vimos por la tarde en la "fábrica" de la comunidad de Maguaré. Bolsas, agendas, sandalias, tambores, pelotas,... Fue un día bastante largo que concluyó con la búsqueda del yacaré. Iracildo, el hombre de la jungla, nos trajo por la noche hasta una balsa donde hay caimanes. Pasó un rato dentro del agua hasta que localizó a dos crías, las alejó de donde estaban, así que la madre lo persiguió, cuando la vio le devolvió las crías pero para entonces ya la tenía acorralada, la cogió por las patas delanteras, se la cargó a las espaldas y volvió hasta donde estábamos nosotros. Esta es la historia de cómo pudimos ver el yacaré de tan cerca. En el tiempo de espera, a oscuras, mil bichitos se nos comieron las piernas. Hormigas de fuego, donde el nombre describe la sensación que te producen, mosquitos, arañitas,... Tengo los pies hechos un cromo...
El día siguiente ya era el último y teníamos que marchar bien temprano, pero problemas técnicos y de personal atrasaron la salida hasta la tarde, así que algunos fueron a andar por la floresta y otros decidimos aprovechar del sol, la canoa y la playa. Calma, mucha paciencia y filosofía se necesita en estos países.
Ya de camino de regreso, una sorpresa nos estaba esperando. Los botos, delfines del Amazonas, grises y rosas, nos salían a encontrar ante la alegría de la bahiana, que se movía por todas partes haciendo tambalear el barco, y también la de los otros.
Llegamos que eran las 19h. Yo había perdido el barco que quería coger hacia Macapá, pero no pasa nada... tengo tiempo y puedo alargar un día más aquí, Alter do Chão.
Després d'enganxar la meva hamaca en la "pousada" i creuar-me amb en Federico i la Mariana, se'm va encendre el somriure en veure la caleta que tenia davant i encara més en gaudir de les aigües temperades i calmades del Lago Verde. Pensant estar en la glòria vaig deixar passar la tarda i els pensaments.
La idea era només estar-m'hi un dia, però no, no podia anar-me'n sense més. La proposta dels argentins d'anar a passar dos dies a la reserva de la Floresta Nacional do Tapajós, coneguda com FLONA, va concloure el meu canvi de plans i ho vam refrescar amb unes cervesetes tot escoltant el so dels tambors a ritme de carimbó, en directe a la plaça del poble.
En Víctor i l'Amaia van aparèixer l'endemà per l'alberg. Jo pensava que ells em portaven avantatge en la baixada del riu, però estant a Santarem em van comunicar que arribaven un dia més tard. El dia no acompanyava, les pluges en saludaven de nou i el poble estava buit, a diferència del cap de setmana, així que poc vam fer, passejar i xerrar amb una mica de sol i platja ja per la tarda, abans que tornessin cap a Santarem per marxar en avió.
Amb ells va arribar l'Eli, un home israelià, que també es va sumar al pla FLONA, i en Martin, el txec del Roraima, però ell ja en tenia prou d'excursions per la selva i es va quedar. Ben d'hora pel matí, la Mariana, en Federico, l'Eli i jo, vam muntar en el vaixell de la família indígena que ens portaria fins a la comunitat de Jamaraquá. Tres hores més tard, riu Tapajós amunt, arribàvem i ens rebien l'Iracildo, el cap de família, i la Socorro, la seva dona, així com una troupe de fills i nets. També hi havia altres turistes, en Jordi i en Josep, dos valencians que portaven uns dies allí, l'Ali i la Holly d'Anglaterra, Ivan i Daniele de les illes italianes, Sara de Lisboa, Aurélie de Paris i la bahiana, Carla. Una bona colla!
Dinats, amb el menú tradicional de pasta, arròs, feijoada, pollastre i peix, vam agafar les canoes amb els guies i vam anar a investigar l'igapó, el bosc inundat. Remàvem entre arbres i nenúfars, també per sobre d'arbres caiguts, veient una mica de fauna com ocells, ratpenats i peixos, mentre el camí s'anava estrenyent. Finalment vam arribar a l'igarapé, un rierol que connecta els rius i que tenia unes ràpides i fresques aigües cristal.lines. Sense dubtar-ho ens hi vam llançar de cap per nedar-hi una mica i veure més peixos també. Ell lloc és magnífic.
Ja de tornada em vaig adonar que de tribu indígena no tenen res, o com a mínim no és el que un s'imagina com a tal. No són una comunitat aïllada del món, no. Hi ha una carretera que passa ran de barraca i que connecta amb Alter do Chão, tenen una gran antena parabòlica i un bar amb billar darrera de la casa, ple d'ampolles de cachaça. Així que ens vam dedicar a jugar unes partides i provar la caipirinha i anar en canoa fins a l'entrada del canal, on hi ha una bonica platja, per continuar bevent i tocar música brasilera i ballar. El pla va anar molt bé fins que vam veure que hi havia un altre vaixell ancorat i la gent d'aquest va protestar pel nostre soroll... Fins i tot en una platja amazònica ens criden l'atenció! I res, amb una mica de problemes, vam emprendre el camí de tornada i a descansar, que a l'endemà tocava trilla.
La trilla és un camí obert en la selva que vam caminar durant unes cinc hores per passar de bosc secundari a bosc primari, que és el que mai s'ha talat i és original de la regió. De camí vam poder veure granotetes, aranyes i més aranyes, els curiosos nius cònics de les cigales i sobretot arbres enormes, el capoquer (sumaúma en portuguès), un tipus de ceiba de més de 8m d'ample en la base. Un d'aquests, però més petit, el vam sentir caure ben a prop, i l'estrall va fer por. També vam conèixer l'arbre del cautxú i com es recull aquest producte. El mètode és ben fàcil, es grata l'escorça amb una eina afilada i la goma apareix immediatament. Els talls són fets en forma de V i així s'acumula tota en un mateix punt, degotant fins a un bol.
El procés de fabricació d'objectes de cautxú el vam veure per la tarda en la "fàbrica" de la comunitat de Maguaré. Bosses, agendes, sandàlies, tambors, pilotes,... Va ser un dia força llarg que va concloure amb la recerca del "yacaré". L'Iracildo, l'home de la jungla, ens va portar de nit fins a una bassa on hi ha caimans. Va passar una estona dins de l'aigua fins que va localitzar a dues cries, les va allunyar d'on eren, així que la mare el va perseguir, quan la va veure li va tornar les cries però per aleshores ja la tenia acorralada, la va agafar per les potes davanteres, se la va carregar a l'esquena i va tornar fins on érem nosaltres. Aquesta és la història de com vam poder veure el "yacaré" de tan a prop. En el temps d'espera, a les fosques, mil bitxets se'ns van menjar les cames. Formigues de foc, on el nom descriu la sensació que et produeixen, mosquits, aranyetes,... Tinc els peus fets un cromo...
El dia següent ja era el darrer i haviem de marxar ben d'hora, però problemes tècnics i de personal van endarrerir la sortida fins la tarda, així que alguns van anar a caminar pel boscatge i uns altres vam decidir aprofitar del sol, la canoa i la platja. Calma, molta paciència i filosofia es necessita en aquests països.
Ja de camí de tornada, una sorpresa ens estava esperant. Els "botos", dofins de l'Amazones, grisos i roses, ens sortien a trobar davant l'alegria de la bahiana, que es movia per tot arreu fent trontollar el vaixell, i també la dels altres.
Vam arribar que eren les 19h. Jo havia perdut el vaixell que volia agafar cap a Macapá, però no passa res... tinc temps i puc allargar un dia més aquí, Alter do Chão.
-----
Mi amiga Kacka me recomendó hace un tiempo pasar por Alter do Chão cuando estuviera haciendo mi recorrido amazónico. Me anoté el nombre, lo localicé en un mapa y no investigué más. Así que muy bien no sabía donde iba ni que me esperaba. Es difícil describir mi sorpresa al descubrir este pequeño paraíso de playas de arena blanca, playas fluviales como no había visto nunca.
Después de enganchar mi hamaca en la "pousada" y cruzarme con Federico y Mariana, se me encendió la sonrisa al ver la calita que tenía enfrente y todavía más al disfrutar de las aguas templadas y calmas del Lago Verde. Pensando estar en la gloria dejé pasar la tarde y los pensamientos.
La idea era sólo quedarme un día, pero no, no podía irme sin más. La propuesta de los argentinos de ir a pasar dos días a la reserva de la Floresta Nacional do Tapajós, conocida como FLONA, concluyó mi cambio de planes y lo refrescamos con unas cervecitas escuchando el sonido de los tambores a ritmo de carimbó, en directo en la plaza del pueblo.
Víctor y Amaia aparecieron al día siguiente por el albergue. Yo pensaba que ellos me llevaban ventaja en la bajada del río, pero estando en Santarem me comunicaron que llegaban un día más tarde. El día no acompañaba, las lluvias saludaban de nuevo y el pueblo estaba vacío, a diferencia del fin de semana, así que poco hicimos, pasear y charlar con un poco de sol y playa ya por la tarde, antes de que volvieran hacia Santarem para marchar en avión.
Con ellos llegó Eli, un hombre israelí, que también se sumó al plan FLONA, y Martin, el checo del Roraima, pero él ya estaba cansado de excursiones por la selva y se quedó. Bien temprano por la mañana, Mariana, Federico, Eli y yo, montamos en el barco de la familia indígena que nos llevaría hasta la comunidad de Jamaraquá. Tres horas más tarde, río Tapajós arriba, llegábamos y nos recibían Iracildo, el cabeza de familia, y Socorro, su mujer, así como una troupe de hijos y nietos. También había otros turistas, Jordi y Josep, dos valencianos que llevaban unos días allí, Ali y Holly de Inglaterra, Ivan y Daniele de las islas italianas, Sara de Lisboa, Aurélie de Paris y la bahiana, Carla. Una buena pandilla!
Comidos, con el menú tradicional de pasta, arroz, feijoada, pollo y pescado, cogimos las canoas con los guías y fuimos a investigar el igapó, el bosque inundado. Remábamos entre árboles y nenúfares, también por encima de árboles caídos, viendo un poco de fauna como pájaros, murciélagos y peces, mientras el camino se iba estrechando. Finalmente llegamos al igarapé, un riachuelo que conecta los ríos y que tenía unas rápidas y frescas aguas cristalinas. Sin dudarlo nos lanzamos de cabeza para nadar un poco y ver más peces también. Él lugar es magnífico.
Ya de regreso me di cuenta que de tribu indígena no tienen nada, o como mínimo no es lo que uno se imagina como tal. No son una comunidad aislada del mundo, no. Hay una carretera que pasa a ras de barraca y que conecta con Alter do Chão, tienen una gran antena parabólica y un bar con billar detrás de la casa, lleno de botellas de cachaça. Así que nos dedicamos a jugar unas partidas y probar la caipirinha e ir en canoa hasta la entrada del canal, donde hay una bonita playa, para continuar bebiendo y tocar música brasileña y bailar. El plan fue muy bien hasta que vimos que había otro barco anclado y la gente de este protestó por nuestro ruido... Incluso en una playa amazónica nos llaman la atención! Y nada, con un poco de problemas, emprendimos el camino de vuelta y a descansar, que al día siguiente tocaba trilla.
La trilla es un camino abierto en la selva que anduvimos durante unas cinco horas para pasar de bosque secundario a bosque primario, que es el que nunca se ha talado y es original de la región. De camino pudimos ver ranitas, arañas y más arañas, los curiosos nidos cónicos de las chicharras y sobre todo árboles enormes, la ceiba pentandra (sumaúma en portugués), un tipo de ceiba de más de 8m de ancho en la base. Uno de estos, pero más pequeño, lo oímos caer bien cerca, y el estrago dio miedo. También conocimos el árbol del caucho y cómo se recoge este producto. El método es muy fácil, se rasca la corteza con una herramienta afilada y la goma aparece inmediatamente. Los cortes son hechos en forma de V y así se acumula toda en un mismo punto, goteando hasta un bol.
El proceso de fabricación de objetos de caucho lo vimos por la tarde en la "fábrica" de la comunidad de Maguaré. Bolsas, agendas, sandalias, tambores, pelotas,... Fue un día bastante largo que concluyó con la búsqueda del yacaré. Iracildo, el hombre de la jungla, nos trajo por la noche hasta una balsa donde hay caimanes. Pasó un rato dentro del agua hasta que localizó a dos crías, las alejó de donde estaban, así que la madre lo persiguió, cuando la vio le devolvió las crías pero para entonces ya la tenía acorralada, la cogió por las patas delanteras, se la cargó a las espaldas y volvió hasta donde estábamos nosotros. Esta es la historia de cómo pudimos ver el yacaré de tan cerca. En el tiempo de espera, a oscuras, mil bichitos se nos comieron las piernas. Hormigas de fuego, donde el nombre describe la sensación que te producen, mosquitos, arañitas,... Tengo los pies hechos un cromo...
El día siguiente ya era el último y teníamos que marchar bien temprano, pero problemas técnicos y de personal atrasaron la salida hasta la tarde, así que algunos fueron a andar por la floresta y otros decidimos aprovechar del sol, la canoa y la playa. Calma, mucha paciencia y filosofía se necesita en estos países.
Ya de camino de regreso, una sorpresa nos estaba esperando. Los botos, delfines del Amazonas, grises y rosas, nos salían a encontrar ante la alegría de la bahiana, que se movía por todas partes haciendo tambalear el barco, y también la de los otros.
Llegamos que eran las 19h. Yo había perdido el barco que quería coger hacia Macapá, pero no pasa nada... tengo tiempo y puedo alargar un día más aquí, Alter do Chão.
dimecres, 2 de març del 2011
Dia 122: De Manaus a Santarem, Brasil
Ja hi sóc. Al bell mig de l'Amazones. Navegant el Gran Riu. Envoltat de brasilers, el sol estranger. No és com m'ho imaginava ni tampoc deixa de ser-ho.
Em sembla no haver tingut massa temps per pensar-hi, tampoc. Ja fa anys que volia fer-ho, però en sentit invers. Remuntar l'Amazones, de la boca fins a les entranyes. Però el sentit comú m'ha fet canviar de plans, sense pensar-ho m'he trobat a bord del Golfinho do Mar, anant de Manaus a Santarem en una mica més d'un dia.
Durant anys pensava en l'experiència, però sense imaginar-ne els detalls. No he imaginat veure fauna per tot arreu, ni uns ulls que surten del no res per vigilar cap a on vaig i decidir si atacar-me amb fletxes enverinades. Hi pensava més com a una experiència vital que com a un safari. Per això estic content.
No faig res. Deambulo amunt i avall, de la planta baixa, on hi ha els motors, mercaderia i molt soroll, a la planta mitja, on tinc instal.lada la meva hamaca entre tantes i tantes d'altres. De l'hamaca, dormisquejant i donant l'esquena al riu, pujo a la planta superior, per seure en una cadira observant el riu, la seva amplada, el seu color terrós, les seves vores verdes, verdes, alguns vaixells que avancen i d'altres que remunten, però sobretot escoltant el forró, la típica música d'aquí que sona ben forta, i la gent que instal.lada beu cervesa sense parar. Dues dones, una prou maca, l'altra no, em tenen fascinat. Porten a tots de cap, han parlat amb mig vaixell (tots els homes) i s'han fet convidar repetidament, dia i nit, sempre hi són rodejades.
Sinó, el trajecte no és res de l'altre món, però és un primer test per a la segona part que faré de Santarem a Macapá o Belem i la tercera d'aquí dos mesos de Manaus i riu amunt.
Els llums s'apaguen d'hora i les opcions es redueixen a veure gent beure i escoltant música o dormir. En el meu cap ressona el forró, massa per avui. Me'n vaig a dormir fins obrir un ull, sense saber quina hora és, sentint els venedors que han abordat el vaixell en la seva primera parada. Continuo dormint, despertant de tant en tant pels moviments de les hamaques contigües, o de la que quasi està sobre meu, o la de la zona oposada que també contacta amb la meva, o pel balanceig general... En 40m² devem estar dormint una cinquantena de persones! Així que pel matí conec a la noia que dorm encaixada a mi i que torna a Belem per començar els estudis d'història.
Torno a la part de dalt, a prendre el sol, veure les dues dones que allí continuen i seguir observant l'Amazones, que s'estreny i s'eixampla i segueix tranquil.lament el seu curs fins a incorporar l'afluent Tapajós, ja a Santarem. L'encontre dels dos rius es tradueix en alguns kilòmetres amb aigües de tonalitats diferents corrent en paral.lel, sense arribar a barrejar-se, degut a les diferents densitats i velocitats. El famós "Encuentro de las aguas", que mereix ser observat, però no més de dos minuts.
No és fins baixar que m'adono que no sóc l'únic turista. Una parella que identifico com a argentins, i de fet ho són, també s'informen d'horaris pels propers vaixells cap a l'Atlàntic. Ens creuem de nou en el bus cap al centre de Santarem i se'm presenten, Federico i Mariana. Però ells van avui a Alter do Chão i jo em quedo aquí a passar la nit. De ben segur ens creuarem demà allí. L'Amazones és un mocador.
-----
Ya estoy aquí. Justo en medio del Amazonas. Navegando el Gran Río. Rodeado de brasileños, el solo extranjero. No es como me lo imaginaba ni tampoco deja de serlo.
Me parece no haber tenido demasiado tiempo para pensar en esto. Ya hace años que quería hacerlo, pero en sentido inverso. Remontar el Amazonas, de la boca hasta las entrañas. Pero el sentido común me ha hecho cambiar de planes, sin pensarlo me he encontrado a bordo del Golfinho do Mar, yendo de Manaus a Santarem en algo más de un día.
Durante años pensaba en la experiencia, pero sin imaginar los detalles. No he imaginado ver fauna por todas partes, ni unos ojos que salen de la nada para vigilar hacia donde voy y decidir si atacarme con flechas envenenadas. Pensaba en esto más como una experiencia vital que como un safari. Por eso estoy contento.
No hago nada. Deambulo arriba y abajo, de la planta baja, donde hay los motores, mercancía y mucho ruido, a la planta media, donde tengo instalada mi hamaca entre tantas y tantas otras. De la hamaca, dormitando y dando la espalda al río, subo a la planta superior, para descansar en una silla observando el río, su anchura, su color terroso, sus bordes verdes, verdes, algunos barcos que avanzan y otros que remontan, pero sobre todo escuchando el forró, la típica música de aquí que suena muy fuerte, y la gente que instalada bebe cerveza sin cesar. Dos mujeres, una bastante guapa, la otra no, me tienen fascinado. Llevan a todos de cabeza, han hablado con medio barco (todos los hombres) y se han hecho invitar repetidamente, día y noche, siempre están rodeadas.
Sino, el trayecto no es nada del otro jueves, pero es un primer test para la segunda parte que haré de Santarem a Macapá o Belem y la tercera de aquí dos meses de Manaus y río arriba.
Las luces se apagan temprano y las opciones se reducen a ver gente beber y escuchando música o dormir. En mi cabeza resuena el forró, demasiado por hoy. Me voy a dormir hasta abrir un ojo, sin saber qué hora es, oyendo los vendedores que han abordado el barco en su primera parada. Continúo durmiendo, despertando de vez en cuando por los movimientos de las hamacas contiguas, o de la que casi está sobre mío, o la de la zona opuesta que también contacta con la mía, o por el balanceo general... En 40m² debemos de estar durmiendo una cincuentena de personas! Así que por la mañana conozco a la chica que duerme encajada a mí y que vuelve a Belem para empezar los estudios de historia.
Vuelvo a la parte de arriba, a tomar el sol, ver las dos mujeres que allí continúan y seguir observando el Amazonas, que se estrecha y se ensancha y sigue tranquilamente su curso hasta incorporar el afluente Tapajós, ya en Santarem. El encuentro de los dos ríos se traduce en algunos kilómetros con aguas de tonalidades diferentes corriendo en paralelo, sin llegar a mezclarse, debido a las diferentes densidades y velocidades. El famoso "Encuentro de las aguas", que merece ser observado, pero no más de dos minutos.
No es hasta bajar que me doy cuenta que no soy el único turista. Una pareja que identifico como argentinos, y de hecho lo son, también se informan de horarios para los próximos barcos hacia el Atlántico. Nos cruzamos de nuevo en el bus hacia el centro de Santarem y se me presentan, Federico y Mariana. Pero ellos van hoy a Alter do Chão y yo me quedo aquí a pasar la noche. A buen seguro nos cruzaremos mañana allí. El Amazonas es un pañuelo.
Em sembla no haver tingut massa temps per pensar-hi, tampoc. Ja fa anys que volia fer-ho, però en sentit invers. Remuntar l'Amazones, de la boca fins a les entranyes. Però el sentit comú m'ha fet canviar de plans, sense pensar-ho m'he trobat a bord del Golfinho do Mar, anant de Manaus a Santarem en una mica més d'un dia.
Durant anys pensava en l'experiència, però sense imaginar-ne els detalls. No he imaginat veure fauna per tot arreu, ni uns ulls que surten del no res per vigilar cap a on vaig i decidir si atacar-me amb fletxes enverinades. Hi pensava més com a una experiència vital que com a un safari. Per això estic content.
No faig res. Deambulo amunt i avall, de la planta baixa, on hi ha els motors, mercaderia i molt soroll, a la planta mitja, on tinc instal.lada la meva hamaca entre tantes i tantes d'altres. De l'hamaca, dormisquejant i donant l'esquena al riu, pujo a la planta superior, per seure en una cadira observant el riu, la seva amplada, el seu color terrós, les seves vores verdes, verdes, alguns vaixells que avancen i d'altres que remunten, però sobretot escoltant el forró, la típica música d'aquí que sona ben forta, i la gent que instal.lada beu cervesa sense parar. Dues dones, una prou maca, l'altra no, em tenen fascinat. Porten a tots de cap, han parlat amb mig vaixell (tots els homes) i s'han fet convidar repetidament, dia i nit, sempre hi són rodejades.
Sinó, el trajecte no és res de l'altre món, però és un primer test per a la segona part que faré de Santarem a Macapá o Belem i la tercera d'aquí dos mesos de Manaus i riu amunt.
Els llums s'apaguen d'hora i les opcions es redueixen a veure gent beure i escoltant música o dormir. En el meu cap ressona el forró, massa per avui. Me'n vaig a dormir fins obrir un ull, sense saber quina hora és, sentint els venedors que han abordat el vaixell en la seva primera parada. Continuo dormint, despertant de tant en tant pels moviments de les hamaques contigües, o de la que quasi està sobre meu, o la de la zona oposada que també contacta amb la meva, o pel balanceig general... En 40m² devem estar dormint una cinquantena de persones! Així que pel matí conec a la noia que dorm encaixada a mi i que torna a Belem per començar els estudis d'història.
Torno a la part de dalt, a prendre el sol, veure les dues dones que allí continuen i seguir observant l'Amazones, que s'estreny i s'eixampla i segueix tranquil.lament el seu curs fins a incorporar l'afluent Tapajós, ja a Santarem. L'encontre dels dos rius es tradueix en alguns kilòmetres amb aigües de tonalitats diferents corrent en paral.lel, sense arribar a barrejar-se, degut a les diferents densitats i velocitats. El famós "Encuentro de las aguas", que mereix ser observat, però no més de dos minuts.
No és fins baixar que m'adono que no sóc l'únic turista. Una parella que identifico com a argentins, i de fet ho són, també s'informen d'horaris pels propers vaixells cap a l'Atlàntic. Ens creuem de nou en el bus cap al centre de Santarem i se'm presenten, Federico i Mariana. Però ells van avui a Alter do Chão i jo em quedo aquí a passar la nit. De ben segur ens creuarem demà allí. L'Amazones és un mocador.
-----
Ya estoy aquí. Justo en medio del Amazonas. Navegando el Gran Río. Rodeado de brasileños, el solo extranjero. No es como me lo imaginaba ni tampoco deja de serlo.
Me parece no haber tenido demasiado tiempo para pensar en esto. Ya hace años que quería hacerlo, pero en sentido inverso. Remontar el Amazonas, de la boca hasta las entrañas. Pero el sentido común me ha hecho cambiar de planes, sin pensarlo me he encontrado a bordo del Golfinho do Mar, yendo de Manaus a Santarem en algo más de un día.
Durante años pensaba en la experiencia, pero sin imaginar los detalles. No he imaginado ver fauna por todas partes, ni unos ojos que salen de la nada para vigilar hacia donde voy y decidir si atacarme con flechas envenenadas. Pensaba en esto más como una experiencia vital que como un safari. Por eso estoy contento.
No hago nada. Deambulo arriba y abajo, de la planta baja, donde hay los motores, mercancía y mucho ruido, a la planta media, donde tengo instalada mi hamaca entre tantas y tantas otras. De la hamaca, dormitando y dando la espalda al río, subo a la planta superior, para descansar en una silla observando el río, su anchura, su color terroso, sus bordes verdes, verdes, algunos barcos que avanzan y otros que remontan, pero sobre todo escuchando el forró, la típica música de aquí que suena muy fuerte, y la gente que instalada bebe cerveza sin cesar. Dos mujeres, una bastante guapa, la otra no, me tienen fascinado. Llevan a todos de cabeza, han hablado con medio barco (todos los hombres) y se han hecho invitar repetidamente, día y noche, siempre están rodeadas.
Sino, el trayecto no es nada del otro jueves, pero es un primer test para la segunda parte que haré de Santarem a Macapá o Belem y la tercera de aquí dos meses de Manaus y río arriba.
Las luces se apagan temprano y las opciones se reducen a ver gente beber y escuchando música o dormir. En mi cabeza resuena el forró, demasiado por hoy. Me voy a dormir hasta abrir un ojo, sin saber qué hora es, oyendo los vendedores que han abordado el barco en su primera parada. Continúo durmiendo, despertando de vez en cuando por los movimientos de las hamacas contiguas, o de la que casi está sobre mío, o la de la zona opuesta que también contacta con la mía, o por el balanceo general... En 40m² debemos de estar durmiendo una cincuentena de personas! Así que por la mañana conozco a la chica que duerme encajada a mí y que vuelve a Belem para empezar los estudios de historia.
Vuelvo a la parte de arriba, a tomar el sol, ver las dos mujeres que allí continúan y seguir observando el Amazonas, que se estrecha y se ensancha y sigue tranquilamente su curso hasta incorporar el afluente Tapajós, ya en Santarem. El encuentro de los dos ríos se traduce en algunos kilómetros con aguas de tonalidades diferentes corriendo en paralelo, sin llegar a mezclarse, debido a las diferentes densidades y velocidades. El famoso "Encuentro de las aguas", que merece ser observado, pero no más de dos minutos.
No es hasta bajar que me doy cuenta que no soy el único turista. Una pareja que identifico como argentinos, y de hecho lo son, también se informan de horarios para los próximos barcos hacia el Atlántico. Nos cruzamos de nuevo en el bus hacia el centro de Santarem y se me presentan, Federico y Mariana. Pero ellos van hoy a Alter do Chão y yo me quedo aquí a pasar la noche. A buen seguro nos cruzaremos mañana allí. El Amazonas es un pañuelo.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)